Mit tegyek ha megtudtam, hogy babát várok, de nem dolgoztam még sosem? Szerintetek van aki bejelent? Valaki tett ilyet?
Ilyenért büntettek meg néhány anyukát nemrég. Az OEP szerint színlelt munkaszerződésük volt, vissza akarták fizettetni az addig kiutalt összegeket. Bár nem a hatáskörük megállapítani,hogy színlelt-e a szerződés, itt megtették. Ahogy olvasom, a tiéd egyértelműen az lenne. Ha kiderül, elég rosszul járhatsz.
A gyes alanyi jogon jár, és a családi p. is. Ez kb 30-40 ezer ft havonta, ill. az egyszeri anyasági támogatás jár még.
Ha valaki alkalmaz, az oké. Bár a legutóbbi szabályok szerint úgy van, hogy gyedre, tgyásra akkor vagy jogosult, ha az elmúlt 2 évben legalább 365 napig biztosított voltál. Ha hallgatói, tanulói jogviszonyod volt, azt beszámolják talán, de ha jól tudom, csak a 365 nap felének. Szóval 180 nap még mindig hiányzik.
Előzőnek: éppen pénteken kaptuk a hírt (oep), hogy megtiltották az ilyen ellenőrzéseket!
Kérdező, tgyás, gyed feltétele legalább 365 nap biztosított jogviszony, ez már nem fog összejönni szülés előtt. Jogosult leszel anyasági támogatásra, nevelési ellátásra és gyesre.
utolsó: mit takar a nevelési ellátás?
kérdező, ahhoz, h meglegyen a gyedhez kívánatos munkaviszonyod, 12 hónapot kellene dolgoznod, de te már csak max 9-et tudsz. ez biztos nem jön össze, még ha találnál is valakit. marad a gyes.
előbb gondolkodni, utána cselekedni.
GYESt (sajnos) így is kapsz, ne legyél telhetetlen.
Kiegészítve az előttem szólókat én azt hallottam, hogy az APEH figyeli azokat, akik kismamákat alkalmaznak és bizony büntetnek!
Továbbá nem éri meg, ha bejelenteted magad és Te fizeted a járulékot. Az nagyon sok, és nem kapsz vissza annyit, amit a pár hónap alatt beleteszel. Felesleges!
Azt teheted, hogy ténylegesen elmész dolgozni (már ha felvesznek - esély gyakorlatilag 0) és azt félreteszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!