Ha lejárt a gyesem, TB által biztosított vagyok vagy nem?
November elején lejárt a gyesem, már csak a családi pótlékot kapom. Regisztrált álláskereső vagyok, semmilyen segélyt nem kapok. Így biztosított vagyok, vagy fizetnem kellene, ha körzeti orvoshoz vagy nőgyógyászhoz szeretnék menni?
Nagyon köszönöm a válaszokat.
Ezt találtam egy korábbi válaszban.
Az állandó lakcímed szerint illetékes önkormányzatnál kérvényezheted a Tbd rendezését. Szociális és vagyoni helyzeted alapján bírálják el. Ha már nem tanulsz, 20 év fölött számítasz "önálló családnak":
b) vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
ba) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy
bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát
meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;
c) család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
d) közeli hozzátartozó:
da) a házastárs, az élettárs,
db) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
De ha segélyre nem voltam jogosult az illetékes önkormányzatnál, akkor gondolom erre sem leszek, nem? De azért még rá fogok kérdezni, hátha.
Még egy kérdésem lenne:
Ha november 6-án járt le a gyesem, akkor november hónapra már be kell fizetni ezt a 6500ft-ot? Egyébként ez mindenkinek 650ft? Erre nincs valami kedvezmény?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!