Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire válogatjátok meg,...

Mennyire válogatjátok meg, hogy gyerekeiteknek, unokáitoknak milyen meséket engedtek nézni a TV-ben?

Figyelt kérdés

Igen meséket. Két napig itt volt az egyik unokám, mert beteg volt. Lázasan mozdulni sem volt ereje, hát meséket nézett. Néha már a szobából is szerettem volna kifutni, ahogy a szereplők vinnyogtak, affektáltak, nyüszítettek. Szándékosan használom ezeket e kifejezéseket, mert ezek írják le legjobban ezeket az "alkotásokat".

Azt látom,hogy sokszor a természetfilmek korhatárosak, ezeket a förmedvényeket meg kifejezetten a gyerekeknek készítik. Ebből hogyan tanulják a normális viselkedést? Hol vannak gyermekkorunk szép, tanulságos, ízes magyarsággal megírt meséink?

2015. márc. 28. 12:49
 1/10 anonim ***** válasza:
52%

"Bezzeg az én időmben!"

Már az ókori görögöknél is ez volt a frázis :)

2015. márc. 28. 12:58
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen más az a világ, ami körbevesz bennünket, mint akár 20-25 éve. A gyerekek érdeklődési köre, ingerküszöbe is változik sztem. Abban egyetértünk, hogy a mesecsatornákon vagy a kereskedelmi tévék matinéműsoraiban olyan rajzfilmek is mennek, amit nem nézetnék gyerekkel, most sem.

Kérdés, hány évesek az unokáid, a Disney-mesék most is jók a kicsiknek, a Macskafogó, az Így neveld a sárkányodat stb. a nagyobbacskákat is leköthetik, ezeket be lehet szerezni DVD-n, online is megtekinthetők, ha van neted.

2015. márc. 28. 13:07
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Speciel ezek a mesék engem is az őrületbe kergetnek. Nem tudom miért kell a kisgyerekeket úgy kezelni, mintha értelmi fogyatékosok lennének, pedig ezek a mesék kifejezetten ilyenek. Attól, hogy 2 éves még nem kell neki gügyögni meg nyávogni... Na mindegy, lehet én gondolom rosszul.
2015. márc. 28. 13:10
 4/10 anonim ***** válasza:
70%

"Ebből hogyan tanulják a normális viselkedést?"

Úgy, hogy a szülőnek kellene neveli őket és nem a tvnek.

Igazuk van az előttem szólóknak, folyamatosan más világ van. De ha a szülő figyel a gyerekre, akkor a legnagyobb hülyeséget is nézheti nem lesz olyan a viselkedése.

Régebben is voltak extrém esetek, 15 éve volt aki ablakon mászott ki mert anyu elfelejtette neki elmesélni, hogy neki nincs szuper ereje és nem tud repülni, mint xy szuperhős.

2015. márc. 28. 13:14
 5/10 anonim ***** válasza:
59%

Engem is idegesitenek ezek a kicsiknek szóló mesék. MIntha kb fogyatékos lenne a gyerek.

Dóra a felfedezőbe is h mi vana képen? Vár egy kicsit(készitők azt hiszik h a gyerek a tv elött üvölti h mi van a képen vagy mi?) és mondja h igen,tényleg az vana képen.

Meg mikor a disney-sben a miki egér mondja h szoljunk a pörgentyűnek együtt,,,, áááá nagyon ratyi

2015. márc. 28. 13:15
 6/10 anonim ***** válasza:
47%
Azok a mesék amik reggelente mennek azokkal semmi gondom, azokat én is néztem régen: pl Flinstones, Hupikék törpikék, Tom és Jerry...stb. Viszont vannak ezek az újfajta, agresszív és idiota mesék (mint pl számomra a Monster High-most komolyan miért jó koporsókat meg zombikat nézni egy gyereknek?), azokat ne nézzék. Ha beteg akkor jöjjön inkább 3-4 Disney mese DVD-n zsinórban.
2015. márc. 28. 13:17
 7/10 anonim ***** válasza:
58%

Töltsd le neki azokat, amiket te szépnek gondolsz :) Vagy nagyon sok oldalon fent vannak online, letöltés nélkül nézhetőek.

Melyik mesék borítottak ki ennyire? Unokaöcsémmel néha nézek tévét, és én is sikítófrászt kapok a mai meséktől, annyira borzalmasak, pedig csak 20 éves vagyok, tehát én a Mazsola és Tádé utáni meséket láttam, amikre anyumék mondták, hogy milyen butaságok :D

Amiket én imádtam: Varázslatos iskolabusz, Egyszer volt... sorozatok, Magyar népmesék, Nils Holgersson, Franklin, Babar, Albert mondja..., 80 nap alatt a föld körül Willy Foggal, Magyar Népmesék, Frakk, Kockásfülű nyúl, Nagy ho-ho-ho-horgász, Andresen meséi, Anne Zöld oromból, Pöttöm George, Elhagyott Játékok, Pumukli, és kb az összes régi Disney rajzfilm.

