Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Valaki ellátna tanácsokkal?

Valaki ellátna tanácsokkal?

Figyelt kérdés

A helyzet: 3 napja teszteltem pozitívat.Kb.5-6 hetes lehetek.A baba apjával nem vagyunk és soha nem is voltunk együtt.Csak alkalmanként voltunk együtt.Én más férfit szeretek akivel az élet elválasztott minket.

1.A teszt után mi a következő lépés? Háziorvos vagy menjek be simán az SZTK-ba? A tesztet vigyem vagy csak mondjam? Rákszűrést csinálnak? {Még soha nem voltam) Mire számítsak? Vitamint az orvos ír?

2.Anyukámnak mikor és hogy mondjam el? Iszonyatosan félek a szüleimtől.Jobb volna vizsgálat után UH képpel közölni?

3.A suliban mikor közöljem? Ápolónak tanulok.Gondolom tudniuk kell hogy nem emelhetek stb.

4.A baba apjának mikor mondjam el? Kötelezhetem hogy vegye a nevére? Létezik olyan hogy lemondjon a babáról cserébe én meg nem kérek gyerektartást?

5.Pár hónapja dolgozom.Mennyire kapok így több gyest majd?

6.Milyen könyvek,mobilalkalmazások vannak amik segítenek a terhességem követésében? Melyik azaz alkalmazás ami számolja mennyi idő van szülésig?

7.Először babaruhát vagy kiságyat kell venni? Melyikkel kezdjem?

Köszönettel: 20/N

2015. okt. 4. 16:14
 1/5 anonim ***** válasza:
68%

nem akarom elvenni a kedved, es egy eloleny megolesere buzditani, de belegondoltal te abba, hogy hogyan fogod felnevelni a gyereket, amikor meg tanulsz / szuleiddel laksz / az apuka meg sehol?? felelosebb dontest is hozhattal volna, na nem az abortuszra gondolok rogton, hanem arra hogy pl ertelmesen vedekezel!!!!!!!!!!

1. sztkba menj a nodokidhoz. nem kell vinni a tesztet, csak megmondod h mikor tesztelted a pozitivat, es h mikor kellett volna megjojjon amugy. vizsgalt biztos lesz, rakszurest nem tudom, hogy lesz e. a vitamin nem receptkoteles, max javasol valamilyet.

2. anyukadnak minel hamarabb mondd el, az uh kep nem fogja lenyugozni, mivel kb semmi nem fog rajta latszani, csak egy hasureg.

3. a suliban a vizsgalat utan kozold azonnal, nehogy baj legyen az emelesbol.

4. a baba apjanak is elmondhatod az orvosi vizsgalat utan egybol, majd ha a doki is megerositi a gyanud ( nem mindig jelent babat a menzesz keses es a pozi teszt, idokozben el is halhat a terhesseg.stb.) . amint orvosi papirod van rola, akkor kozold a sraccal is. NEM kotelezheted arra, hogy a nevere vegye, de a gyerektartast mindenkeppen fizetnie kell majd, ha vallalja a kicsivel valo torodest, ha nem. lemondhatsz a gyerektartasrol, stb, de ezt majd elintezitek. miert akarnad h ne a neven legyen? igy is eleg szar neki, hogy mar most nincs apja szegeny gyereknek.

5. munkahelyeden erdeklodj.

6. beirod a googleba h terhesseg, kismama oldal, es milliot fogsz talalni.

7. az 1. trimeszter vegeig ne vegyel semmit.

2015. okt. 4. 16:39
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

ez kamu? azért válaszolok, de remélem unatkozó tini vagy akinek nincs jobb dolga.

1. nőgyógyászat. érdekelne szerinted egy háziorvos hogyan állapítaná meg a terhességet...

rákszűrést csinálnak

2. mivel uh képet nem fogsz kapni 6 hetesen így nehezen közlöd azzal. semmi nem is fog látszani, majd visszarendelnek. a szüleidnek mond el őszintén, ha ők tartanak el, neked nincs bevételed akkor csak van beleszólásuk, hogy ők szeretnének-e még egy gyereket.

3. erre nehéz komoly választ adni...

4. ma? majd ő eldönti. ha elismeri, tesz apasági nyilatkozatot. ha nem, akkor ha megszületett a kicsi, lehet apasági pert indítani, dns-teszttel megnézik valóban ő-e az apa és onnantól nem mondhat le róla és kötelessége tartásdíjat fizetni

5. semennyivel. a gyes fix összeg. ha jogosult leszel gyedre akkor a fizud 70%.

