Gyermeket nevelő párok, mekkora bevétel mellett mertetek hitelre lakást venni?
Mennyit fizettek havonta a törlesztőre? Volt önerőtök?
Jó döntés volt?
"Volt önerőtök?"
Önerő nélkül nem adnak lakás hitelt, max ha a szülői házat megengedik, hogy jelzálogra vegyék. De akkor ha nem tudtok fizetni viszik azt is.
Vásárolni kívánt lakás árának 30-35% önerő kell.
Amikor 6 éve felvettük a hitelt, én már gyed-en voltam ugyan (max-ot kaptam), de a páromnak nagyon jó munkahelye volt, havi 3-400e Ft-ot keresett.
8 évre vettünk fel 5m Ft-ot, CHF alapú hitelre, havi 70e Ft-os törlesztővel indultunk.
Majd amikor 7 hónapos terhes voltam a kisebbikkel, váratlanul megszűnt a párom melóhelye a válságnak köszönhetően, a törlesztőnk meg pár hónap alatt 100e-re nőtt, nagyon cudar volt.
1 hónap alatt talált új melót, de sokkal többet kell dolgoznia fele annyi pénzért, én meg ugye megint gyed-en voltam, szóval meg kellett húzni keményen a nadrágszíjat.
Tavaly végül úgy döntöttünk, hogy elég volt a havi bizonytalankodásból és átváltottuk a hitelünket forint alapúra, így most fix 106e Ft-ot fizetünk, viszont 1 évvel lerövidítettük a futamidőt.
Nem tudom, hogy jó döntés volt-e, valószínűleg nem, de nem nagyon volt más választásunk.
Viszont azt sosem értettem, hogy miért vesz fel valaki minimális törlesztőrészlettel hitelt? Hiszen egyértelmű: minél tovább fizeted, annál több a kamat rá. Most a 2. válaszoló példájára is gondolok: 2m Ft-ot vettek fel havi 20e Ft-os törlesztőre. Vagyis évi 240e Ft-ot törlesztenek, amiből eleinte kb. 70% a kamat- és 30% a tőketörlesztés. Mekkora futamidőre vettétek fel? 10-15-20 évre?
Nem értem, ha "csak" 500e Ft a min. bevételetek, akkor nem lett volna célszerűbb rövidebb futamidő alatt megszabadulni a hiteltől? Főleg, hogy te is mész vissza dolgozni.
Bocsi, nem akarok belepofázni, csak sosem értettem az ilyet, de hátha van rá egy logikus magyarázat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!