Esetleg amiket tudnék még ajánlani, azok a Miyazaki-féle Studio Ghibli filmek. Ezek japán rajzfilmek, de nem olyan agyatlan erőszakos animék mint sok másik, ezeket tényleg jó szívvel ajánlom gyereknek, igaz, kicsit nagyobbacskának kell lennie, hogy a mondandót megértse, és felnőtteknek is nagyon jók, én 20 évesen imádom őket. :) Pl: Totoro, Chihiro szellemországban, Vándorló palota. Ha lenne olyan 7-8 év körüli gyerekem, ezeket tuti megnézném vele. Kisebbnek annyira nem ajánlom, mert ugyan nem erőszakosak vagy ilyesmi, de nem hinném hogy teljesen értené.

Mennyi idős az unoka?

2015. márc. 28. 13:49
 8/10 anonim ***** válasza:

Én úgy hiszem, hogy kötelességünk megválogatni, ami eléjük kerül, de kötelességünk az is, hogy lássuk: nem feltétlenül szép és esztétikus már a mai kicsiknek az a képi világ, amely a mi gyerekkorunkban annak minősült. Nagyon ódzkodom a Disney világtól, nem a kedvencem, szerintem még a klasszikus is nagyon giccses (pedig nem 50 éves vagyok, csak 30), de a kislányom kedveli. Úgy kedveli, hogy itthon soha nem látott ilyesmit, de a közösségekben, amelyekben megfordul, észreveszi, és érdeklődik felőlük. Igyekszem inkább könyvekkel lekötni őt, ezekből is azoknak az illusztrátoroknak és szerzőknek a műveit keresem, amelyek igazán formálhatják az esztétikai érzéküket is. De megtűröm a Dórát is, mert ő pl. odáig van érte (és igen, ő kiabál a szünetben, hogy mi van a képen, és abszolút együtt mozdul a mesével). Én pszichológus vagyok - nem hiszek abban, hogy tiltani kell a gyereket a mesenézéstől 2,5-3 éves kora után, sőt, abban hiszek, hogy a modern eszközökkel el kell kezdenünk ismerkedtetni őket, ezért módszeresen játszunk a táblagépen is készségfejlesztő, számfogalmat, forma- és térészlelést fejlesztő játékokat, és örülök én is, és a férjem is, hogy ezekkel szuperül boldogul (egy hosszú autóút alatt pl. életmentő). Ahogy írtam is, a mesék minőségét és mennyiségét korlátozzuk, hosszabban akkor kerül a képernyő elé, ha esetleg összeszed valamit, és az első két napban nagyon levert, és rossz a közérzete. De pusztán azért, mert nekem nem tetszik az, ami neki igen - ezért nem zárok ki a körből valamit. Hozzá kell tennem, hogy a Magyar népmesék, a Frakk, a Kockásfülű nyúl és társaik bennem maximum nosztalgiát ébresztenek, tetszeni egyik sem tetszik.

Az ízes magyarságra pedig remélem - az ANYAnyelvre ugyebár - nem Dóra vagy Manó Benő fogja megtanítani, hanem a család, amely körbeveszi.

2015. márc. 28. 14:25
 9/10 anonim ***** válasza:
Mivel nincs tv-nk, az interneten szoktunk keresni egyéni igényeknek megfelelő meséket, idegen nyelvűeket is (animációk is vannak, ahol a kép számít inkább, nem a beszéd). Az internet ilyen szempontból jó, mert mi válogatunk egy óriási kínálatból és nem a tv-műsor mondja meg, mit nézzünk és mikor. A gyerekemnek nem jönnek be a képben túlzsúfolt, hangos, akciódús mesék, magától szokta mondani, hogy "butaság". Sajnos sok mesekönyv képi világára ugyanez a nyugtalanság, "zajosság" jellemző.
2015. márc. 28. 19:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Van az a mondás, hogy a szomszédaim jó zenéket hallgatnak, akár akarják, akár nem.

Az én gyerekeim a mesékkel vannak így, csak olyan meséket nézhetnek, amiket én szeretek :D De amúgy nem nagyon köti le őket a mese, hozzá vannak szokva, hogy máshogy foglalják el magukat, ezért nem igénylik.

2015. ápr. 16. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!