Mi alapján fogják számolni a TGYÁS-t és a GYED-et?
nem tartozik bele ilyen formán.. tényleg nem kekeckedem,sztem nézz jobban utána..
A biztosítási jogviszonyt munkavégzés, illetőleg a keresőtevékenység folytatása nélkül nem lehet megalapozni, kivéve, ha a kismama álláskeresőként regisztráltatja magát és a támogatás folyósításával biztosítottá válik. de így is kell a 365 nap..és azt így hogy ha gyesen vagy? mert a gyes nem alap, 1 éved meg már nincs...
Azt jó tudni, hogy a munkajogviszony létrejötte nem eredményez automatikusan biztosítási jogviszonyt is. Bizonyos esetekben időben elválhat, munkavégzés nélkül nem jön létre.
gyed jogosultság valóban megszerezhető ha:
a tgyás folyósításának kezdetén még volt munkaviszonya az anyukának, és
a szülést megelőző 2 éven belül min. 365 nap biztosítási idővel rendelkezik, és
a gyermek gondozása az édesanya saját háztartásban történik.
Ha az anya bármelyik feltételnek nem felel meg, a gyed jogosultság nem állapítható meg.
Ilyen területen dolgozol?
Csak azért kérdezem, mert ma megint felhívtam őket és ugyanazt mondták, mint amit leírtam és így egy kicsit zavaros a dolog.
Ha az előző ellátás(oka)t biztosítottként kaptad ( ezt nem fejtetted ki, csak annyit írtál hogy GYES-ről mész szülni), megvolt a 365 napod és azóta is biztosított vagy ( azaz nem szűnt meg a munkaviszonyod), akkor jogosult vagy TGYÁS-ra és GYED-re.
Ha a béred minimálbér alatti, akkor az lesz az alapja a TGYÁS-nak és a GYED-nek, nem pedig a minimálbér.
Ha él a munkaviszonyod, akkor természetesen beleszámít a 365 napba, ahogy a gyesen töltött idő is, ha van munkaviszony. A munkaviszony megszűnése után tgyáson-gyeden töltött idő meg csak a tgyáshoz számít bele, a gyedhez nem.
Mivel a béred alacsonyabb, mint a minimálbér, így a szerződés szerinti béred lesz az alapja a tgyásnak is és majd a gyednek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!