Megvonhatják-e a családi pótlékot, ha munkanélküli vagyok?
Ha mindkét szülő dolgozik, mégpedig két különböző országban, akkor a családi támogatást az az állam folyósítja, amelyben a gyermek a szüleivel él (lakóhely szerinti állam elve). A foglalkoztató országban különbözet jár, ha a családi támogatás a lakóhely szerinti államban alacsonyabb.
Amennyiben tehát Magyarországon jogosult akár Ön, akár a házastársa/élettársa családi pótlékra (pl. munkaviszony, egyéni vállalkozói tevékenység miatt stb.), akkor Ausztria csak azt a különbözetet fizeti, amennyivel az osztrák juttatás magasabb (Differenzzahlung). Ez esetben a családi pótlékot évente kell igényelni, visszamenőleg az előző évre (2011-re pl. csak 2011. december végén 2012 elején).
Amennyiben viszont nem áll fenn jogosultság családi támogatásokra Magyarországon, akkor a teljes összegű családi pótlék jár Ausztriából. Ez esetben a családi pótlékot kéthavonta utalják, mindig az adott és a következő havit.
Figyelem! Osztrák munkaviszony létesítését jelezni kell a magyar hatóságoknak (Egészségbiztosítási Pénztár, Magyar Államkincstár). Amennyiben Magyarországról csak az alanyi jogon járó ellátások járnak, ezeket ettől kezdve javarészt megszüntetik, és a juttatás Ausztriában igénylendő meg!
Alanyi jogon Magyarországról családi támogatások esetében ezért feltétlenül érdeklődje meg az illetékes magyar hatóságtól, hogy ausztriai jogosultság esetén is jár-e tovább a magyar juttatás! A jogosulatlanul továbbfolyósított támogatásokat visszafizettetik!
Figyelem! A határon átnyúló adategyeztetés következtében az ausztriai családi pótlék megállapítására irányuló eljárás meglehetősen hosszadalmas, jelenleg kb. 8-10 hónapot is igénybe vehet!
kicsit lejjebb találtam
Sziasztok!
Ezzel a problémával én is szembesűltem, sajnos! 2013 május 1.-vel megszűnt a munkaviszonyom, közben kisfiammal voltam Gyed-en, 2 éves koráig kaptam a passziv Gyed-et és a családi pótlékot! Aztán beadtam a Gyes-re az igényemet 2014 februárban és közölték velem, hogy mivel nincs munkám ezért nem jár alanyi jogon a családi pótlék meg a Gyes sem!! Hurrrá boldog vagyok nagyon!!! Hova tegyem a 2 éves gyereket ha a közelünkben még bölcsi sincs, hogy esetleg elmenjek dolgozni??? Na ennyit a magyar államról! Így aztán segítenek az emberen.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!