Mennyi lesz a TGYÁS összege?
"Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 Ft) harmincad része."
Nem úgy van, ahogy a munkahely gondolja. A fentiek vonatkoznak rád, ez a max gyedet jelenti, a tgyásnál jelent egy kis veszteséget.
A link alapján figyelembe vehető jövedelem a GYED, ami volt 180 napig a tavalyi évben, tehát annak alapja lesz a mostani TGYÁS alapja is. Ezek alapján a 2005. évi jövedelem, mivel az volt a tavalyi GYED alapja is.
Valamit nem jól gondolok?
A gyed nem tartozik a figyelembevehető jövedelmek közé, úgyhogy mindenképpen a minimálbér kétszereséből számolnak neked.
A te helyedben azért megnézném a korábbi fizetési papírokat is, mert a tgyás és a gyed ezer éve a fizetés 70%-a. Nagyon hozzáértő kollegina lehet, aki 60%-os tgyást akar fizetni...
"Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 Ft) harmincad része."
Ez vonatkozik rád.
Szia!
Saját eset: Kisebbik fiammal vagyok gyeden, decemberben lesz két éves, én 37 hetes terhes vagyok. Mivel nem volt ez évben és a tavalyi évben jövedelmem a gyeden kívül, ezért a munkaszerződésemben foglalt kereset 70%-át számolják a tgyáshoz. Én már le is adtam a papírokat, mert a tgyás az orvos által meghatározott szülés időpontja előtt 28 nappal már igényelhető. Szeptemberben már részösszegben kapom a gyedet és a tgyást. Csak le kellett mondani a gyedet, és másnaptól kérvényezni a tgyást. Ha te gyesen vagy, neked is megérné szülés elött igényelni, mert a tgyás magasabb, mint a gyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!