Ossze lehet-e hasonlitani a mai babakkal kapcsolatos dolgokat/fogalmakat azokkal, amelyek nagyanyaink idejeben voltak?
Eszrevettem, hogy itt is es eloszoban is sokszor hasonlitjak nehanyan ossze azt, ami nagyanyaink, anyaink idejeben volt megszokott a mai gyakorlattal.
Foleg, ha ervelni kell valami mellett, ami a mai dolgok kozott nem szimpatikus.
Ilyenekre gondolok, mint:
"Ok sem szedtek terhesvitaminokat, megis megszulettek a babak."
"Akkor is adtak mar gyumolcsot, zoldseget, meg toltott kaposztat par hetes kortol, megis egeszsegesek lettek."
Azzal is tobbszor talalkoztam mar, hogy epp az emlitett dolgokat uzleti fogasnak velik, tehat azert divat a magzatvedo, hogy mas keressen a kismamakon, vagy azert kell negy-hat honapig csak tapszert adni, hogy tobb fogyjon.
De akkor mi a helyzet a mai vilag tobbi csodajaval, mint a maganorvos, gyakori uh, babamozi, draga zenelo korforgo, tobb szazezer forintos bababutor, legzesfigyelo, hatalmas valasztek a furdetokbol, pelenkakbol, popsitorlokbol, babakocsikbol es meg sorolhatnam. (Ne ertsetek felre, nincs ezekkel semmi bajom, jo, hogy vannak es jo, hogy van valasztek.)
Ezekre talan nem lehetne ugyanugy ramondani, hogy a nagyanyaink is tokeletesen megszultek es felneveltek gyerekeket nelkuluk es ezek nem tekinthetoek szinten uzleti fogasnak? Hiszen mi megvesszuk, megszokjuk, mas pedig ebbol el.
Miert van az, hogy altalaban egeszsegugyi ajanlasokra legyintunk es peldalozunk a regi idokkel, mig a kenyelmi ujitasoknak meg szobrot emelunk?
Mert akkor ennyi erovel babamozira sem kellene menni, bababutorra sem kellene kolteni, a maganorvost is elfelejthetnenk, a kulonbozo rendellenesseg szureseket szinten, meg a terhesseg alatti tappenzt es a szules utani hosszu ideig tarto juttatasokat, mert tulajdonkeppen nagyanyaink is ezek nelkul eltek, szultek. Es ugyanugy megszulettek a babak, nem?
Igazad van!
Talán azért könnyebb elfogadni a második csoportba tartozókat, mert azoknak látod az azonnali hatását, vagyis biztos lehetsz benne, hogy hasznos.
Míg az első csoport meg olyan ködös, lehet így van, lehet nem, csak később derül ki, és akkor sem biztos, hogy az miatt.
Én azért nem állítanám,hogy a babamozi,meg a többi ilyesmi valóban kell a babáknak.Ezeket csak azok veszik meg,akiknek van rá pénzük,és azért veszik meg,mert a reklámokból úgy gondolják,hogy hasznosak.
A táplálkozással kapcsolatban pedig azt jegyezném meg,hogy a nagyanyáink módszere bizonyított.Nem voltak élelmiszerre allergiásak,senki nem lett vesebajos a tejtől stb.Azt pedig,hogy a tápszerektől mennyire lesz egészségesek a következő generáció,majd csak 30-40 év múlva fog kiderülni.
Ma is nagyon sok szülő neveli a régi módszerek szerint a gyerekét,és a modern vívmányokból is csak azt használja,ami szükséges.Pl. légzésfigyelő nélkül is meghallják a baba sírását,és abban sem vagyok biztos,hogy valóban hasznos a sok babakozmetika.Azok is vegyszerek ugyanis.A tápszerek pedig mesterséges anyagok,mint a bébiételek is.Az élelmezéskutatókat a tápszergyárak pénzelik,tehát nyilván csak akkor fizetik őket,ha a tápszerek jóságát hirdetik.Érdekes,hogy az anyukák odafigyelnek arra,hogy saját maguk ne egyenek konzerveket,de a babáiknak minden további nélkül adják.
Természetesen nem mondom,hogy minden modern dolgot el kell vetni,hogy az eldobható pelenka helyett textilt kell használni.De pl.a popsitörlőkendő kényelmesebb,mint vízzel lemosni a kis popsit,de azért az is vegyszer.És lehetne sorolni az érveket,hogy mi a jó,mi nem.
Szerintem mindenkinek a józan eszére kellene hallgatni,és azután dönteni egyik vagy a másik módszer helyett.
Ausztriában vagy Németországban,meg Hollandiában már túlhaladtak ezeken a nálunk még most divatos szokásokon.Rájöttek,hogy 4 hónapos kortól kell adni gluténtartalmú ételeket,elkezdeni a hozzátáplálást,7-8 hósan már ráni kell a babának.Így nem kell azon görcsölni az anyukának,hogy az egy éves gyerek nem tud darabos ételt enni stb.Vagyis visszatértek anyáink módszereihez,és kevesebb lett a beteg gyerek.És még valami,ami fontos:nem adnak az orvosok minden kis betegségre orvosságot a babáknak.Amit lehet,házilag orvosolnak.Minden orvosságnak van mellékhatása.Talán nálunk sem ártana erre odafigyelni.
Kedves 2. válaszoló.Azt írod,h légzésfigyelő nélkül is meghallani a sírását...hát,a légzésfigyelő nem arra van,h a sírását meghalld.Annál sokkal több.Pláne,ha elvégezted az újraélesztő-tanfolyamot.Nekünk van-bébiőr funkcióval-és nagy megnyugvást ad.Igaz,mi voltunk tanfolyamon,ahol megtanultuk mit kell tennünk,ha leáll a baba légzése...
Én,mint 2 gyerekes anyuka,úgy gondolom,h nem kell az újdonságok elől elzárkózni,csak meg kell tanulni szelektálni.Amit pedig hasznosnak ítélünk,kell tudni alkalmazni,használni.És én szedtem vitamint,voltam-többször is-UH-on-volt fogadott orvosom,szülésznőm,bababútort vettünk,és a légzésfigyelőt is megvettük...és biztos vagyok benne,h 20-30 év múlva,minket fognak maradinak tartani(az babát várós kismamák)és el sem tudják majd képzelni,h hogyan is jöttek világra egészségesen a babák...de sztem ez az élet rendje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!