Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Megvonhatják-e a családi...

Megvonhatják-e a családi pótlékot, ha munkanélküli vagyok?

Figyelt kérdés
Nem kaptam márciusra családi pótlékot. Felhívtam őket és azzal indokolták, hogy nincs munkahelyem és ezért nem kaptam. Márciusban tényleg nem kaptam már munkanélküli segélyt és én fizettem be magam után a TB-t.
2013. ápr. 4. 09:21
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
ilyen nincs,valamit félreeértettél.
2013. ápr. 4. 10:07
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Akkor bemész (azt nem értem előttem minek írták az önkormányzatot,mivel nem az adja) az illetékes szervhez ahová tartozol és megkérdezed ott mi ennek az oka! Lehet csak elnéztek valamit mert tuti alanyi jogon jár! Esetleg nem kaptál emelt családit ami most megváltozhatott?
2013. ápr. 4. 10:34
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Kit hívtál fel? Milyen hivatalt? Egyáltalán honnan tudta a MÁK, hogy munkanélküli vagy?
2013. ápr. 4. 10:37
 14/19 A kérdező kommentje:
A férjem külföldön dolgozik, erre fizettek eddig különbözetet az osztrákok neki egy évvel később.
2013. ápr. 4. 10:42
 15/19 Jégtánc ***** válasza:
100%

Ha mindkét szülő dolgozik, mégpedig két különböző országban, akkor a családi támogatást az az állam folyósítja, amelyben a gyermek a szüleivel él (lakóhely szerinti állam elve). A foglalkoztató országban különbözet jár, ha a családi támogatás a lakóhely szerinti államban alacsonyabb.

Amennyiben tehát Magyarországon jogosult akár Ön, akár a házastársa/élettársa családi pótlékra (pl. munkaviszony, egyéni vállalkozói tevékenység miatt stb.), akkor Ausztria csak azt a különbözetet fizeti, amennyivel az osztrák juttatás magasabb (Differenzzahlung). Ez esetben a családi pótlékot évente kell igényelni, visszamenőleg az előző évre (2011-re pl. csak 2011. december végén – 2012 elején).

Amennyiben viszont nem áll fenn jogosultság családi támogatásokra Magyarországon, akkor a teljes összegű családi pótlék jár Ausztriából. Ez esetben a családi pótlékot kéthavonta utalják, mindig az adott és a következő havit.

Figyelem! Osztrák munkaviszony létesítését jelezni kell a magyar hatóságoknak (Egészségbiztosítási Pénztár, Magyar Államkincstár). Amennyiben Magyarországról csak az alanyi jogon járó ellátások járnak, ezeket ettől kezdve javarészt megszüntetik, és a juttatás Ausztriában igénylendő meg!

Alanyi jogon Magyarországról családi támogatások esetében ezért feltétlenül érdeklődje meg az illetékes magyar hatóságtól, hogy ausztriai jogosultság esetén is jár-e tovább a magyar juttatás! A jogosulatlanul továbbfolyósított támogatásokat visszafizettetik!

Figyelem! A határon átnyúló adategyeztetés következtében az ausztriai családi pótlék megállapítására irányuló eljárás meglehetősen hosszadalmas, jelenleg kb. 8-10 hónapot is igénybe vehet!

[link]

kicsit lejjebb találtam

2013. ápr. 4. 10:53
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Hja, végülis csak a lényeget nem közölted...
2013. ápr. 4. 10:59
 17/19 Jégtánc ***** válasza:
Szerintem a kérdező már tett fel ezzel kapcsolatban kérdést pár napja
2013. ápr. 4. 11:02
 18/19 A kérdező kommentje:
Itt nem tettem fel kérdést csak a MÁK-nak írtam e-mailt. Én a fiam születése óta kapom a családi pótlékot ebben a formában és nálunk nem is változott semmi. Egyébként köszi az előbbi részletes választ, a férjem is így tudja, mint ahogy leírtad.
2013. ápr. 4. 11:26
 19/19 borbniki válasza:

Sziasztok!

Ezzel a problémával én is szembesűltem, sajnos! 2013 május 1.-vel megszűnt a munkaviszonyom, közben kisfiammal voltam Gyed-en, 2 éves koráig kaptam a passziv Gyed-et és a családi pótlékot! Aztán beadtam a Gyes-re az igényemet 2014 februárban és közölték velem, hogy mivel nincs munkám ezért nem jár alanyi jogon a családi pótlék meg a Gyes sem!! Hurrrá boldog vagyok nagyon!!! Hova tegyem a 2 éves gyereket ha a közelünkben még bölcsi sincs, hogy esetleg elmenjek dolgozni??? Na ennyit a magyar államról! Így aztán segítenek az emberen.....

2014. márc. 7. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!