Egy kisfiúnak mennyire elengedhetetlen, hogy pisztolya vagy
puskája legyen?
Figyelt kérdés
A kisfiamnak vizipisztolya van de ma a szomszédkisfiú műanyagpuskákkal fölszerelkezve érkezett játszani.
Megmondom őszintén elszorult a gyomrom, amikor a műanyag Magnumot tartotta a fiam (3 éves)a kezében és egymásra lövöldöztek. Szabályozzam le vagy hagyjam? Adjatok tanácsot!
Játék üzletem volt és nagyon ismerem a dolog pszichológiáját és a szülők álláspontját is. Tiltani lehet, de nem érdemes, mert annál inkább vágyik a puskára. Az olyan fiús, nem? Inkább beszéld meg vele négyszemközt, mire is alkalmas az igazi fegyver, mik a veszélyei és akár még annak a műanyag puskának is, hiszen az sem éppen veszélytelen. Mondd el neki, hogy egy fiú nem ettől lesz férfias, hanem a gerincességtől, a kitartástól és ezekhez egyáltalán nem szükséges a puska. Annyi más jópofa játék van. Beszélj neki arról is, hogy emberek tagadják meg a fegyverhasználatot. Tudom, ő még kicsi, de hidd el:pici kis agyacskájával sokkal többet felfog ezekből, mintsem gondolnánk.
2009. júl. 27. 20:55
2/17 anonim válasza:
Hát én már ettől félek,pedig még nem szültem meg!
Azt hiszem én...vagyis tuti,hogy inkább a sport és a művészet felé fogom terelgetni!Kosárlabda és röplabda és társastánc...vagy nem is tudom!Hogy lehetne ezt kivédeni egyáltalán?Erre nincs prevenció....sajna.... :S
Bocs,hogy nem tudtam válaszolni,de ez egy nagyon jó kérdés!
2009. júl. 27. 20:57
3/17 anonim válasza:
6 éves volt, mikor vettünk neki fegyvert, az egész család ki volt bukva. Miért?
A lányok babáznak a fiúk meg lődöznek.
Mindenki lehülyézett minket, aztán elmagyaráztuk nekik, hogy inkább most játszon vele, mint később igazival.
És meg kell nekik engedni a tetoválást is (matrica) meg mindien olyat amiről az ember úgy gondolná, hogy még nem neki való.
Ja, azzal a puskával szaladgál most a 13 hónapos fiam, nagyon cuki, mert alig bírja el és húzza a földön maga után, közben nézegeti fél szemmel, hogy ott van-e.
2009. júl. 27. 21:04
4/17 anonim válasza:
Nekem is volt fegyverem, kardom gyerekkoromban, pedig lany vagyok. Nem hinnem, h barmilyen rossz hatassal lett volna ram. Nem akarok leloni, leszurni senkit sem felnott fejjel.
2009. júl. 27. 22:33
5/17 anonim válasza:
Nekem is volt játékpisztolyom (én is lány vagyok:))), a húgommal lődöztünk célba (az a típusú pisztoly volt, amiből tapadókorongos nyilat lehet kilőni). Valahogy nem jutott eszünkbe egymásra lőni, mert annyira lefoglalt a céllövés, hogy ki találja el messzebbről a sörösdobozt... Plüssállatra se lőttünk soha:)) Szerintem ha a játékpisztolyt versenyzésre használják a gyerekek, mint a dartsot vagy a célbadobást, akkor nem szorul össze úgy a szülők szíve, ha meglátják a kölök kezében. Amúgy meg szerintem pont attól kattannak rá a gyerekek, ha a szülőkön látják, hogy a pisztoly valami hű de tiltott dolog, mert attól sokkal izgalmasabb lesz. Régen meg fakarddal játszottak a gyerekek, és képzeletbeli sárkányokat kaszaboltak vele, aztán mégse lett mindegyikből baltás gyilkos:))
De egyetértek az egyik előttem szólóval, mindenképpen kell beszélgetni a gyerekekkel a fegyverekről, eloszlatni a tévhiteket és tudatosítani bennük, hogy emberekre (és állatokra) nem szabad lőni.
2009. júl. 28. 00:20
6/17 anonim válasza:
Én sem hiszem, hogy azon múlik, hogy később milyen emberke lesz egy kisfiúból, hogy játszott-e játékpuskával. Ez egyébként valahogy olyan erősen él bennük, hogy egy ismerősöm kisfia, akinek nem vettek játékfegyvert, a kezével formált pisztolyt és úgy "lődözött". Egyébként ha felnőtt lesz, attól hogy adott esetben fegyvert tart és tudja használni, még nem lesz automatikusan gyilkos. Sőt, ha már tart akkor TUDJA IS használni, felelősséggel. Erre talán hogy jó alkalom a játékpuska, elmondhatjátok neki hogy mire való, kik használják, mikor jó és mikor rossz használni, stb. Meg szerintem később, amikor már számítógépes játékokat játszanak majd, egy sor olyan lesz közöttük, amelyekhez képest a műanyag puska kismiska...
2009. júl. 28. 00:27
7/17 anonim válasza:
Anyósom keresztény óvodában volt dajka hosszú ideig. Ott nem voltak fegyverek a játékok között, de a legtöbb fiú első dolga volt, amikor kimentek az udvarra, hogy botot ketessenek és azzal lődözzenek egymásra. A tanulság az, hogy nem kell megvenned a játékfegyvert, mert ha a gyereked ilyesmit akar játszani megtalálja a módját. Szerintem minnél kevésbé hasonlít a játék az igazihoz, annál jobb, mert ez serkenti a kicsik fantáziáját. De persze a fantázia nem elengedhetetlen az életben, csak nagyon hasznos. Szóval ez a fegyverkérdés mindenkinek a személyes döntése, de nagyon egyetértek az első hozzászólóval, hogy mindíg el kell mondani a kicsiknek, hogy miért tartunk a fegyverektől és megbeszélni velük a játék szabályait. Én például nem engedem meg, hogy a vizipisztolyon kívül bármilyen más játékfegyvert rám fogjanak a gyerekeim. Igazit meg pláne. :)
2009. júl. 28. 13:37
8/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat sokat segítettetek!
2009. júl. 28. 17:58
9/17 anonim válasza:
igen is kell!!az igazi kisfiúk fegyverrel,karddal szeretnek játszani!!ez normális!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!