Tényleg igaz lehet, hogy a császármetszéssel született gyermekek hajlamosabbak a felső- és alsó légúti betegségekre?
Baba-mama klubban beszélgettünk, és az egyik anyuka mondta, hogy olvasta valahol.
Belegondoltam, és az ismeretségi körömben tényleg problémásabbak ilyen szempontból a császáros gyerekek.
De lehet csak véletlen!?
A lányom 5 éves, a fiam 2. Mindketten programozott császárral születtek!
A nagy 3,5 éves koráig nem volt beteg, 2 náthája volt, az is elmúlt 3 nap alatt! Az ovi első évét végigszenvedtük felső légúti nyavalyákkal (mandula, torok, fülgyulladás), de középsőben már csak nátha volt talán 2×.
A kicsi is stramm csöppség, ő csak azt kapta el, amit a nővére haza hurcolt az oviból, de úgy tűnik mostanra megerősödött ő is, mert a telet megúsztuk egy náthával, ami a fülére húzódott, de pl 1,5 hónapja jár a bölcsibe, de még nem volt beteg, náthás sem.
Úgyhogy én cáfolom! Alsó légúti megbetegedésünk nem is nagyon volt 1-2 köhögést leszámítva, de azok sem voltak súlyosak, egyik sem igényelt antibiotikumot!
2 gyerekem van, programozott császárral születtek.
A nagy 1,5 éves kora óta kruppos, több befulladása is volt, most pulmonológiára járok vele, asztma gyanúval.
A kicsi 9 hónaposan fulladt először, 1 évesen kimondták rá hogy asztmás.
Még 3 kruppos gyerek van a közvetlen környezetemben, kettő császárral született. Igaz, vannak olyan gyerkőcök is, akik így születtek, és szerencsére semmi bajuk.
Nem úgy értette hogy rögtön a születés utáni időszakban? Tehát én is így tudom hogy hüvelyi szüléskor ugye kipréseli a nagy erőhatás a baba légcsövéből tüdejéből az esetlegesen benne levő folyadékot magzatvizet stb. le kell persze szívni de azért nagyrészt kipréselődik, nem véletlen hogy régen szívogatás nélkül is életben maradtak:) Császárnál meg ez ugye nincs és így a tüdejükben kicsit lassabban szívódik fel a folyadék, de kb. ennyi.
Azt kizártnak tartom hogy csecsemő meg kisgyerek stb. korukban gyakoribb lenne náluk a légúti probléma.
Lehet barátnőd (? vagy csak ismerős?) is ezt olvasta és ennyi maradt meg benne.
Az én gyerekeim simán születtek, elsőnek semmi baja se volt az ég adta világon 2 éves koráig egy hőemelkedése nem volt, egy taknyosság, semmi.
Azóta is ( 6 éves) évente ha 3-4szer beteg rövidebb ideig akkor sokat mondok, akkor is csak ha az oviban vmi különösen durva járvány van.
A második gyerekem szintén simán született, 6 hónapos korától 2 havonta kapott el szegény vmit volt tüdőgyulladása, skarlátja, számos torokgyulladás, majd 1 éves korától évi 3-4 fülgyulladása is.
A harmadik kicsim úgyszintén elég beteges most is 2 hete köhög. Szóval ez inkább vhogy örökletes dolog milyen az immunrendszerük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!