Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi a különbség az asztmás és...

Mi a különbség az asztmás és a kruppos fulladás között?

Figyelt kérdés
Létezik, hogy egy kisgyereknek mind a kettő legyen?
2013. márc. 22. 12:37
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A legegyértelműbb különbség az, hogy míg az asztmánál a kilégzés nehezített, a kruppnál a belégzés megy nehezen.
2013. márc. 22. 12:43
 2/8 anonim ***** válasza:
Ahogy az első írta, egyiknél a belégzés másiknál a kilégzés nehézkes.
2013. márc. 22. 12:44
 3/8 A kérdező kommentje:
És létezhet olyan, hogy az én gyerekemnél mind a kettő előfordul?
2013. márc. 22. 12:48
 4/8 anonim ***** válasza:
Hát lehet, ez 2 külön betegség. De nem látta orvos? Nem voltatok kivizsgáláson?
2013. márc. 22. 12:49
 5/8 A kérdező kommentje:

Asztmásnak van nyilvánítva, bár légzésfunkciót nem végeztek nála. Van állandó gyógyszere is.

Néha sípol neki kilégzéskor, de a nehezített belégzés és az ugató köhögés sokkal gyakrabban előfordul nála.

Elgondolkodtam ,hogy akkor Ő most asztmás is és kruppos is?

2013. márc. 22. 12:53
 6/8 anonim ***** válasza:

Az én fiam is sajnos mindkettő volt. 2 évesen fulladt először, igazoltan kruppos lett. Azután elég sokszor lett beteg, köhögések, hörghurutok, és a pulmonológián megállapították az asztma bronchiale fennállását is, valamint, hogy allergiás a háziporra, ez az asztma kiváltó oka.

Én úgy tudtam különbséget tenni a kétfajta fulladás között, hogy a krupp nálunk általában mindig légúti betegség kapcsán jött elő, vagy ha ködös-esős idő volt, ugató köhögés, rekedtség, a nehézlégzés ritkán jött elő, igyekeztünk megelőzni. Ha ilyenkor friss levegőre mentünk, a tünetek mindig javultak. (emellett Rectodelt kúp, párásítás, calcium)

Az asztmás fulladás legtöbbször valamilyen izgalmi állapot kapcsán jött elő, nem betegségkor, sírás, nevetés, vagy terhelés kapcsán, pl. futás, ugrálás. Ilyenkor nem segített a hideg levegő. Ventolin-t és Spiropentet használtunk. A sípoló légzése ilyenkor hangosabb, a köhögőroham sűrűbb, egy idő után hamar meg tudtuk különböztetni nála, hogy most melyik várható.

Sokat hordtuk úszni, hogy erősödjön a tüdeje, és jártunk/járunk sókamrába is.

A kruppot 6 éves kora után kinőtte, úgy néz ki az asztmát is, most 11 éves, és már 2 éve nem volt asztmás rohama, de olyan 7-8 éves koráig még elég sűrűn.

Remélem, tudtam segíteni.

2013. márc. 22. 15:05
 7/8 A kérdező kommentje:

Szia!

Igen, nagyon sokat segítettél! Eddig azt hittem hülye vagyok, és nem értem amit a dokik mondanak. Így fullad, úgy fullad, hogy lélegzik, .. Ő még 2 éves sincs, ezért nem is tud szólni, hogy baj van, és hogy milyen baj. Már több, mint 1 éve ez megy. 3 hete minden kijött. Egyszer nem kapott rendesen levegőt, pár perc múlva pedig nem tudott rendesen kilélegezni. Tüdőröntgenen pedig kiderült, hogy hörghurutja van és kezdődő tüdőgyulladása.

Az allergiateszt nála totál negatív lett. A doktornőnk szerint veleszületett hörgőszűkülete van, ezért most hörgőtükrözésre kell vinnem. Kész idegbaj az egész!

2013. márc. 22. 16:37
 8/8 anonim ***** válasza:
Akkor kitartás, és gyógyulást!
2013. márc. 23. 07:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!