Miért nem tetszenek manapság sok anyukának a standard, hagyományos nevek, pl a Mária, Katalin, Erzsébet, János, István, Lajos? Mivel egyre kevesebb újszülött kapja, ezért gondolom, hogy nem tetszenek.
Igen, kicsit "elhasználtak" ezek a nevek, de még mindig százszor jobbak, mint a külföldieket majmoló és egyéb divatnevek. A most "különleges", "trendi" nevet választók nagy része azzal szembesülhet majd néhány év múlva, hogy ugyanolyan divatjamúltnak fog hatni a gyerekük neve, mint most ezek a nevek. Hiszen a névdivat is változik.
Ezért én az egyszerű nevekre szavazok, amik már évtizedek, évszázadok óta jelen vannak, de mégsem a leggyakoribak.
A nagylányom választotta a kicsinek a nevét.Születése után nézegettem a 2008-as gyakoriságát.Meglepődtem,hogy a 82.helyen áll.
Brigitta.
Az én gyerekkoromból sok ilyen nevű idősebb hölgy eszembe jutott.Csak ne Gittusnak becézzék,attól megőrülök.
Változik a divat, ennyi. Régen is voltak felkapott nevek, csak lassabban változott. Pl. 30 éve alig alig volt Tas, Huba, Töhötöm szerintem, pedig ugye ezek a nevek jóval korábbról valóak. Kimentek a divatból.
Amiket felsoroltál, azok között vannak olyanok, amik tényleg szinte teljesen kimentek a divatból, és maximum hagyományból szokták adni (pl. Erzsébet, János, József, Lajos), meg van pár fura ember, akinek tetszik (pl. én, imádom a János nevet), illetve vannak, amik szimplán csak nagyon régóta használt, ma nem annyira divatos, de roppant hétköznapi nevek, mint pl. az István, Katalin, de a László, Éva, stb. nevek is. Mondjuk az elmúlt 7-8 évben már ezeket is nagyon ritkán adják, de még 10-20 éve ezek olyan nevek voltak, amik totál átlagos, megszokott nevek voltak.
Ami érdekes, hogy vannak ezek között olyanok, amiket ma is előszeretettel adnak, pl. Judit, Ildikó, Tamás. Ezeket most is gyakran választják.
Nem tudni, hogy mi miatt van az, hogy bizonyos nevek teljesen kimennek a divatból, néhány megmarad olyan átlag, vagy kicsit elcsépelt név szintjén, és némelyik pedig töretlen népszerűségnek örvend.
Kíváncsi vagyok, mi lesz a mostanában felkapott nevek sorsa. Azon meg olyan jókat szoktam mosolyogni, hogy sokan azt gondolják, hogy nem "divatnevet" adtak, miközben nagyon is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!