Az újszülött lakcímkártyájára alapesetben milyen cím kerül amennyiben?
amennyiben a szülők házasok, de a bejelentett állandó lakhelyük (egy városban van ugyan, de) különbözik.
Közös (hivatalos) tartózkodási címük nincs (meg egyébként külön sincs más címük).
Elég kacifántosan hangzik így leírva, bár a helyzet teljesen hétköznapi: ugyanabban a városban bérelünk lakást, ahol a szülőkkel (ki-ki a maga szüleivel) korábban élt, így nem vesződtünk bejelentéssel (bár tudjuk, hogy jogilag kellett volna), főleg azért, mert nem sokára saját ingatlant tervezünk venni, de a gyerek még jó eséllyel a bérelt lakásba érkezik.
Kinek az állandó címét kapja ilyen esetben?
Vagy érdemes lenne bejelentkeznünk legalább tartózkodásira abba a lakásba, ahol jelenleg élünk?
mindig az anya címére kapja a lakcímkártyát!!!
nincs olyan, hogy ti döntitek el, ha anya viszi haza a babád akkor az ő címéhez kerül!
egyébként apa lakcímkártyáját el se kérik, csak az apasági/házassági papírt meg a te irataidat fogják kérni.
Jó, jó (és köszönöm).
Azzal hogy az én (anya) állandó címemet kapja, semmi gond.
Már csak a tartózkodásin rugózom. Kell azzal vesződnöm, hogy én bejelentkezzek a bérelt lakásunkba, hogy a gyereknek is meglegyen ez a cím az állandó mellett tartózkodásiként, vagy sem? Illetve az apa bejelentkezzen-e?
Veszítünk valamit azzal, ha nincs közös tartózkodásink, vagy sem?
A védőnő így is ellát.
A gyerekorvos tudtommal szabadon választható, nem kell a körzetihez menni (abban a városban élünk csak más címen, ahová az állandó cím szól).
A csp, adókedvezménybe nem kavar be a tartózkodási, mert az állandó lakcímünk egyezni fog a babával és én veszem igénybe az ellátásokat.
A szülői pótszabadságot eszerint a férjem megkapja a lakcímegyezőség nélkül is.
Van még valami?
*
+ mire közösségbe kerül a gyerek, új és közös állandó címünk lesz mindhármunknak.
Ezzel mi is megszívtuk. Ott laktunk, ahol nekem volt az állandóm, de a férjem kerületébe akartuk bejelenteni (sok juttatást ad ott az önkormányzat). A kórházban az én lakcímemre anyakönyvezték, utána a férjem rohangált, hogy engem és a babát is az ő lakcímére átjelentsen meghatalmazással.
Majd költöztünk, oda pedig mindkettőnknek át kellett jelentkezni egy éven belül az állami kamattámogatás miatt - ezért a gyereknek is jönnie kellett új lakcímre.
De azon már a kórházba kiakadtam, hogy ha házasok vagyunk, a jog szerint akkor is a férjem a vélelmezett apa, ha néger gyerek születik, neki mégsincsenek olyan jogai, mint nekem??
Automatikusan kérdező a te állandó lakcímed lesz a babátok állandó lakcíme megszületéskor, viszont bármikor be lehet, át lehet őt jelenteni.
Mi házasok vagyunk a férjemmel már 6 éve, kisfiunk 5 és fél éves, nekem az állandó lakcímem más, mint a férjemé, a férjem állandó lakcíme nekem csak tartózkodási helyem, a kisfiunk, bár nekem ugye megvolt már akkor is a tartózkodási helyem, az én állandó lakcímemet kapta állandó lakcímként, de ahogy megszületett, bejelentettük oda állandóra, ami a férjemnek is állandó, illetve nekem csak tartózkodási helyem.
Egyébként soha ebből gond nem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!