Anyukák, aki jóban vagytok a nagyszülőkkel! Nem volt furcsa az első külön töltött Szenteste?
Mármint amikor már csak ti, a gyerekkel Szentestéztetek!
Két éves a fiunk, és eddig minden évben jártuk körbe 24-én a nagyszülőket. Most fogalmazódott meg bennünk,hogy már igényünk lenne,hogy mi hármasban vacsorázzunk.
Délután eljönnek a nagyszülők egy órára, de aztán mennek is haza. Még sem a férjem, sem én nem töltöttük külön a Szentestét! Várom, de kíváncsi vagyok,hogy milyen lesz!
Én ennek a bejárók a családot nem vagyok híve.
Valakinél össze gyűlik az egész család.
Pl. Szüleimnél mi, tesósmék...
Vagy Anyósnál mi, a sógornők, a dédik...
Tavaly pl. mindenki hozzánk jött, mindd a kèt nagyiék, dédiék, sógornők, tesók...
Jobb így, mert elbeszélget a család, a gyerek élvezi a sok ajándékot, hog sokan vannak, olyan igazi nagy családi esemény!
Hívjátok meg most mindenkit ti!
Hármasban akár melyik este vacsorázhattok.
Megmondom őszintén, hogy a közös karácsony ki lett lőve egy bizonyos ok miatt.
De én valahogy vágyom már rá,hogy csak 3-an ünnepeljünk, főzzek a családomnak!
Csak nem tudom,hogy furcsa lesz-e azért!
Nálunk ez már akkor sem volt divat, amikor nem voltak gyerekek. Amióta házasok vagyunk mindig otthon a saját kis családunkkal töltjük a Szentestét. Egy ideig kettesben, majd hármasban, most négyesben. A rokonokkal mindig Karácsony első, vagy második napján találkozunk, hol ők jönnek hozzánk, és nálunk van a "buli", hol mi megyünk egyikhez is, másikhoz is. Nekem a szűk családos Szentestére van igényem.
Nem hiszem, hogy furcsa lenne számodra, szerintem kifejezetten élvezni fogod a csendességét, a nyugodtságát.
Mi is az esküvő után már kettesben töltöttük a szentestét, délben voltunk egyikünk szüleinél, 25-én másikunk szüleinél. Nagyon jó volt, ki kell alakítani a saját ünnepet és akkor az lesz a természetes. Most is így leszünk kettesben a pociban lévő babával (ha addig bent marad :)), egyikünk szüleinél ebéd, másikunk szülei meg jönnek majd karácsony után (messze laknak és nagy pocival már nem utazunk).
Hidd el, nagyon jó a karácsony szűk családi körben is.
Az én családom gyerekkoromban mindig együtt ünnepelt szenteste, nekünk is ez lesz az első alkalom, hogy csak mi vagyunk, már hármasban. Furcsa lesz, az biztos. De mi egyébként is másképp ünneplünk, lelkészek vagyunk, évek óta a szenteste részben arról szólt, hogy készülni kell, mert a következő két napban kb. 5-6 istentiszteletet meg kell tartani. Úgyhogy nálunk a tágabb családi ünneplés a két ünnep közt lesz. Nekem még az is szokatlan gondolat, hogy 8 éve először nem kell prédikációra készülnöm. :)
A legnehezebbnek a szenteste kapcsán azt találom nálunk, hogy két család teljesen különböző hagyományából kellene egy közöset csinálni, ami a miénk lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!