Miért olyan hatalmas probléma, ha néha megiszik egy cukros üdítőt vagy kakaót a gyerek?
A kakaóval nincs nagy gond, persze a mennyiség is számít, de a tej és a kakaó élelmiszerek, a cukor is legalább szerves valami,e gy kevéstől senkinek semmi baja nem lesz még gyerekkorban sem.
A cukros szénsavas üdítő úgy méreg, ahogy van, vízbő, savból, színezékből áll, gyümölscöt nem látott, én sem tudom meginni, ezért nincs is itthon. A bölcsiben pedig édesítőszerest adnak nekik, azt megtiltottam, mert ahhoz képest, ahogy fentebb is írtam, a cukor legalább élelmiszer. Mást nem tiltok, ehet süteményt, kakaós csigát, bármilyen édességet, ami emberi fogyasztásra való, de nem főétkezés gyanánt és nem napi szinten.
Szintén egészség mániás anyuci vagyok. A párommal mindketten évek óta fitnessel foglalkozunk, annak megfelelően táplálkozunk. Először én is úgy voltam, hogy az én gyerekem aztán nem ehet sem lisztet, sem cukrot és ő is csirkét fog enni zöldségekkel. Na persze :D Ahogy azt egy elsőbabás anyuka elképzeli :D
Nyilván nagyon figyelek rá, hogy minőségi kajákat kapjon, és 2 éves koráig valóban nem kapott finomított cukrot. De most 4 éves.
És igen, ha vízparton vagyunk betolja a lángost is, issza a jégkását is. A hétköznapokban persze a gyümölcs és a müzli az édesség, de ki vagyok én, hogy eltiltsam minden jótól? Nekünk felnőtteknek nehéz megállni egy egy fagyikehely láttán, hogy ne zabáljuk fel az egészet. Akkor nekik milyen lehet? :)
Most már kezdek azon az elven lenni, hogy én is ittam kakaót minden reggel, ettem cukrot is dögivel, mégis itt vagyok. :D Mindent nem lehet megvonni tőle, nem beteg, hogy diétázni kelljen neki :)
Tényleg jó lenne tudni, hogy mennyi idős gyerekről/csecsemőről, kisgyerekről beszélünk, mert nagyon nem mindegy.
Nekem is fontos a családom egészsége és csecsemőkorában (értsd 1 év alatt) én is betartottam minden orvosi utasítást a megfelelő étkezésre vonatkozóan.
Ma már 5 éves a fiam, ahogy nőnek, erősödnek a gyerekek, ahogy tágul számukra a világ, az ismerősök köre, ahogy közösségbe kerül, bizony az okos anya ésszerűsíti a szabályokat.
Nálunk is van otthon mindenféle édesség (én abban hiszek, hogy nem kell dugdosni, nem kellenek különleges alkalmak egy gumicukorhoz, túrórudihoz vagy egy kindertojáshoz)- látja, tudja, hogy vehet, ha kér, így nem habzsol, nem lopkod, nem tömi számolatlanul magába.
Általában 1-1 darabbal megelégszik és még csak nem is minden nap. Igaz, ha nem kéri, én nem kínálgatom, ha kér, akkor bátorítom, hogy válasszon.
A kakaóval az ég világon semmi gond nincs szerintem: tejtermékre szüksége van a fejlődő és a felnőtt szervezetnek is, a kakaóból van jó minőségű és a cukor is fontos az energiaháztartásban. Az egy dolog, ha én diétát tartok, de miért kellene ezt rákényszeríteni a család többi tagjára?
Természetesen étkezések után és este is mindig fogat mosunnk, tudunk mértéket tartani és a példamutatással többet lehet elérni, mint a tiltással.
Szinte nincs olyan alapvető élelmiszer (kivéve persze alkohol, kávé stb.) ami mértékkel, normális keretek között egy egészséges gyereknek káros lenne.
Bizony lehet enni lilahagymás libazsíros kenyeret is jó ízűen és alacsony kalóriatartalmú tojásos lecsót is, meg házi sütit is.
A tartósítószereket, mesterséges színezéket és a szénsavas dolgokat igyekszem kerülni (teljesen természetesen nem lehet és ezen nem is stresszelek), mert ezek nem valók egy 5 éves szervezetének. A többi alapvetően mehet.
Az étkezési szokások kialakítása sokkal fontosabb- ahogy írtam a személyes, jó példamutatásommal segítem elő.
Ha a kisfiam látja, hogy a csoki sem egy ördögtől való, néha belefér, hogy a süti is tud finom lenni, akkor így kerek a világ akkor is, ha én tényleg nem ehetek ilyet :)
A kor viszont fontos.
Nagyon nem értek egyet azzal, mikor pár hónapos (!) csecsemőket viccből vagy tudatlanságból tömnek felnőtteknek való ételekkel (pl. ismerettségi körben 4 (!) hónapos csecsemőnek töltött káposzta mert milyen jó vagy 8-9 hósnak csípős pörkölt, hogy milyen fejet vág vagy a járni még nem tudónak a babatáska kelléke (!) a milka csokoládé, mert attól nyugszik (!) meg- persze utána cumit dugni a szájába...ezek végletek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!