A mai gyerekek hány éves korig játszanak a klasszikus gyerekjátékokkal (Matchbox, babák, építőjátékok, műanyag katonák, Playmobil, Lego, stb. )? Ti is úgy tapasztaljátok, hogy nagyon hamar leszoknak róluk?
elkúrt világban élünk miért vagy meglepve?:D
én már semmin nem lepődők meg! :D
Evvel magam is tisztában vagyok. Épp ezért tettem fel a kérdést.
Gyakorló szülők válasza érdekelne, ők miként tapasztalják, az ő csemetéjük "hány éves korig volt gyerek"?
Nekem vannak nagyobb és kisebb gyerekeim. Már köztük is van különbség ezen kérdésben.
A jelenleg 19-21 éves gyerkőcök kb. 10 éves korig játszottak klasszikus gyerekjátékokkal. Persze fokozatosan szoktak le róluk. Mondhatni, a Lego az amit a legkésőbb tettek el a szekrény mélyére. /tapasztalatból tudom, ezt később előveszi az ember és a saját gyerekivel ismét élvezettel használja felnőtten :-) /
A társasjátékok komolyabb verzióiról szerencsére nem szoktak le!
A kisebb csemetéim 5-8 évesek. (második házasságból) A 8 éves már nem igen veszi elő a játékkatonákat, a kinder-figurákat, kisautókat. Utóbbit fél év után nemrég előszedte az autópályával együtt. Két hétig volt kint, majd visszakerültek a ládába.
Az ő nagy kedvence a Lego! Az minden mennyiségben, minden fajtában. És igen, a mai kornak megfelelően szeret számítógépen, tableten játszani. Szerencsére nem viszi túlzásba. Iskola mellett úszni, sakkozni és latin-táncra jár (télen korizni is).
Az 5 éves lányzzó persze ezerrel játszik! :-) Babák, mindenféle figura, lányos lego. De már nyomkodja az elektronikus kütyüket is. Ő szintén úszik, gőrkorira és latin-táncra jár.
Természetesen nem a fejlődés, modernizáció ellen vagyok! De valahol határt kell szabni a túlzott elektronikai eszközök használatának. Mi is próbálunk törekedni arra, hogy valamiféle egyensúlyt teremtsük.
Mindez felnőttek és gyerekek életében fontos lenne!
A végletek semmiben nem jók, így a gyerekek életvitelében, életstílusában sem. A szülőknek nem szabad abba a hibába esni, hogy megvonjuk a modern eszközöket a csemetéktől! A gyerekeknek meg kell a fejlődés feltételeit, így a hozzávaló eszközöket is! Csupán ésszerűen felügyelni kell használatukat!
Ki kell alakítani szabályokat, melyek előbb-utóbb szokássá válnak. Mikor, mennyi ideig, esetenként milyen szülői felügyelet mellett lehet használni a mai világ eszközeit a gyerekeknek. Ráadásul, nem csak a gyerekeknek, a szülőknek is!
Ha a kicsik azt látják, a szülők korlátok nélkül használják, akkor két dolgot vonnak le mindebből:
- A felnőttek azt csinálnak, amit akarnak. Ha felnövök, én is azt fogok tenni, amit csak akarok!
- Csak azért nem játszhatok sokat a tablettel, számítógéppel, konzollal, mert gyerek vagyok.
Ezáltal úgy gondolják a kicsik, hogy a gyerekkor egyfajta büntetés, melyből felnőtté válással szabadulnak majd. Egyáltalán nem érzéklik, hogy a túlzott elektronikai eszközhasználat káros a fizikai és szellemi egészségre.
Mi megadjuk, biztosítjuk a feltételeit a fejlődésüknek, mind szellemileg, mind fizikailag és ha lehet ilyet mondani, lelkiekben is. Nem erőltetjük rájuk, de támogatjuk a sportolási lehetőségeket is. Pontosabban, némi ráerőltetés azért van benne. Például azokon a napokon, mikor kijelentik, "ma nincs kedvem menni úszni, táncolni...", nem engedünk nekik. Érdekes helyzetek ezek, mivel, mikor már ott vannak, el is felejtik, hogy nem akartak jönni. :-)
Hétköznap átlagosan fél órát ülnek elektronikai kütyü előtt naponta, hétvégén max. 2 órát. Az időkorlát olyan természetessé vált számukra, hogy szó nélkül betartják.
(a viták inkább közöttük vannak, hogy mikor, ki, mivel játsszon)
Bevallom, nálunk a legnagyobb problémát a rendrakás jelenti! A játékok, állandóan szanaszét vannak a lakásban, de főként a gyerekszobában :-(
Még azt hozzáírnám, az alkotótevékenységek mi csemetéinknél is nagy szerepet játszanak a szabadidő eltöltésében. Rajzolás, festés, gyurmázás, mindenféle izé készítése :-) /bár nem csoda, hiszen nagyapa és apuka is grafikus-festőművész, alkotóművész/
En 33 eves vagyok, es meg mindig matchbox-szal jatszok.
Szamitogepre ra sem tudok otthon nezni, eleget latok a munkahelyemen. :|
Kedves 33 éves Matchbox játékos!
Barátnőd van? Ha van, mit szól hozzá?
Látom lelki szemeim előtt:
Hazamész, alig várod, hogy berohanhass a szobába. A folyosón, sietve lerúgod cipődet, ledobod kabátod, táskád, beviharzol a szobába. A Matchbox-ok már ott várnak a polcon, asztalon és néhány darab a szőnyegen/parkettán. Felkapsz egyet, kettőt. Örömtől ittasan, mosolyogva végighúzod az asztallapon jobboddal a szép fekete sportautót... Brrrrr! - tör ki belőled, a számodra, a világ legszebb hangja... Vrvrvrvr...Brrrrr... Áhhhhhh! Nem fog a fék! Lezuhanok! Úhhhh! Brrrrr! - Leröpteted a padlóra. Ott már várja a bal kezedben lévő piros tűzoltóautó. - Grrrrr-Hmmmm! Nénónénó! - lehasalva eljátszod a sportautó megmentését...
:-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!