Konkrétan melyik törvény ír arról, hogy kisgyermekes családot nem lehet kitenni a bérelt lakásból még akkor sem, ha nem fizetnek?
Mi 2 pici gyermekünkkel keresünk kiadó lakást, és néhány tulajdonos az érdeklődésünkre azt jelezte, hogy gyerekekkel nem mehetünk.
Albérletes fórumokon is olvastam már rémtörténeteket a témában,de a konkrét törvényt senki nem ismeri, vagy nem említi. Azt tudom, hogy a 1993. évi LXXVIII. törvény vonatkozik a lakásbérlésekre, de ebben nem találtam a fentiekre vonatkozókat.
A kilakoltatási moratórium vonatkozik az albérlőkre is, ezen kívül a nem fizető albérlőket egyébként is nehéz, hosszú jogi procedúra után lehet csak kitenni, ha nincs közokiratba foglalt bérleti szerződés, mivel a jog mindig a birtokon belül levőknek kedvez.
A főbérlő a szerződés felmondása után, ha az albérlő nem hajlandó elhagyni az ingatlan, peres úton kérheti a lakás kiürítését, de a kilakoltatási moratórium idején nem lehet indítani végrehajtási, kiürítési pert. A per egyébként is sokáig eltarthat, ezért félnek a főbérlők.
Sok főbérlő azért nem engedi hogy gyerekekkel költözzenek mert fél hogy tönkre vágják, leamortizálják a lakást, nem pont amiatt hogy nem tud majd fizetni, hiszen ha már két - három havi kauciót ki tud fizetni az ember akkor feltehetőleg van jövedelme amiből tud fizetni a továbbiakban is.
Mikor mi albérletet kerestünk anyukámnak volt jövedelme, a kaucióra is megvolt a pénz és mikor megtudták hogy vannak gyerekek / 7,14,16 évesek voltunk/ egyből mondták hogy sajnálják de csak gyermektelen párnak, vagy több személynek adnák ki. Még a kaució sem érdekelte őket. Főleg ha bútorozott a lakás és jó állapotban van / frissen felújított, kifestett stb../.
De persze sok főbérlő gondol arra is hogy hogy fogja kilakoltatni ha nem fizet...
2-es vagyok, ez a "tévhit" sajnos létezik, én nem emlegetném ezt tévhitnek azoknak a lakástulajdonosoknak, akik éppen kiürítési pert indítottak a nemfizető albérlőjük ellen.
A másik valóban a lelakás veszélye. Mi egyik lakásunkat 3 gyerekes családnak adtuk ki, előtte lett kifestve, laminált padló letéve, járólapozva. Közokiratba foglalt bérleti szerződést kötöttünk, amelyben benne van, hogy a lakást, amennyiben elmennek, hasonló állapotban kell átadni, amennyiben nem, úgy a felújítás költségeire a kéthavi kaució visszatartható. Illetve x havonta kötelesek beengedni, hogy megnézzük az órákat, illetve ilyenkor megnézzük a lakás állapotát is. Ennyi. Egyébként pont apuka dolgozott a lakáson, úgyhogy ha gond lesz vele, le is dolgozhatja a felújítást.
Te a lakáspiacon bérelsz egy lakást akkor hol vonatkozik rád a bírósági végrehajtásról szóló törvény ?????
Végrehajtani bedőlt hiteleseket szoktak, azokat nem rakják ki február 10-én -18 fokban.
A Te esetedben a szerződésed tartalma és típusa a mérvadó.
1 határozott, vagy határozatlan idejű szerződés?
2 magánokirat, vagy közokirat?
Ha ezeket tudjuk, akkor azt is tudjuk, kirakható vagy-e, vagy nem.
A bérbeadó felkészületlen, ezért neki egyszerűbb elzárkózni.
Van aki egyszerűen csak félti a lakását ezért nem lát szívesen gyereket, háziállatot és a max. létszámot is korlátozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!