Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kivételezett személyé válik...

Kivételezett személyé válik az anya ha gyereket szül?

Figyelt kérdés

Sokat hallani, hogy az anyaság szent dolog, vagy hogy ha valaki anyává lesz akkor megbesült tagja lesz a társadalomnak. Valóban így érzitek magatokat, hogy szültetek egy gyereket akkor becsüljenek meg? Megkapjátok az ezzel járó tiszteletet vagy még nehezebb helyzetben vagytok?

Itt most nem a gyerek miatti elszenvedett hátrányokról faggatózom, hanem morális magatartásoról.

2009. aug. 14. 16:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

hát nekem nincsen gyerekem, de azt vettem észre hogy egyáltalán nem toleránsak az emberek az anyukákkal. Nem adják át a helyet se a buszon, se a metrón...

A terhes nők ha sorbaállnak a postán, és mindenki látja h izzadnak, minden bajuk van már...akkor sem engedik őket előre...szóval mindenki önző.

2009. aug. 14. 17:04
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Morális magatartás?Kivételezett személy? Persze, majd fellöknek a babakocsival, megjegyzéseket tesznek, hogy miért nem tolom az úton, nem tudnak tőlem elférni. Az állásinterjún csóválják a fejüket, ha megtudják, hogy gyerek van, mert ha beteg lesz, ki tud majd vele otthon lenni stb.
2009. aug. 14. 17:07
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
én is így vettem észre, szerintem nem lesz attól senki kivételezett.
2009. aug. 14. 17:07
 4/11 anonim ***** válasza:
35%
Nekem nincs ilyen tapasztalatom, mert nincs gyermekem, terhes sem vagyok. Viszont az a véleményem, hogy nem ez nem egy szent dolog, semmivel sem lesz több az aki szül, akinek nincs gyermeke az is ugyazt érdemli meg. Mindenki maga dönt arról, hogy szül egy gyermeket, ettől nem kell vele kivételezni.
2009. aug. 14. 17:12
 5/11 A kérdező kommentje:
Na és az anyák egymás közti megitélése? Van olyan aki ha meghall egy olyan véleményt ami úgymond elgáncsolja asz anyaság szentségét, akkor az jól leszúrják, hogy nem is anya. Az egymás iránti vélemény és tisztelet adás a más felfogás iránt az sem erősiti az anyákat.
2009. aug. 14. 17:34
 6/11 anonim ***** válasza:
57%
17.12-es vagyok. Nekem az a tapasztalatom, hogy az anyák "el vannak szállva". Nem sértésből te tényleg, el sem bírják fogadni, hogy valakinek más véleménye legyen, mint hogy az élet legszebb és egyetlen fontos dolga a szülés és a gyereknevelés, és aki nem ezt teszi az kimarad a jóból és sosem lesz boldog. Szóval megtanulhatnák elfogadni más véleményét is. Attól ők még nyugodtan kiteljeseghetnek az anyaságban, csak ne mondják meg, hogy másnak is csak az lehet a teljesség. A tisztelet mindenkinek kijár, de én attól nem fogok jobban tisztelni valakit mert terhes, hiszen ő döntött ettől miért lenne jobb a többi embertől?...
2009. aug. 14. 17:48
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én valahol egyetértek az utolsó válaszolóval, pedig van gyerekem. Szerintem sem lehet az alapján megítélni valakit, hogy van-e gyereke vagy sincs. Attól nem lesz senki se jobb, se rosszabb. Vagyis nem ezen múlik.

Viszont ettől függetlenül vannak dolgok, amiket a terhes vagy kisgyerekes anyák joggal elvárhatnának másoktól, pl. hogy adják át a helyet, vagy a babakocsival közlekedőknek segítsenek legalább egy kicsit. Nem azért, mert ők szentek lesznek attól, hogy gyerekük van, hanem pusztán udvariasságból, hiszen mondjuk nagy pocakkal, vagy gyerekkel a karon az ember sokkal nehezebben tud egyensúlyozni és állni is, mint mások. Meg én is gyakran járok úgy, hogy tolom a babakocsit a bevásárló központban, és a lengőajtót lazán elengedik előttem, pedig látják, hogy ott vagyok, nem állna semmiből megfogni annak, aki előttem ment ki, de mégis hagynák, hogy neki csapódjon a gyereknek. Ezek az apró figyelmességek nem azt jelentik, hogy én a társadalom számára hasznosabb vagyok, mint az, akinek nincs gyereke, csak annyit, hogy észreveszik, hogy babakocsit tolva nem tudom elkapni az ajtót, semmi többet ennél.

De amúgy tényleg sokan kicsit el vannak szállva maguktól, gondolok itt az olyan nagyszájú anyukákra, akik azt gondolják, hogy egyedül az nehéz, hogy a gyerekükkel foglalkoznak (ez főleg első gyerekes anyákra igaz, vagy azokra, akiknek akár több gyerekük van, de a gyerekek mellett még nem dolgoztak), pedig szerintem más munkája is lehet fárasztó, idegtépő, felelősségteljes, stb.

Különben az ilyen jellegű udvariatlanság nem csak az anyákkal szemben van jelen. Általában megfigyelhető, hogy az emberek nem figyelnek egymásra. Volt olyan, hogy gyerekkel az ölemben ültem a tömött buszon, felszállt egy törött lábú fiatalember, combig gipszben és senki nem állt fel, egyedül én. A többiek meg úgy néztek rám, mintha hülye lennék. Mondtam a srácnak, hogy üljön csak le nyugodtan, csak fogja meg a gyereket, mert ha felállok, akkor izeg-mozog. Utána még jól el is beszélgettünk. Neki sem azért adtam át a helyet, mert ő társadalmilag többet ér mint én, hanem azért, mert neki a törött lábával nyilván nehezebb állni, mint nekem a két egészséges lábamon.

2009. aug. 14. 20:13
 8/11 anonim ***** válasza:
81%

A mai világban semmi sem szent. Sem a gyerekek, sem az anyukák, sem az öregek.

Viszont egyvalami kellene: az a férfi, akinek a gyerekét megszülte a nő, legalább tisztelettel lenne iránta.

2009. aug. 14. 22:01
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Én falun élek, mióta megszületett a kislányom, még az is visszaköszön aki eddig nem tette. Érdeklődnek, megállítanak az utcán, persze ez inkább a gyerek miatt van, de akkor is jólesik, hogy másképp néznek rám. Idegen helyen is mindenki kíváncsi a kicsire, velem segítőkészek a boltban is. Valószínű ha majd vissza kell mennem dolgozni, senki nem lesz elnéző:(
2009. aug. 14. 22:38
 10/11 anonim ***** válasza:
53%

Nekem viszont nagyon jó tapasztalataim vannak! Bár terhesen pont ellenkezőleg - fellöktek, nem adták át a helyet stb...

De amióta megszületett a lányom és néhány hónapos lett, sokkal kedvesebbek az emberek. Átengednek az úton, előreengednek (néha) a boltban, a postán. Vadidegenek szóbaelegyednek velem. De lehet, hogy csak szerencsém van!

2009. aug. 15. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!