Azt szeretném, hogy a gyerek születési anyakönyvi kivonatában valós adatok szerepeljenek. Ez lehetséges? Részletek lent.
Az apja nem a férjem, itthagyott. Nem voltam/vagyok férjnél. Voltam a gyámhivatalnál, az alábbi lehetőségeket mondták:
-A szüleim családba fogadják, azaz ők lesznek a "szülei" és én nem, jogilag. Ezt lehet ideiglenesen vagy véglegesen. Nem akarjuk.
-Képzelt apa nevét írjuk be szüléskor
-Az apa vagy egyéb férfi(kivéve rokont) apasági nyilatkozatot tesz, melyben elismeri, hogy ő a gyerek vér szerinti apja.
Egyedül fogom nevelni. Eleinte apukám fog eltartani+gyes, stb.
A vér szerinti apja nem tagadná le, viszont nem akarja ismerni és nem akarja eltartani sem velünk lakni, hanem 250km-rel arrébb.
Lehet az apa az apja papíron is, úgy, hogy mégis lemond az ezzel kapcsolatos jogairól és kötelességeiről?
Köszi
65000 családi adókedvezmény járna utána. Amit ha az apuka igénybevesz, annyival több pénzt kap, és ide tudja adni nekem, hogy költsem a gyerekre.
Azért merült fel a családba fogadás, hogy ezt a pénzt legálább apukám megkaphassa ha a párom nem is. Mert én a sulut csinálom, hogy minél hamarabb meglegyen és jól keressek.
Ne haragudj, de ez baromság. Nincs havi 65e családi adokedvezmeny. Pontosabban nem egy gyerekre. 3 vagy több gyereknél kijott ennyire, de egy gyerekre ez havi 10e. Már ha a szulo dolgozik. Plusz feltétel az is, hogy saját otthonában gondozza a gyereket - tehát apuka hiába lenne hivatalosan az anyakönyvi kivonaton, ha nem el a gyerekkel, nincs adokedvezmény.A családba fogadás továbbra is értelmetlen. Ahhoz ugyanis a te szülői felügyeleti jogodat felfüggesztik, a családba fogado, tehát apad lenne jogosult csak eljárni a gyerekkel kapcsolatban. Te mintha nem is leteznel. Plusz ha egyszer majd szszeretnél elkoltozni a gyerekeddel és önálló életet kezdeni, gyamhivatali eljárás lesz szükséges, ahol majd megvizsgaljak, hogy alkalmas vagy e a saját gyereked nevelésére. Tehát amit tehetsz ehelyett:
a, Beszélsz a gyerek apjával, hogy írja alá az apasági nyilatkozatot. Ha a gyerek megszuletik, gyermekelhelyezesi pert indítasz, ahol kéred hogyha gyereket nálad helyezzék el, kérsz havi x összegű tartasdijat, apuka pedig közli, hogy szülői jogaival nem kíván élni, kéri hogy kizárólag a tied legyen a szülői felügyelet. Ha fizeti a tartasdijat, jó, ha nem fizeti feljelentheted, vagy nem foglalkozol vele.
b, Képzelt apa kerül az anyakönyvbe és innentől senki másnak semmi köze a gyerekhez.
Havi 10ezer Ft az adókedvezmény egy gyermek után. Te valamit nagyon összekevertél.
Az egyszeri anyasági támogatás az, ami 65ezer körüli (pontosan 64125 Ft), ezt egyetlen egyszer igényelheted a szülés után. Itt olvashatsz róla. [link]
Esetleg még a fogalmak keveréséből adódhat a zavar: Az összevont adóalapból levonható családi kedvezmény jogosultsági hónaponként kedvezményezett eltartottanként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint. De ez nem egyenlő az összeggel, amit kézhez kapsz. Az 10ezer. [link]
Köszi! Az lesz az! ( utolsó kommentben írt összeg) . apukám is ennyit igényel a kiskorú testvérem után.
Meg egy kalkulátorba beírtam a barátom nettó jövedelmét, és 65000 jött ki. (Alkalmi jövedelm volt, netto 70ezer).
Családba fogadás arra lenne jó, h apukám 2gyerek után kapná (hárman vagyunk gyerekei, ketten most nőttük ki hogy kapjanak ránk kedvezményt, és nagyon sokkal lecsökkent a netto jövedelme de ő tart el mindhármunkat és most jön az én fiam mint negyedik.
Utolsó előtti válaszolónak köszönöm, ezt fogom fontolgatni. a/b
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!