Egy 4 éves kislány szájából miért hangzhat el a következő mondat?
Sok oka lehet. Pl. a nagyi, vagy apuka látott vele együtt az utcán egy túlsúlyos embert, ott a kislány megkérdezte hogy mi van azzal az emberrel, mire az apa válasza az volt, hogy az illető kövér.
Otthon a gyerek hasonlóságot vélt felfedezni anyuka testalkatával, és büszkén megjegyzi, hogy "anya te kövér vagy", mert örül, hogy megtanult valamit.
Azt, hogy ezzel megbánthat valakit, még 2-3 év, mire megérti.
Amúgy nálunk is volt egy "érdekes sztori":
A Balatonnál nyaraltunk, mentünk ki a vízből a lépcsőn fel, előttünk egy nagyon erősen túlsúlyos nő (szerintem beteg lehetett, mert ez már túlment a "kövér" kategórián is), szabályosan libegett a hája, mire az akkor 3 éves lányom jó hangosan megkérdezte, hogy "mama, miért ilyen a comba?" (így, mondta, "comba", combja helyett)
A nő szegény nem fordult hátra, nem is tudom 100%-ig hogy meghallotta-e, mert szeles volt az idő, de én majd elsüllyedtem. Ma persze mosolygok rajta.
Egy négyévesnél ez nem sértés, hanem egy egyszerű ténymegállapítás. Mellesleg, ha anyuci is gyakran mondja magáról, tükör előtt, sóhajtozva, hogy "de kövér vagyok", akkor pláne ne csodálkozzon, hogy a gyereke is ezt mondja.
A helyes reakció meg az lenne, ha anyuka elfogadná magát olyannak, amilyen (természetesen az egészséges határokon belül), feltéve, hogy nem szeretné a lányának azt közvetíteni, hogy csak a sovány az, ami elfogadható, a kövérség pedig értéktelenné teszi az embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!