Anyukák! Gyed Gyes alatt elvégezte közületek az óvodai dajka tanfolyamot? érdemes elvégezni? Nagyon szeretem a gyerekeket és úgy érzem, hogy ezt jó lenne megcsinálni. Véleményetek?
Az a baj, ha elvégzed, nem nagyon tudsz benne elhelyezkedni, mert ez kihalásos alapon megy!
Valakit felvesznek, az onnét megy nyugdíjba, szóval nagyon ritkán van felvétel, akkor is a rokon, ismerős kerül be, veszik fel.
Én igen, gyerekekkel nem igazán foglalkoznak, csak wc takarítás, reggelizetetés, ebédeltrtés, uzsonnáztatás... Pakolás, öltöztetés...
Szóval segíted az Óvónőt!
Te nem mondókázol, rajzolsz... A gyerekekkel, csak faragott a ceruzát reggel.
Szerintem óvodája válogatja, hogy milyen státuszba kerülnek a dajkák. Itt a mi környékünkön pedig hiányszakma, mert óvónő van bőven, de szakképzett dajka nincs, néha közmunkással helyettesítik, én az iskolában dolgozom, onnan tudom.Gyes alatt én is végeztem egy plusz főiskolát, nekem így maradhatott meg az állásom, nehéz volt, de megérte.
Amit még el szeretnék mondani, hogy a kisebbik fiam, aki már 10 éves, egész óvodás éveiből a dajka nénire emlékszik vissza a legjobban, aki nagyon közel állt hozzá, sokat segített neki. Elég problémás gyerek volt, és ez a dajka néni sokszor foglalkozott vele külön, amikor az óvónőnek az egész csoporttal kellett foglalkoznia.A fiam nagyon szerette, jobban kötődött hozzá, mint az óvónénihez.
Amit én a munkájukból látok, a lényeg az óvónő munkájának segítése. Öltöztetik sétához a gyerekeket, együtt mennek levegőzni, segítenek a tízórai, ebéd uzsonna kiosztásában, az altatásnál, foglalkozás alatt is ott vannak, eszközöket osztanak ki, besegítenek egy-egy gyereknél, ha lemaradna.
Takaríthatnak is, de az a lényeg, hogy a dajka feladata, hogy az óvónő munkáját segítse.
Szerintem ez egy szép hivatás!
Persze szép hivatás!
Én is gondolkodtam rajta, hogy elvégzem, de letettem róla. A lányom nemrég lett ovis, és látom, hogy mennyit dolgoznak a dadusok, és alig vannak a gyerekekkel! persze gondolom, ez városonként eltérő! Nálunk 6-17-ig tart a munkaidejük, van, hogy 18-ig is, ez egy gyerek (gyerekek) mellett nem éppen jó időbeosztás, ezér is nálunk idősebbek a dadusok. Meg csak akkor van felvétel, ha nyugdíjba megy az egyik dadus.
Nálunk feladataik:
-reggeltől estig bent vannak
-takarítás (porszívózás, sepregetés, mosogatás, ha bepisilt, kakált a gyerek akkor kiöblíteni a bugyit, átöltöztetni
-ha kimennek segíteni öltözni, majd levetkőzni
-a tányérokat, poharakat kikészíteni,étel kiosztás-leszedés
-a mosdóban segíteni
-kitenni a wc papírt, feltölteni a kézmosót, de szerintem ezt beosztják, mert nálunk 4 dadus van
-a csoportot tisztán tartani
Szóval sok a feladat, nem tudom, hogy ezek mellett a csoporttal mennyit tudnak tölteni, de én nem sokat látom a dadusokat a gyerekekkel foglalkozni (pl. rajzolásra, mondókázásra gondolok)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!