Egyedulallo anyanak milyen tamogatas jar?
Emelt családi pótlékra vagy jogosult mindössze.
A többi támogatás keresetfüggő, nem azt nézik, egyedülálló vagy-e.
Pl. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, lakásfenntartási támogatás.
Egyedülálló édesanya vagyok, már 4 éves kisfiúval.
Mivel a kisfiad elmúlt 3 éves, ezért már a gyermekneveléshez kapcsolódó klasszikus ellátások (gyes, gyed stb.) egyike sem jár.
Alanyi jogon kapsz családi pótlékot.
Amennyiben elvált vagy vagy egyedülálló, vagy a házastársadtól külön élsz és erről a formanyomtatványon nyilatkozol (MÁK honlapján letölthető, oda kell beadnod az igénylést is), akkor a normál 12.200 Ft/gyerek/hó összeg helyett egy picivel magasabbat 13.700 Ft/hó/gyermek ellátást kapsz majd.
Visszamenőleg 2 hónappal lehet kérni az ellátás megállapítását, előbb nem.
Ellenben ha van magyarországi állandó lakcímetek, akkor gondolom a családi pótlékot eddig is igényelted, nem?
(ha igen, akkor csak módosítást kell kitöltened és 2 hónapra visszamenőleg is megkapod azt a 3.000 Ft-ot, majd tárgyhótól az 1.500 Ft-tal nagyobb összeget).
Más ellátás nem jár.
Ez jól is van így, mondom ezt úgy, hogy magam is egyedülálló (valóban!) vagyok.
A keresményemből el tudom tartani magamat és a kisfiamat is, így nem szorulok szociális ellátásra.
nem írtál a körülményeidről.
Milyen élethelyzetre költözöl haza?
- van/lesz munkád? van szakmád, folytatható vállalkozásod stb.?
- van megtakarításod, valamilyen rendszeres bevételed?
- van-e gyermektartás megítélve, mekkora összeg? édesapa fizet-e rendesen? (amennyiben nincs, nem fizet, akkor indíthatsz keresetet a megállapításra- amennyiben teljes hatályú apai elismerés sem történt, akkor pedig ezzel kell kezdeni, de sürgősen)
- hol, kikkel, milyen költséggel tudsz lakni? van hová menni?
- mennyi lesz a havi várható kiadásod és ehhez képest a bevételed?
- tervezed-e a kisfiadat közösségbe íratni (óvoda, családi napközi, magánovi stb.)
Ha nem egy rövid mondat után kérdezel, akkor korrektebb válaszokat tudunk írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!