Tényleg ilyen nagy számban "hatástalan" a fogamzásgátló tabletta?
Szinte naponta olvasok itt kérdéseket amikben gyógyszer mellett lett terhes valaki. Nem túl bizalomgerejsztő :S
Miért lehet ez szerintetek? Bocs ha buta kérdés, de engem elgondokoztatott. Én is szedem, és nem szeretnék még egy babát mostanában... de ez így rémisztő.
A legtöbb esetben nem szabályosan szedik - egy-két napot ide-oda tologatnak, mert úgy jobb nekik, elfelejtik este beszedni és csak pár nap múlva veszik észre, szednek mellette sok mindent, ami befolyásolj a hatást, stb.
Az ismeretségi körömben sokan védekeznek igy és a legalább 20-30 nöböl egy se lett a gyógyszer mellett terhes. (Egy valaki igen, de csak azért, mert kihagyott egy hónapot a férje tudta nélkül, hogy megint terhes legyen és ne kelljen visszamennie dolgozni - de ez egész más eset)
Van egy olyan szabály, hogy minden módszer CSAK ANNYIRA megbizható, mint az alkalmazója.
Na akkor én cáfolok, nekem két ismerősöm is terhes lett, úgy,hogy tökéletesen betartották az előírásokat és nem voltak betegek, nem szedtek antibiotikumot, stb...
Sőt a barátnőm most megy abortuszra és neki a gyerekvédelmis nő mondta, hogy az utóbbi időben ő a sokadik anyuka, aki egy bizonyos tabletta mellett lett terhes.
Kicsi a szám, de annak az 1-5-nek az ezerből, annak is lennie kell valakinek. Mi van, ha épp Te vagy az.
(Hogy hozzak egy hasonló példát: Magyarországon összesen 4 embert tartanak számon, akik a fruktózra -cukorra- allergiásak, barátnőm kisfia az egyik.)
Szia!
Nem buta kérdés. Én például tabletta mellett lettem terhes (5 évig szedtem probléma mentesen). Mindig pontosan szedtem a gyógyszert, egyszer mégis azon vettem észre magam, hogy mintha valami "gond" lenne. A mellem feszült (nem csak mielőtt megjött) és folyamatosan fáradt voltam. Először attól féltem, hogy valamilyen daganat lehet a dolog hátterében, mert sajnos a családunkban ez eddig minden nőt utólért. Mikor a doki közölte, hogy terhes vagyok, először azt mondtam, hogy kizárt, biztos elcserélték az eredményt, aztán megcsinálta az Uh-t és kiderült, hogy már 9 hetes vagyok. Mikor felfogtam a történteket, jött a következő riadalom, mert tudatosodott bennem, hogy miután megfogant a kicsi én még kb 2 hónapig tovább szedtem a gyógyszert. A doki ugyan megnyugtatott, hogy a kicsinek semmi baja nem lehet tőle, de akkor is... Szerencsére úgy néz ki, hogy a picivel tényleg minden rendben van, teljesen egészséges (most vagyok 33 hetes).
Ezzel nem megijeszteni akartalak, mert tényleg nagyon sokan vannak akik csak néha-néha vagy pontatlanul szedik a gyógyszert, de az a "kb évi 1%-os hibaarány" tényleg létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!