6. aha! tamagocsi???

7. talán előbb menj el orvoshoz és állapítsák meg a terhességet :D igazából ennél az utolsó kérdésnél (meg a 6.-nál) lettem biztos abban, hogy kamu :)

2015. okt. 4. 17:04
 3/5 anonim ***** válasza:

1. Háziorvoshoz most nem kell menned, nőgyógyászhoz menj. A tesztet nem kell vinned, csak mondd meg, hogy pozitív lett. Meg fogja kérdezni, hogy az utolsó menzeszed első napja mikor volt, ha nem tudnád fejből, akkor erre addigra nézz rá, ha vezeted valahol. Hüvelyi ultrahangot fog majd csinálni, vagy arra küld tovább, attól függ, van-e megfelelő készüléke hozzá. Képet erről nem nagyon szoktak adni, laikus úgysem lát rajta jóformán semmit. Persze ha nagyon kéred, lehet, hogy adnak, de nekem pl. az első terhességemnél már csak azért sem tudtak adni, mert rossz volt a nyomtató éppen, a másodiknál meg már nem is kértem, mert tényleg nem látszik rajta semmi. Még a 12 hetesről sem kértem, mert én csak foltokat láttam. A 20 hetes volt az első, amiről tényleg érdemes volt képet nyomtatni, ott felismerhető, hogy egy baba van a képen. Vitamint felírni nem fognak, de pl. folsavat vagy magnéziumot lehet, hogy igen, abból van olyan, amit receptre adnak (olcsóbb, mint a nem gyógyszertári készítmény, kb. ennyi a különbség). Ha az orvos megállapította a terhességet, akkor tovább fog küldeni védőnőhöz, ő fog tanácsokat adni a terhességeddel kapcsolatban, meg tőle fogod megtudni, hogy mikor milyen vizsgálat lesz. Tőle kapod meg majd a gondozási könyvedet is, amit ő fog majd vezetni, és ide lesznek bepecsételve a vizsgálatok, amiken a terhesség során részt veszel.

2. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor a vizsgálat után is elmondhatod a szülőknek, de akkor menj el orvoshoz minél hamarabb. Tudom, hogy félsz, de muszáj tudniuk. Hiszen ki másra számíthatnál? Beszéld meg velük, hogy mit szeretnél, és hogyan tudnád az elképzeléseidet megvalósítani.

3. A suliban is a vizsgálat után mondd el mindenképpen. Aztán járj addig, amíg csak tudsz, hogy ne veszíts túl sok időt, ne vesszen kárba az eddig befektetett munkád. Mennyi van vissza a suliból amúgy?

4. A baba apjának is a vizsgálat után mondd el. "Kötelezheted" erre-arra, de ez önmagában kevés. A "vegye a nevére" kifejezést meg inkább hanyagold, mert rettentő pontatlan, és félreérthető is, hogy ki mire gondol ez alatt. Vagy tesz az apa egy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, vagy sem. Ha nem tesz, akkor papíron semmi köze a gyerekhez, a gyerek a te vezetéknevedet kapja, nincs gyerektartás, viszont minden, a gyereket érintő kérdésben te döntesz egyedül. Legyen szó orvosi beavatkozásról, iskolaválasztásról, költözésről. Ha nem vagy nagyon rászorulva a pénzre, és az apa sem töri kezét-lábát, hogy a gyerekkel foglalkozzon, akkor szerintem ez a praktikusabb, hiszen minden döntés a te kezedben van, és ha egyszer valamikor férjhez mész, és mindketten akarjátok, a férjed lehet majd az apja papíron a gyereknek, nem egy olyan ember, aki sosem élt vele.

