Aki két nevet adott a babájának, mindkét néven szólítja?
Nálunk mind 4 gyerek kettős nevű. Nem használjuk mindkettőt, ennek ellenére kicsi koruktól tudják mindkét nevüket.
Nem javaslom a 2 néven szólítást.
Nálunk is mindenki róm. kat., meg is vagyunk keresztelve, gyerekek is.
A gyerekeknek is dupla nevük van, de nem a keresztelés miatt, hanem szerettünk volna egy bibliai és egy régi magyar nevet adni. Ez a 4. gyereknél nem jött be, de ő is kettős nevű.
A legkisebb fiam kimondottan szereti a második nevét (Csanád), még az iskolai dolgozataira is ráírja.
Szia!
Lányom Léna, hithű római katolikusok vagyunk, ő is meg lett keresztelve. Semmi gond nem volt. Védőszentet kellett választanunk. Kapott Szent Cecíliáról egy emlékképet.
De anyakönyvezve Lénának van (nem Magdaléna).
Nekem is két nevem van, és a másodikon szólítottak a szüleim. Az első név csak azért kellett, mert a másik nevem nagyon összecsengett volna a vezetéknévvel.
Egyébként én Beáta Csilla vagyok, a Csillát használom. A rokonok, szülők, barátok sose hívtak Beának, viszont hivatalos helyeken, felvételin, stb. szinte mindig azon szólítottak, mivel az az első nevem, és azoknak az embereknek, akik még nem ismernek és nem tudják, hogy a Csillát használom, sokkal logikusabb, hogy az első nevemen szólítanak. Mindig külön el kellett mondani bemutatkozásnál, hogy a Csillát használom, a Beát nem szeretem/nem használom/nem hallgatok rá, ne hívjanak így.
Sokszor megkérdezik hivatalos helyeken a személyes adatok felvételekor (pl. a bankban, vagy amikor a jogsit csináltam), hogy mindkettőt használom-e, mert alapból a bankban is csak a Beátát írták volna fel a bankkártyámra, külön kellett jeleznem, hogy a Csillát használom. Néha bosszantó, de már megszoktam, mivel már kicsi korom óta ez megy. :)
Egyébként nincs bajom különösebben a Beátával sem, csak nem használom, így nem is hallgatok rá. Hiába tudom, hogy az is az én nevem, nekem sokszor olyan idegennek tűnik. Egy idő után megszoktam, hogy ha olyan környezetben vagyok, ahol még nem ismernek engem, és esetleg Beának szólítanának, akkor felfigyeljek rá, de csak mert többször is megszívtam emiatt, hogy pl. hogy orvosi rendelőben szólítottak és én nem reagáltam, a nővérke meg már vagy ötödszörre ismételte meg a nevemet, mire kapcsoltam, hogy ja, tényleg, hiszen az én vagyok. :)
Én is úgy tudom, ahogy a 17-es válaszoló írta.
Védőszentet kell választani a kereszteléshez, de a nevének nem kell olyannak lennie, amiből van szent.
Szerintem a Cecília és a Tünde nem igazán passzol egymáshoz, de ha nektek tetszik, akkor legyen ez.
Minden két keresztnévvel rendelkező ismerősöm, csak az egyik nevet használja, a másikat rendszerint nem szeretik használni, mert általában az egyikkel tudnak igazán azonosulni.
enyémnek két neve van, a másodikat mondjuk én szívem szerint levetetném. apuka ragaszkodott hozzá, de belátta, hogy tök felesleges a hivatalos iratokra az ő keresztneve is...
egyébként csak akkor mondom a 2 nevét ha rosszalkodik és felhívom a figyelmét, hogy fogy a türelmem. mikor meghallja a 2. nevét akkor már tudja, hogy baj van, anya készül bekattanni :D
de egyébként nem jól tudod. tényleg kell választani egy nevet, de azt nem kell anyakönyveztetni, csak a keresztény levélre kerül rá. pl. vannak olyanok is akiknek a védőszenttel 3 keresztnevük van, de ez semmilyen hivatalos papírra nem kerül rá! és nem kell olyan nevet adni csak azért, hogy megkereszteljék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!