Kisfiam 2013 áprilisában tölti a két évet. Második babát szeretnénk, de 2011 decemberében lejárt a munkahelyi szerződésem, így most nincs munkahelyem. Ha 2 éves kora után jön a kis tesó akkor csak gyest kapok a kicsire?
Ha 2012 decemberéig született volna a kistesó, akkor az álláskeresésivel sakkozva kaphattál volna gyedet és tgyást.
A jelenlegi helyzet az, hogy tgyást még mindig kaphatsz, de gyedre már nincs esély, mert a tgyáshoz szükséges 365 napba beleszámít a munkaviszony megszűnését követő gyed, de a gyedhez szükséges 365 napba nem.
Vagyis ahhoz, hogy a tgyás után ne csak gyest kapj, el kellene menned dolgozni.
Szerintem TGYÁS-t sem kaphatsz, mert ha jól tudom kell hogy legyen munkaviszonyod igényléskor (függetlenül attól lehetsz éppen GYED-en, de munkaviszonyban kell állj), vagy álláskeresésin legyél.
De remélem írnak még mások is, akik jobban értenek hozzá.
Első vagyok, odaírtam az álláskeresési támogatást, és hogy azzal. sakkozva kaphat tgyást, ugyanis nem munkaviszonynak kell lennie szüléskor, hanem biztosítottnak kell lennie, ami nem ugyanaz. Ha álláskeresési támogatásban részesül a szüléskor, akkor biztosított, így jogosult a tgyásra.
Ugyanígy lehetne gyedre is jogosult, de a gond az, hogy a gyedhez szükséges 365 nap nem lesz meg, ahogy ezt is írtam a válaszban.
2. vagyok. Bocsi, akkor félreértettem, vagy felületesen olvastam át. Ez a meleg :(
Párszor egyébként olvastam olyat ezen az oldalon, hogy javasolták másoknak, hogy ne merítse ki az álláskeresési teljes 3 hónapját TGYÁS igénylés előtt, hanem a TGYÁS lejárta után menjen újra álláskeresésire, és azt újra megszakítva tudja igényelni a GYED-et. De sajnos azt nem tudom hogy ez valóban járható út-e, szerencsére nem voltam még érintett.
Már jön az enyhülés:D Végre:)
Igen ez járható út, de csak akkor, ha a 365 nap is megvan. Viszont ahogy írtam, a gyedhez szükséges 365 napba a munkaviszony megszűnése után kapott gyed ideje nem számít bele, míg a tgyásba igen. Emiatt a kérdező a gyedről már lemaradt:(
Igen, tényleg így van ahogy írod, nagyon jól leírtad.
Bár sajnos a kérdező szempontjából nem a legjobb :(
OEP. Bemégy megkérdezed.
Ott elmondják ugyanezt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!