Ha tesz apai elismerő nyilatkozatot az apa, akkor eldöntitek ketten, hogy kinek a vezetéknevét viselje (ezért mondom, hogy hülyeség ez a "nevére vesz" kifejezés, mert nem az számít, hogy milyen vezetéknevet visel majd a gyerek, hiszen így is viselheti a tiédet, nem fontos ilyen téren, csak az számít, hogy van-e apa hivatalosan is, vagy nincs). Innentől kezdve ő is teljes értékű szülő, jogokkal és kötelezettségekkel. Fizetnie kell gyerektartást, jár neki láthatás, és beleszólása van a gyerekkel kapcsolatos fontosabb kérdésekbe. Olyan nincs, hogy lemond a gyerekről, te meg cserébe nem kérsz gyerektartást. Az apai elismerő nyilatkozat nem vonható vissza. Két opció van: vagy eleve nem tesz ilyen nyilatkozatot, és akkor nem jár pénz sem, vagy tesz nyilatkozatot, aztán ha egyszer férjhez mész, akkor a férjed javára mond le a gyerekről, a férjed meg örökbe fogadja. Ezt csak így, ebben a formában lehet, máshogy nem mondhat le róla, csak ha valaki (férj) örökbe fogadja.

5. A pár hónap édes kevés sajnos. Pontosan mennyi ideje dolgozol? A GYES az semmivel nem lehet több, az egy fix összeg, huszonpárezer forint havonta. Ez mindenképpen jár. Amire te gondolsz, az a GYED. Viszont azt pár hónap munkaviszonyra nem fogsz kapni. Még esetleg az az opció játszik, hogy ha felsőoktatásban tanulsz, BA/Bsc képzésre jársz, akkor az ún. diplomás gyed járhat neked, de az csak egy évre jár, nem kettőre, mint a sima gyed. Ha ilyen képzésben veszel részt, akkor a diplomás gyednek nézz utána mindenképpen. Ha viszont ez így nem pálya, akkor marad a gyes meg a családi pótlék. Nem sok, na. 28.500 Ft a gyes, plusz (egyedülálló, egy gyerekes szülőnek) 13.700 Ft a családi pótlék, tehát összesen 42.200 Ft lenne a havi bevételed. Meg esetleg a gyerektartás, ha úgy döntesz, és az apa adja is magától. Ha nem adja magától, de neked meg mégis kéne, akkor ugye per, végrehajtás, egyebek. Sok-sok idő. Persze, ha nem tudják végrehajtani, akkor kérheted, hogy előlegezzék meg, de az is időbe telik, eleinte semmiképpen nem lesz több a bevételed a fenti összegnél. Illetve még egyszer kapni fogsz majd egy egyszeri anyasági támogatást, ez 64.125 Ft, ha legalább négyszer voltál orvosnál a terhességed alatt.

6. Nagyon sok könyv szól a terhességről, felsorolni is nehéz lenne. Bemész egy nagyobb könyvesboltba, és válogathatsz, tényleg rengeteg van. Neten is nagyon sok hasznos információ van. Alkalmazást is letölthetsz, főleg annak céljából, hogy nyomon kövesd, mikor hol tartasz. Nekem is volt ilyenem egy darabig, de aztán letöröltem, mert annyira azért nem használtam, második gyereknél már túl sok újat nem tudott mondani, az első gyerekem születésekor meg még nem létezett okostelefon, úgyhogy nem tudom, elsőnél mekkora segítség. Ilyenem volt: [link] meg még ezt is kipróbáltam: [link] illetve ezt: [link]

Angol nyelvű az összes, nem tudom, hogy ez mennyire baj. Főleg a legutolsót kedveltem, de mondom, nem sokáig használtam egyiket sem. Első babánál azért elég sok érdekeset ír ki, de nekem maximum arra volt jó, hogy tudjam, időben hol tartunk.

7. Teljesen mindegy, hogy melyiket veszed meg először, a lényeg, hogy meglegyen minden, mire a baba megszületik. Egyelőre még ne kezdj szerintem nagy vásárlásba, a nagyobb, drágább dolgokat érdemes félidő után megvenni. Legyenek ruhái, ágya, babakocsija, ezek a legfontosabbak, de nagyon sok babakelengye-listát találsz az interneten, ahol tételesen le van írva, hogy mik a szükséges dolgok, amiket be kell szerezni, és az is, hogy miből mennyi az ajánlott. De a védőnő is ad majd ilyen listát.

Sok sikert a döntéshez, meg a későbbiekhez is, remélem olyan döntést hozol, amit nem bánsz meg.

2015. okt. 4. 20:00
 4/5 A kérdező kommentje:
Dolgozom nem kell átharapni a torkomat. :D A babát akarja az apja.Ő is dolgozik és már 26 éves.
2015. okt. 4. 20:00
 5/5 A kérdező kommentje:
Utolsó nagyon köszönöm! :)
2015. okt. 4. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!