Egy gyerek után lehet 50%-ot tiltatni a fizetésből gyerektartásra, ha az apa beleegyezik?
A munkáltató csak bírósági megkeresésre fog letiltani, csak úgy bemondásra nem. Kérdés, hogy a bíróság jóváhagy-e egy olyan egyezséget, ahol egy gyerek után 50% a gyerektartás összege.
Az új Ptk. szerint egyébként a gyerektartást fix összegben kell meghatározni, nem százalékban, de a fix összeg nyilván nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át (viszont az sem szükséges, hogy elérje azt).
A Ptk. szerint:
"(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni."
Vagyis egy gyerekre nem fog a bíró 50%-ot megállapítani.
Ha külön megegyeztek, akkor a másik fél önként adhat ennyit, de semmi sem kötelezi rá.
( Viszont hiába van akár 4 gyereke is, azok után sem vonnak le 50%-nál többet!)
# 3/4 Időpont ma 14:48
"Az új Ptk. szerint egyébként a gyerektartást fix összegben kell meghatározni, nem százalékban,"
Én ilyen passzust nem találtam a Ptk. hatályos szövegében.
Megírnád hogy ez hol van leírva?
Ptk. 4:207. § [A tartásdíj meghatározása]
A tartásdíjat határozott összegben kell meghatározni. A bíróság ítéletében úgy rendelkezhet, hogy a tartásdíj évente, a következő év január 1. napjától a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével - külön intézkedés nélkül - módosul.
Az első mondat: határozott összegben kell megállapítani (tehát nem százalékos arányban).
# 6/6 Időpont ma 15:37
Köszi, már látom!
Bár egy picit félreérthető, mert lejjebb meg ( amit én is idéztem)százalékról ír.
7-es válaszoló!
Nincs ellentmondás, amikor a bíróság megállapítja a határozott összeget, akkor az általad idézett százalékokkal számol. Annyi, hogy a végén egy konkrét összeg kerül az ítéletbe, míg a régi ptk-nál lehetett úgy is, hogy a százalék volt az ítéletben.
#9.
"Annyi, hogy a végén egy konkrét összeg kerül az ítéletbe, míg a régi ptk-nál lehetett úgy is, hogy a százalék volt az ítéletben"
Igen, ez világos.
Az zavart meg, hogy a más jellegű, bíróság által elrendelt letiltások minden jövedelemre vonatkoznak, nem csak havi egyszeri fix összegre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!