Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Valószínűleg könnyű tgyás kérdés?

Valószínűleg könnyű tgyás kérdés?

Figyelt kérdés

1.eset: ha épp beleesünk a 2éven belüli időre a 2. baba születésével, akkor eredeti bér*0,7, de max. a minimálbér kétszerese,

2.eset: de mi van ha 2év + pár napra születik? hogy tudom kiszámolni a tgyást?

mennyi gyed jár majd első ill. második esetben?

végig alkalmazásban állok, több volt az első gyereknél a biztosítási idő mint 365 nap és most max. gyedet kapok.

köszönöm!

2012. nov. 20. 22:08
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

mindkét esetben ugyanúgy számolod a tgyást, mert annak az alapja nem függ attól, hogy milyen ellátást kaptál korábban. A tgyás kétféleképpen számolható: ha van 180 bérezett nap, akkor a jövedelem 70%-a korlátozás nélkül, ha nincs, akkr meg a minimálbér kétszerese az alap, vagy ha a szerződéses bér ennél kevesebb, akkor az.

A gyed más kérdés, itt valóban számít az is, hogy milyen ellátást kaptál korábban. Viszont az általad vázolt két esetben a számítás ugyanaz lesz a gyed esetében is: mivel nem lesz 180 bérezett nap, és ennek mindkét általad vázolt esetben az az oka, hogy az igénylést megelőző évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyedet kaptál, így a következő gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik majd meg (vagyis az lesz az alapja, ami a tgyásé).

A gyes akkor játszik szerepet (erre nem írtál esetet:D), ha az igénylést megelőző évben 6 hónapot meghaladóan voltál gyesen, mert akkor már nem él a kedvezményszabály, így a gyed alapja a minimálbér lesz.

2012. nov. 20. 22:20
 2/5 A kérdező kommentje:

tehát akkor mivel nem dolgoztam igénylést megelőző évben, hanem 12hónapig gyedet kaptam, minimálbér kétszeresét fogom kapni tgyásként,

utána pedig gyedként ezt a részt nem értem:"így a következő gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik majd meg (vagyis az lesz az alapja, ami a tgyásé)"

az utoljára kapott ellátásom az a 12hó gyed, annak alapja a bruttó bérem volt, viszont a köv tgyás alapja a hiányzó biztosítási idő miatt a minimálbér kétszerese lesz (ha jól értelmeztem), akkor gyedként a minimálbér kétszeresének X%-át kapom majd? Vagy ugyanezt a max gyedet?

Bocsánat h értetlenkedek és köszönöm h válaszolsz!!!!

2012. nov. 20. 22:54
 3/5 A kérdező kommentje:
kiegészítés: gyesen nem voltam és nem leszek, mert vagy gyed alatt születik a kistesó vagy pár nappal utána, arra a pár napra már nem igénylek gyest, mondjuk mivel ez jövő februárban lesz, semmiképp nem játszik be az ide évbe.
2012. nov. 20. 22:57
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Igen, jól érted. :) MIndkét ellátásnak a minimálbér kétszerese lesz az alapja, vagyis újra a max. gyedet fogod kapni.

Amit írtam, az a kedvezményszabály. Alapból az ellátások számításánál a minimálbért veszik figyelembe, ha nem volt 180 bérezett nap. A kedvezményszabály jelenti ez alól a kivételt, mert kimondja, hogy ha azért nem volt 180 bérezett nap, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az utoljára kapott ellátás alapja lesz a gyed alapja is.

2012. nov. 21. 06:55
 5/5 A kérdező kommentje:
nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen!:-)
2012. nov. 21. 07:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!