Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van itt olyan anyuka aki...

Van itt olyan anyuka aki 2012-ben végig max. Gyed-en volt? Adóbevallás kérdés.

Figyelt kérdés

Adóbevallással kapcsolatban kérdeznék.

Megkaptam a 2012 évi igazolást az OEP-től, amin ez áll:

2012-ben kifizetett pénzbeli ellátás: 1.432.200 (130.200X11)

Összevont adóalap: 1.432.200

Érvényesített családi kedv.: 686.476

Adóelőleg alapja: 745.724

Levont adóalőleg: 119.316

Ez 11 hónapra vonatkozik, az igazoláson csak 11 havi ellátás szerepel, azt mondták, csak a kifizetett ellátás van rajta, így a decemberi már nem szerepel.

Egyébként nem is értem, miért, mert a törvény szerint a 01.15-ig kifizetett ellátás/bér olyan, mintha az előző évi lenne( szóval ez is érdekes...)

De ami még kérdéses:

A 21.sorba az adóbevallásban a 686.476 összeget kell beírnom (ami a 11 hóra vonatkozik) vagy 750.000 összeget (ami az egész évre)?

Valaki esetleg megcsinálta már a bevallást? Mit írtatok be? Valaki ezt mondja...valaki azt...tök jó! :(

2013. márc. 25. 13:24
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha decemberben is gyeden voltál, akkor azt is most kell bevallanod, nem értem, miért nem szerepel a papíron. Mondjuk én simán beírnám a decemberi jövedelmet is és az adókedvezmény teljes összegét. Mondjuk én könyvelő vagyok. De mindenképp 12 havi jövedelmet kell feltüntetni és az adóelőleget is ennek tükrében kell feltüntetni. Nem is értem tényleg, hogy miért így küldték el az igazolást!
2013. márc. 25. 13:36
 2/8 A kérdező kommentje:

Hívtam őket, az mondták, így jó (szerintem nem, könyvelő ismerősöm szerint sem, na mindegy...), aztán írtam emailt, hogy írják le, hogy miért így állították ki az igazolást, de nem válaszoltak... :(

Mit tehetnék?

Végig gyed-en voltam ....2011.12.02 óta azon vagyok.

2013. márc. 25. 13:42
 3/8 anonim ***** válasza:

Az összevont adóalapodnak 1.562.400 Ft-nak kellene lennie.

Családi kedvezmény 1 gyerek után : 750.000 Ft.

Amiből adózól: 812.400 Ft.

Ennek a 16%-os adója: 129.984 Ft.

Ez 12 hónapra van számolva. Az utóbbi összeget kellett volna levonniuk adóelőlegnek, meg alapból így kell számolni.

De ha így küldték ki, akkor így add be, ha a NAV problémázik rajta, akkor egyszerűen beviszed nekik a papírt és téged semmilyen felelősség nem terhel.

2013. márc. 25. 13:45
 4/8 anonim ***** válasza:

azért butaság, hogy csak 11 hónap van rajta, mert a 2011.12 havit meg 2012.01 hóban fizették ki az ő logikájuk szerint... vagyis mindenképpen 12 havinak kellene szerepelnie :)

én bérszámfejtéssel és adóbevallással is foglalkozom, és az én meglátásom az, hogy rossz adatok szerepelnek az igazoláson.

az egész évit írd be (esetleg, ha megvan a havonkénti kimutatás, akkor az alapján is megcsinálhatod a bevallást)

2013. márc. 25. 13:47
 5/8 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy júniusig semmit sem kaptam, aztán júniustól szeptemberig egyet, meg egyet az október-novemberről, decemberről megint semmit. Plusz azt, ami a bevalláshoz kell.

Tavaly nem volt ilyen, mindenről kaptam, összesítő is rendben volt. :(

2013. márc. 25. 21:50
 6/8 anonim ***** válasza:

4-es vagyok

válaszolt az oep az e-mailedre?

2013. márc. 27. 17:18
 7/8 A kérdező kommentje:

igen, végül a másodikra válaszoltak, ezt:

2013. január 1-jétől módosult az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek által kiállított "évközi adóértesítő", igénylő részére történő megküldésének határideje.

Az Art. 46 § 2013. január 1-jétől hatályos (3) bekezdése arról rendelkezik, hogy a társadalombiztosítási szerv- esetünkben folyósító szerv- az általa kifizetett összegről és a levont adóelőlegről a magánszemély részére, naptári éven belül az ellátási időszak végén (az utolsó kifizetéskor) teljes naptári évet lefedő ellátási időszak esetén a naptári évet követő január hónap 31. napjáig ad igazolást.

A 2013. évben kifizetett 2012. december havi ellátás 2014. január 31-ig kiadandó igazolással kerül kiküldésre.

2013. márc. 27. 19:57
 8/8 anonim ***** válasza:

ez a válasz leginkább nesze semmi, fogd meg jól...

ha akarsz ezzel most foglakozni, akkor menj be egy NAV kirendeltségre, hogy ezt az igazolást kaptad, de szerinted nem jó.

ha nem most akarsz ezzel foglalkozni, akkor a 11 hónap (az oepes igazolás) alapján készítsd el a bevallást.

2013. márc. 29. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!