Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Első gyerek, nem vagyunk...

Első gyerek, nem vagyunk házasok. Támogatások szempontjából mi éri meg jobban, összeházasodni, vagy egyedülálló anyának maradni?

Figyelt kérdés

28 vagyok, tehát nem erre alapozunk, és nem siettük el. De a munkakörülményeim most olyanok h sajnos nem kapok majd gyest. De dolgozom. Már több mint 1 éve. -ezt nem szeretném tovább ragozni.

Milyen lehetőségek vannak? Előre is köszönöm.

2012. jún. 13. 18:04
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
de ha a lakcímünk nem egyezik, hanem nekem az albérlet címe a lakcímem neki meg a sajátja, akkor úgy már lehet érvényesíteni az "egyedülálló"-s juttatásokat? Nagyon húzós lenne így.. albérlet, szülők nem tudnak segíteni, élni meg kell, de hát nem kell elmondanom milyen ez. Valszinleg dolgozni fogok amint lehet...
2012. jún. 13. 18:19
 12/19 anonim ***** válasza:
82%

Összeszedve, ami jár:

- Családi pótlék

- Ha a párod be van jelentve a munkahelyén: családi adókedvezmény, egy gyermek után 10.000 ft havonta (ha nem házasodtok össze, akkor ehhez kell az apasági nyilatkozat, viszont a terhesség 91. napjától jár)

- Gyes

- Tgyás/Gyed - ezek csak akkor, ha a szülést megelőző 2 évben volt 365 napod bejelentett munkavállalóként, valamint az, hogy az igénylés pillanatában is be legyél jelentve. Jobban jársz vele, mint a Gyessel.

2012. jún. 13. 18:24
 13/19 anonim ***** válasza:
74%
Még annyi: egyedülállóként valóban magasabb a családi, viszont csak kb. 1500 forinttal, szóval annak az előnyét leghamarabb tényleg csak a bölcsi/ovikezdésnél fogod megtapasztalni.
2012. jún. 13. 18:25
 14/19 anonim ***** válasza:

ha nem vagy egyedülálló, akkor nem éri meg ezzel játszani mert mondjuk a rendszeres segélynél (évi 2x5000.- ha jól tudom, plusz ingyen étkezés majd később), bejelentés nélkül jönnek ki és átvizsgálják a lakást. nálunk legalábbis ezt mesélték a környékbeli anyukák.

aztán ha ott a 3. fogkefe akkor kamatostul küldi a számlát az állam bácsi :/

(amúgy ezt a segélyt lehet akkor is igényleni ha nem vagy egyedülálló csak kevés apa fizuja)

1500.- az amit azért kapsz havonta mert egyedülálló vagy... apának ha van munkája, havi 10ezret tud visszaigényelni.

szerintem nem éri meg. de ehhez nem kell összeházasodni, elég csak az együtt élés

2012. jún. 14. 00:32
 15/19 anonim ***** válasza:

A legtöbb bölcsiben és oviban NEM számít az egyedülállóság előnynek.

Nálunk sem számított. Gyerekeimet nem vették fel előbb oviba emiatt. Sőt. Majdnem 4 évesek voltak, mire elkezdhették, mivel évközisek. Semmiféle kedvezményt nem kapok az étkezésre sem.

Szóval pusztán az, hogy egyedülálló anyuka vagyok, a mi kerületünkben senkit sem érdekel.

Ezt csak azért írom, mert sokszor magától értetődően kijelentik, hogy az egyedülállók gyerekeit egyből fölveszik bölcsibe meg oviba, és hatalmas kedvezmény van az ebédbefizetésnél, de ez NEM IGAZ. Lehet, hogy van ahol ez működik, de sok helyen NEM. És én tényleg egyedülálló vagyok, nem csak hazudom, hogy kapjak ezt-azt.

És az egyetlen ami tényleg jár ilyenkor, az az 1500ft-al több CSP.

2012. jún. 14. 16:13
 16/19 A kérdező kommentje:

15# :

megtépázott lelkű anyuka, mindig megjelenik valami hozzád hasonló válaszoló.

Te is tudod hogy nem egyszerű ez a pénz kérdés.

Köszönöm, hogy külön nagy betűkkel kiemelted hogy mi nem jár, és a válaszod végére biggyesztetted, hogy te "nem hazudod azt", hogy... légy büszke magadra a stílusodért, és veregesd a válladat a tisztességedért is. Tudod jól hogy miért írom ezeket.

Azt is írtam, hogy valószínűleg dolgozni fogok minél előbb. Nem az előnyök érdekelnek az óvodában és a bölcsődében, hanem az, hogy hogy lehet átvészelni ezt az időszakot egy ilyen csodás országban, ahol a felsőbb döntések az embert mindenféle kiskapuk felkutatására kényszerítik.

"Ezt-azt kapjak.." örülnél te az ez-az-nak. Sok válaszoló örülne. De ha neked a megélhetés ez-az- mert én nem tudom hogy hogy működik ez a rendszer csak érdeklődöm a lehetőségek felől-, akkor neked nincsenek is problémáid ilyen tekintetben.

Kívánom hogy több öröm legyen az életedben, és figyelem mások iránt.

2012. jún. 14. 18:48
 17/19 anonim ***** válasza:

Tudod az a baj a hozzád hasonló kis 'cselezőkkel', hogy miattatok azokat is hazudósnak bélyegzik meg, akik pedig valóban egyedülállók.

Nem ellenségeskedni akartam azzal, hogy kiemeltem, hogy mi nem jár feltétlenül, csak nyomatékosítani akartan, hogy nem mindenhol számít ez előnynek, hiába írják sokan, hogy majd az oviba tuti bejut.

Engem annó több helyről is 'elzavartak'. Szemembe mondták, hogy az egyedülállóságom egyéni szoc.problem. Oldjam meg ahogy tudom. (idézet a körzeti ovi vezetőjétől)

Emiatt emeltem ki a dolgot, nem sértegetésből.

2012. jún. 14. 19:32
 18/19 A kérdező kommentje:

á de furcsa a stílusod..."tudod az a baj a hozzád hasonló kis 'cselezőkkel' " , nem is próbálsz másképp fogalmazni...

persze, mindenféle ember létezik. Sajnos ovi vezetők közül is. Némelyik arrogáns mások megértőek..sőt, van aki segít is. Igazából az államra haragszom. fizetem az adót, dolgozunk nem keveset és erre a típusú bevételre semmit sem adnak.. persze lehetne bt-zni befizetni havi 80at ha van bevételed ha nincs.. de azt meg ki bírja. Az ismerősünk pl., aki otthon él, de sosincs pénze emiatt és nem tud tovább lépni.

Fogalmam sincs hogy hogyan lesz..mindenre annyit kell várni és mindig nagyon figyelni kell.. hogy lehet így élni??

2012. jún. 14. 19:54
 19/19 anonim ***** válasza:
Csak magasabb összegző csaladipotlek jár 13700 a 12200 helyett. Írásbeli nyilatkozatot kell tenni, miszerint egyedülálló vagy. Amennyiben nem vagy az, ez csalás es okirat hamisítás. Ha kiderül, akkor egyösszegű büntető kamatos visszafizetés. Az összes többi kedvezmény, amit igényelni lehet jövedelemhez van kötve, nem egyedulallosaghoz.
2012. nov. 6. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!