TGYÁS vagy GYED összegét befolyásolja-e az, ha én szülés előtt 4 hónappal elmegyek táppénzre?
Szülést megelőző év napi bruttó átlagbéréből fogják számolni. Elvileg nem befolyásolja, a tgyást biztos, hogy nem. De úgy tudom, hogy ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja, vagyis ha táppénzen leszel nagyrészt, nem lehet a táppénzed alapja a gyed alapja.
Szerintem egyiket sem fogja befolyásolni, mert a 2012-es bruttó átlagbéred 70%-át fogják alapul vennni.
Nem befolyásolja.
A tgyás alapja 2012 lesz, ez egyértelmű, a 2013-as táppénz ezt semmilyen formában nem érinti.
Ha úgy mégy táppénzre, hogy idén nem lesz 180 bérezett napod, akkor a gyed alapja nem az idei béred lesz, hanem ugyanaz, mint ami a tgyás alapja volt. Ha idén többet keresel, mint tavaly kerestél, de a minimálbér duplájánál nem többet, akkor érdemes idén összehozni a táppénz előtt a 180 bérezett napot, mert akkor a gyed magasabb összeg lesz, mintha a tgyást megalapozó jövedelem lenne az alapja. (pl. 2012-ben kerestél 150-et havonta bruttót, idén meg keresel 170 bruttót, és nem lesz idén 180 bérezett napod, akkor a gyed alapja is 150 lesz, míg ha lesz 180 bérezett nap, úgy a tgyás alapja marad 150, de a gyed alapja 170 lesz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!