Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » HA gyed alatt teherbe esek,...

HA gyed alatt teherbe esek, de a gyes alatt születik meg a baba, akkor milyen jutattást kapok és mennyit a 2. baba után?

Figyelt kérdés
Jelenlegi gyedem kb 70.000ft
2009. júl. 3. 10:19
 1/8 anonim ***** válasza:

Erre nem tudok válaszolni, de leírom, hogy én hogy tervezem. Gyed alatt szeretnék teherbe esni, mikor lejár a gyed, visszamegyek dolgozni, de csak a benn maradt szabi idejére. Vagyis fizikailag nem fogok dolgozni, kiveszem a szabit, utána pedig táppénzre jövök a szülésig. Onnantól pedig tgyás, gyed.

Így nem kell gyesre mennem.

2009. júl. 3. 10:25
 2/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Csatlakozom az előttem szólóhoz! :)

Nekem 2009 decemberében jár le a GYED-em, és 2010 januárjában érkezik a kistesó. Ennek ellenére én valószínűleg visszamondom a GYED-et, és papíron visszamegyek dolgozni. (Kiveszem a szabikat, aztán táppénz.)

Én úgy számoltam így éri meg a legjobban.

Persze ha passzív GYED-et kapsz, akkor ez nem megoldható.

2009. júl. 3. 10:52
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Attól függ, hogy most aktív vagy passzív jogon kapod e a gyedet.

2009. júl. 3. 11:14
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A gyedet ugyanannyi összegű lesz és ugyanannyi ideig kapod, mint az elsővel.

Változás a tgyás összegében lesz, a tgyás alapjának az előző naptári év jövedelmének kéne lennie, mivel nem volt jövedelmed csak gyed/gyes, ezért a mindenkori minimálbér kétszeresének a 30-ad részéből számítják a tgyást. Ha ez összegszerűen nagyobb, mint a munkaszerződésed szerint számolt, akkor ez utóbbi lesz.

Az első két válaszoló ötletéhez:

Nem ez a verzió éri meg a legjobban anyagilag, hanem az, hogy míg a bent maradt szabikat veszi ki az ember, arra a rövid időre megigényli a gyest, hiszen a gyes mellett lehet dolgozni, így br. 28eFt-al többet visztek majd haza, mintha csak a szabis fizut kapnátok.

2009. júl. 3. 11:18
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia!

A második vagyok.

Az utolsó válaszoló mondta jól! Én is meg fogom igényelni a GYES-t, illetve inkább apuka igényli majd, mert akkor arra az időre is jár míg én táppénzen leszek. (Ha jól tudom.) Ő pedig dolgozhat GYES mellett is.

2009. júl. 4. 10:02
 6/8 anonim ***** válasza:

3. vagyok.

Annyit tényleg tudjatok, hogy nem mindegy hogy most aktív vagy passzív jogon kapod-e a GYEDet!

Ha aktív jogon kapod, akkor az esedékes béred alapján kapod a GYEDet a 2.baba után.

Ha passzív jogon kapod a GYEDet, akkor a 2. baba után csak a GYES jár.

Én GYEDen vagyok, november érkezik a kistesó, de nem vehetem ki a szabijaimat (tehát nem dolgozhatok), mert állítólag akkor el kell küldjék azt a személyt, akit helyettem felvettek meghatározott időre... Szóval én nem tehetem meg, hogy szabi+GYES...

2009. júl. 4. 12:45
 7/8 A kérdező kommentje:
És a szabikat köteles kiadni a munkáltató? Igazából mi nem vagyunk "jó" viszonyban, tehát engem nem fog visszavenni, ha egyszer ténylegesen visszamennék dolgozni. köszi a sok választ!
2009. júl. 4. 17:55
 8/8 anonim ***** válasza:
A munkáltatónak kötelessége visszavenni az eredeti munkakörödbe, illetve módosított munkakörbe ha az kedvezőbb a számodra. Mivel 30 napot meghaladóan voltál távol, így az első 30 napra ugyanolyan védettséget élvezel, mint állapotosan. A törvény nem ad mérlegelési lehetőséget, kötelessége kiadnia az összegyűlt szabadságot, viszont az a bizonyos 30 napos védettség a szabi első napjától ketyeg!
2009. júl. 5. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!