Tudtok olyanról, ahol 4-5 évesen tudta meg egy gyerek, hogy van idősebb testvére, aki már meghalt? Hogyan reagált rá?
Lányom nyáron lesz 4 éves, eddig nem kérdezett még rá, hogy a temetőben, sírban ki van, de szerintem lassan megérti az összefüggéseket, és rá fog kérdezni.
Nem akarom kényszeresen kerülni a témát, próbálom a lehető legtermészetesebben kezelni, persze nem akarok neki drámázni, vagy ráijeszteni sem.
Tudtok hasonlóról, milyen hatással volt ez a kicsire?
szerintem ez a legrosszabb kor erre.
vagy eleve így kellett volna hozzáállni, hogy tudja, mesélni róla, persze nem ijesztően, csak szép dolgokat, összehozni a vallással finoman a dolgokat.
vagy várni vele míg megérti mi az a halál, tehát olyan 7-8 éves korig.
nálunk anyósom halt meg, mi nem mondtuk neki, hogy a temetőben ő van. úgy tudja, hogy az egy emlékhely neki, oda mehetünk ki, ha rá szeretnénk emlékezni. nem sokkolom a 4 évesemet azzal, hogy a földbe kerülünk :/
nem, biztos, hogy nem késő, még nem volt dráma! :)
Még nem tud erről.
Fél éve halt meg egy közeli rokon, most meg a szomszéd néni, így a halállal találkozott már, sokat kérdezett, és sírt is valamennyit, de elég jól sikerült helyre tenni. Mi nem fogunk elkezdeni beszélni erről, de ha rákérdez nem akarok hazudni, a testvére is az életünk része.
A drámázást nem úgy értettem, hogy ő sír majd, hanem úgy, hogy én nem fogom ezt sírva előadni neki, nem fogom vele éreztetni, hogy ez mennyire fájdalmas dolog.
most tudja, hogy a szomszéd néni el lett temetve, vittünk is rá virágot. A teste beteg volt, eltemették, a lelke pedig tovább él, és majd találkozunk, stb...
Ha várnánk még vele, akkor pedig azt nem szeretném nagyon, hogy egyszer azt kérdezze, hogy ezt miért nem mondtuk el neki eddig.
Úgy érzem, hogy ez a bizalmát rendíthetné meg.
Nem??? Szerintetek????
Még nem kérdezett rá, és azért nem is mondtuk, mert eddig még ennyire sem értette, mint most, és csak megrémisztettük volna.
Mostmár viszont kezd fogalma lenni a halálról. A halál soha nem volt tabu téma, de persze a lehető legfinomabban, legszebben magyaráztam amiket kérdezett. Alapvetően könnyen, jól fogadta.
Most is csak akkor sírt, amikor megmondtam, hogy a szomszéd néni meghalt, azóta pedig olyan szépen, nyugodtan tudunk beszélgetni róla.
Amíg nem kérdez rá, addig nem kell szóba hozni. Kizárólag a kérdésre kell válaszolni szépen, őszintén, de csak a kérdésre. A gyerekek önmagukkal szemben nagyon tapintatosak, nem kérdeznek többet annál, mint amennyit "elbírnak".
(Vekerdy írta, nem szószerinti idézet)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!