Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Igaz az, hogy a 2. baba elott...

Igaz az, hogy a 2. baba elott vissza kell menni dolgozni 1 evre, kulonben nem jar tgyas es gyed?

Figyelt kérdés
A masik kerdesem pedig az lenne, hogy a 2. babanal a gyed es tgyas osszeget az elso baba utan kapott juttatasokbol szamitjak v a babazast megelozoen kapott fizetesembol?
2009. szept. 24. 13:52
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

Ebből semmit nem tudtunk meg a szituációdról, így értelmes és helyes választ se várj.

Írd meg, hogy mekkora az első abab, mikorra várhatóa második és így tovább.

Addig mindenre az a helyes válasz, hogy "az attól függ..."

2009. szept. 24. 14:07
 2/9 anonim ***** válasza:
46%
Tényleg rengeteg a ha... kezdetű mondat, írd meg a pontos szituációt, hogy pontos választ tudjunk adni.
2009. szept. 24. 14:16
 3/9 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem érthető a kérdés. Az én esetem a következő. Utoljára az első gyermekem születése előtt dolgoztam, nála az utolsó egy év átlaga alapján számolták a tgyást és a gyedet. Nem mentem vissza dolgozni, a második és a harmadik gyerekem is 2-2 éven belül születtek, náluk már a babázást megelőző "szerződés szerinti bér" alapján számolták az ellátásokat. De lehet, hogy mostanában változtattak ezen is, érdemes az Egészségbiztosítási Pénztárat felhívi vagy egy jó könyvelőt. Remélem, azért tudtam segíteni.
2009. szept. 24. 16:21
 4/9 anonim ***** válasza:
75%

Nem egyértelmű, mert ha a kérdező passzív jogon kapja a tgyás-t vagy a gyed-et, akkor vissza kell mennie dolgozni a két gyerek között és nem egyértelműen egy évre, mert az igénylést megelőző két évben kell meglennie a 365 napnak.

Ennek megfelelően az újabb tgyás és gyed összege sem egyértelmű, mert ha visszamegy dolgozni és az igénylést megelőző évben volt 180 biztosítotti nap, akkor az igénylést megelőző év jövedelméből számolnak, ha nincs 180 nap, akkor az aktuális szerződés szerinti bér lesz a tgyás, gyed alapja. Ha nem megy vissza dolgozni, akkor az aktuális szerződés szerinti bér lesz az alap.

2009. szept. 24. 16:41
 5/9 anonim ***** válasza:

Huuu nekem ezek kicsit magasak,az én esetemben mi lenne tudtok segíteni?elnézést,hogy belekérdezek...

van egy 15hónapos fiam és szeretnénk tesót,ha 3éves koráig megszületik akkor mi fog járni.Van bejelentett munkaviszonyom-nem tudom mi a passzív jogon járó tgyás,de akkor nekem pl járna,ha az elsőnél járt és gyeden voltam 2éves koráig?..vagy ez nem ilyen egyszerű?

2009. szept. 25. 10:34
 6/9 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom ha a GYED alatt születik a második, akkor megy tovább a GYED u.a. összeggel. (Persze határozatlan idejű szerződésnek meg kell lennie még a munkáltatóval.)

Ha GYES alatt születik a második, akkor már más a helyzet, a gyermek születési évét megelőző évet nézik, és ha csak pl.:GYES volt a jövedelem, akkor a minimálbér lesz az alap és abból számolják ki a GYED-et.

Én pedig a harmadik variációba vagyok, mert lejár már a gyes-em mire megszületik a második babánk. Így én most visszamegyek dolgozni pár hónapra (180 napom meg lesz) így kapok majd rendes táppénzt az utolsó hónapokra, meg a GYED -emet is megemeli kicsit, hogy dolgozok fél évet.

Remélem segítettem, deszerintem járj utánna magad is a MÁK-nál vagy a TB-nél. Boldog babavárást!

2009. szept. 25. 10:49
 7/9 anonim ***** válasza:
nem ugyanazzal az összeggel, csak abban az esetben ugyanaz az összeg, ha az előző gyedet abból az összegből állapították meg, ami a szerződés szerinti bére. ha kapott korábban jutalékot, juttatásokat, ami a szerződésében összegszerűen nem szerepel, akkor azt a második gyed kiszámításánál nem fogják figyelembe venni. én az értékesítésben dolgoztam, kétszer annyi pénzzel, mint a szerződés szerinti összegem, a második gyedem majdnem feleannyi lenne, visszamegyek dolgozni picit, hogy az legyen az alap, ne a szerződés.
2009. szept. 25. 11:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha a gyed-be születik bele a második baba, akkor a szerződés szerinti bér lesz az újabb tgyás, gyed alapja. Az utolsó jól írta, ez akár jóval kevesebb is lehet, ha az első tgyásnál, gyednél voltak plusz pénzek.

Ha a gyed lejár és gyes-t kap a mama, akkor a minimálbér kétszereséből (!) számolnak mind tgyást, mind gyedet, ami a mindenkori max. gyed összegével egyezik meg. Kivéve, ha az érvényes szerződésed szerint kevesebb járna, mert akkor a kevesebb összeg után számolnak.

Ha a gyes is lejár és visszamész dolgozni, akkor jön ketté a dolog: ha ez a munkavégzés min. 180 nap, akkor az alatt a min. 180 nap alatt szerzett jövedelemből számolják. Ha kevesebb, mint 180 nap, akkor a szerződésed szerinti bér az alap. Itt kell nagyon figyelni, mert ez a 180 napba nem 180 naptári nap, hanem 180 bérezett nap, amibe nem számolható bele a táppénzes napok.

2009. szept. 26. 08:27
 9/9 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat!
2009. szept. 27. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!