Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Azt szeretném, hogy a gyerek...

Azt szeretném, hogy a gyerek születési anyakönyvi kivonatában valós adatok szerepeljenek. Ez lehetséges? Részletek lent.

Figyelt kérdés

Az apja nem a férjem, itthagyott. Nem voltam/vagyok férjnél. Voltam a gyámhivatalnál, az alábbi lehetőségeket mondták:

-A szüleim családba fogadják, azaz ők lesznek a "szülei" és én nem, jogilag. Ezt lehet ideiglenesen vagy véglegesen. Nem akarjuk.

-Képzelt apa nevét írjuk be szüléskor

-Az apa vagy egyéb férfi(kivéve rokont) apasági nyilatkozatot tesz, melyben elismeri, hogy ő a gyerek vér szerinti apja.

Egyedül fogom nevelni. Eleinte apukám fog eltartani+gyes, stb.

A vér szerinti apja nem tagadná le, viszont nem akarja ismerni és nem akarja eltartani sem velünk lakni, hanem 250km-rel arrébb.

Lehet az apa az apja papíron is, úgy, hogy mégis lemond az ezzel kapcsolatos jogairól és kötelességeiről?

Köszi

2015. szept. 2. 21:05
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Milyen 65e? Neked, ha felsőfokú tanulmányokat folytatsz, diplomás gyed és egyedülálló családi pótlék jár. Ehhez nem kell apuka. Tőle tartasdijat lehet kérni, ez 20-30 ezer átlagban, az átlag bére 20%a.
2015. szept. 6. 16:36
 12/18 A kérdező kommentje:

65000 családi adókedvezmény járna utána. Amit ha az apuka igénybevesz, annyival több pénzt kap, és ide tudja adni nekem, hogy költsem a gyerekre.

Azért merült fel a családba fogadás, hogy ezt a pénzt legálább apukám megkaphassa ha a párom nem is. Mert én a sulut csinálom, hogy minél hamarabb meglegyen és jól keressek.

2015. szept. 7. 01:06
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az újabb válaszokat!
2015. szept. 7. 01:11
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudj, de ez baromság. Nincs havi 65e családi adokedvezmeny. Pontosabban nem egy gyerekre. 3 vagy több gyereknél kijott ennyire, de egy gyerekre ez havi 10e. Már ha a szulo dolgozik. Plusz feltétel az is, hogy saját otthonában gondozza a gyereket - tehát apuka hiába lenne hivatalosan az anyakönyvi kivonaton, ha nem el a gyerekkel, nincs adokedvezmény.A családba fogadás továbbra is értelmetlen. Ahhoz ugyanis a te szülői felügyeleti jogodat felfüggesztik, a családba fogado, tehát apad lenne jogosult csak eljárni a gyerekkel kapcsolatban. Te mintha nem is leteznel. Plusz ha egyszer majd szszeretnél elkoltozni a gyerekeddel és önálló életet kezdeni, gyamhivatali eljárás lesz szükséges, ahol majd megvizsgaljak, hogy alkalmas vagy e a saját gyereked nevelésére. Tehát amit tehetsz ehelyett:

a, Beszélsz a gyerek apjával, hogy írja alá az apasági nyilatkozatot. Ha a gyerek megszuletik, gyermekelhelyezesi pert indítasz, ahol kéred hogyha gyereket nálad helyezzék el, kérsz havi x összegű tartasdijat, apuka pedig közli, hogy szülői jogaival nem kíván élni, kéri hogy kizárólag a tied legyen a szülői felügyelet. Ha fizeti a tartasdijat, jó, ha nem fizeti feljelentheted, vagy nem foglalkozol vele.

b, Képzelt apa kerül az anyakönyvbe és innentől senki másnak semmi köze a gyerekhez.

2015. szept. 7. 06:02
 15/18 anonim ***** válasza:

Havi 10ezer Ft az adókedvezmény egy gyermek után. Te valamit nagyon összekevertél.

Az egyszeri anyasági támogatás az, ami 65ezer körüli (pontosan 64125 Ft), ezt egyetlen egyszer igényelheted a szülés után. Itt olvashatsz róla. [link]

Esetleg még a fogalmak keveréséből adódhat a zavar: Az összevont adóalapból levonható családi kedvezmény jogosultsági hónaponként kedvezményezett eltartottanként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint. De ez nem egyenlő az összeggel, amit kézhez kapsz. Az 10ezer. [link]

2015. szept. 7. 19:28
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszi! Az lesz az! ( utolsó kommentben írt összeg) . apukám is ennyit igényel a kiskorú testvérem után.

Meg egy kalkulátorba beírtam a barátom nettó jövedelmét, és 65000 jött ki. (Alkalmi jövedelm volt, netto 70ezer).

Családba fogadás arra lenne jó, h apukám 2gyerek után kapná (hárman vagyunk gyerekei, ketten most nőttük ki hogy kapjanak ránk kedvezményt, és nagyon sokkal lecsökkent a netto jövedelme de ő tart el mindhármunkat és most jön az én fiam mint negyedik.

Utolsó előtti válaszolónak köszönöm, ezt fogom fontolgatni. a/b

2015. szept. 8. 09:47
 17/18 anonim ***** válasza:
De megertetted, ugye, hogy ha apad családba fogadja, akkor ő lesz jogosult mindenre, te meg semmire?
2015. szept. 8. 09:56
 18/18 A kérdező kommentje:
Igen.
2015. szept. 9. 07:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!