Amit pár hónapos óltásként kapnak a kicsik agyhártyagyulladás ellen az a kullancs ellen is véd? Vagy az külön oltás?
Az két különböző oltás.
Az egyik a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladásra van, a másik pedig a Menningococcus c baktérium által okozott agyhártyagyulladásra van.
Az külön oltás, kullancs Encephalitysnek hívják és nem kötelező védőoltás. Úgy tudom 1 év alattiakat nem oltanak vele, de ez nem biztos. Nekem pont múlt héten mondta a védőnő, hogy megdrágult és receptre is 5 ezer forint 1 oltás. Ebből 2 oltás kell, majd 1 év múlva még egy harmadik.
Van még a Meningococcus C elleni védőoltás is, ami szintén nem kötelező, de ez a "C" típusú fertőző agyhártya gyulladás ellen véd.
Off egy kicsit: ma kapta meg a lányom a második kullancs elleni oltást, 2.100 Ft volt. Nem 5.000.-
A kullancs agyvelőgyulladást terjeszt, nem agyhártyagyulladást. Így természetesen két különböző oltás. Én beadattam, mert sokat kirándulunk és nyaralónk van a Balaton partján, ami kifejezetten veszélyes terület.
6-os rosszul tudod, kijavítanálak.
A kullancs nem csak agyvelő, hanem agyhártyagyulladást is terjeszt. És nem ezen múlik, hogy két különböző oltás van, hanem hogy a kétféle agyhártyagyulladást nem ugyanaz okozza.
A kulancs-encephalitis más néven kora tavaszi agyvelő- és agyhártyagyulladás (FSME) vírusok által terjesztett fertőző betegség. Németországban körülbelül évi 300 kullancsencephalitis esetet jelentenek, ezek fele azonban olyan enyhe lefolyású, mint egy influenza-fertőzés. Tavaly Németországban egyetlen haláleset sem történt.
Hazánkban évente körülbelül 46-84 megbetegedés fordul elő. Leginkább azok a középkorú felnőttek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, akik munkájukból adódóan gyakran találkozhatnak kullanccsal (pl. erdészek, favágók, vadászok) - írja az ANTSZ, majd hozzáteszi: a betegség általában teljes gyógyulással végződik."
Egyébként a Lyme-kór ellen nem véd!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!