Szerintetek mikor érdemes babát vállalni? Mi az az "optimális" kor? Ti mikor vállaltatok?
Tudom, hogy ez egyénfüggő, meg függ az érettségtől, anyagi helyzettől, meg az ember mikor találja meg a párját. Persze nagyon fontos, hogy az ember lelkileg is készen álljon rá.
De ha mégis mondani kéne egy tól-ig határt, akkor mit mondanátok?
pl. 30 évesen babát vállalni, úgy, hogy az anyagi háttér, szerető férj, otthon adott, akkor az korainak vagy későinek számít?
Fiatalabb koromban mindig úgy "terveztem", hogy 26-27 évesen bizony nekem már lesz gyerekem. Aztán a sors "szerencsére" természetesen beleszólt, párkapcsolati, anyagi problémák, végül 30 évesen született meg a lányom. Valószínűleg nem lesz több, most vagyok 34, mert nem érzem, hogy ismét készen álljak rá, enélkül meg nem szeretnék még egy gyereket muszájból, később, idősebben meg már nem valószínű, hogy belevágnék. Így ideálisnek érzem egy gyerek esetében.
Ha eleve többet akartam/akartunk volna, akkor 25 és 30 év közé raknám az elsőt, és 30-35 közé a második gyereket, már ha a sors is megadná.
(Szerintem akinek már van gyereke, vagy várandós, az nagyrészt a saját korát fogja ideálisnak tartani.)
Jelenleg 28 éves kismama vagyok :)
Tizenévesen azt gondoltam, 25 éves koromig meglesz a 2 gyerekem (amennyit szeretnék), ám az élet nem így hozta, és ezt nem is bánom! 25 éves koromig is a "szívemmel" sokszor gondoltam, hogy "dejóólenne", de racionálisan átgondolva azért ez nem így volt.
Igaz, hogy 20 éves korom óta dolgozom és azóta vagyunk együtt a Párommal is, de úgy egy éve jutottunk el oda fejben, lélekben, mindenhogy, hogy azt mondhassuk: szeretnénk kisbabát, családot.
Most, a várandósságom alatt jöttem/jövök rá, mennyire éreztem, hogy azért ez nem csak a "szív" döntése: szembesülni a test változásával, egészségügyi problémákkal, felelősséggel, közben próbára téve egyben a párkapcsolat is... ez a helyzet minden szempontból fenekestől fordítja fel az életet: munkában, családban, jövőképben, étkezésben, testedzésben, mindennapokban, mindenhogy!!! És erre meg kellett érni, ezt nem tudtam volna 20 évesen, éretlenebb felfogással végigcsinálni!
Szóval :)
Ideálisnak első gyereket 30 éves korig tartom (de 20 előtt semmiképp!), de a másodikat is legkésőbb 35-ig - persze, amennyiben minden adott: stabil párkapcsolat, anyagiak, lakás stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!