Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tgyás, gyed táppénz - kis...

Tgyás, gyed táppénz - kis segítség, hogy mikor melyik ellátást éri meg választani - érdekel?

Figyelt kérdés

Nagyon sok kérdést olvasok arról, hogy érdemes-e szülés előtt 28 nappal megigényelni a tgyást, vagy maradni táppénzen. Mivel elég vegyes válaszok érkeznek, (sajna elég sok rossz, vagy félrevezető, gondoltam írok egy kis összegzést, ami segít a döntésben - persze csak annak akit érdekel:)

Szóval: Alapesetben, ha az embernek csak 365 (illetve kevesebb, mint 562 napig jár a gyed, akkor mindenképpen a szülés napjától érdemes igényelni a tgyást, hiszen a gyed a tgyás lejártát követően indul a gyed ideje. Ha ez 28 nappal korábban kezdődik, akkor értelemszerűen a gyed ennyivel korábban végződik, és indul a gyes. És a táppénz csak nagyon kirívóan alacsony jövedelem esetén lesz kevesebb a gyesnél.

Ha valakinek megvan a biztosítotti ideje, hogy a kicsi 2 éves koráig járjon a gyed, akkor a jövedelmétől függ, hogy megéri-e szüléstől kezdeni a tgyást. Ugyanis ebben az esetben nem az a kérdés, hogy a tgyás több-e, mint a táppénz, hanem, hogy a gyed több-e!

Hiszen a tgyást mindenképpen fix ideig kapjuk, bármikor is kezdjük meg, míg a gyed esetében lehet sakkozni azzal, hogy kevesebb ideig járjon a gyed, vagy tovább (28 nappal).

Mivel a táppénz jelenlegi maximuma 156000Ft, a gyedé meg 130200, így láthat, hogy magasabb jövedelem esetén több a táppénz, mint a gyed, érdemes kevesebb ideig gyedet kapni, és tovább a táppénzt.

Példa: 100000Ft fizetésnél (vegyük úgy, hogy semmilyen más jövedelem nincs, és megvan az igénylést megelőzően a 180 bérezett nap) a bruttó gyed 70 ezer, a bruttó táppénz 60, vagy 50 ezer.

Értelemszerűen ekkor a gyed jobban megéri, mert a levonások után több marad a zsebben.

Viszont ha valaki 250 ezret keresett, akkor a gyed összege bruttó 130200, míg a táppénz bruttóban 150 ezer, vagy 125 ezer.

Mindkét esetben jobban megéri táppénzen maradni szülésig, hiszen a gyedből 96 ezer, míg a táppénzből 126 ezer, illetve 105 ezer marad a zsebünkben.

Remélem sikerült érthetően leírnom, és bocsi az alkalmatlankodásért, ha valakit nem érdekel:)

2012. jún. 7. 07:44
 1/6 anonim ***** válasza:
nagyon szépen köszönjük aranyos vagy :-)
2012. jún. 7. 07:55
 2/6 anonim ***** válasza:

Köszi szépen. Jelenleg én is ezen filózok, hogy mi is lenne jobb. Most számolgatok, ha tudnál kicsit segíteni benne megköszönném.

2012. decemberre vagyok kiírva, azaz a táppénz, és a TGYÁS alapom a 2011. évi jövedelmem alapján lesz, ami átlag Bruttó 178.500 Ft volt havonta, azaz a táppénz kb. 107.100 Ft, amit teljesen meg is kapok a 2 gyerek utáni adókedvezmény miatt, a TGYÁS kb. 124.950 Ft, amit szintén teljesen megkapok. A GYED számítási alapja a 2012. év, amikor 185.500 Ft a bérem + 8.000 Ft kompenzáció (ami gondolom ugyanúgy beleszámít), azaz, már kapom a max. GYED-et, ami az adókedvezményt is számítva kb. 117.000 Ft.

A GYED megjár egészen a gyerek 2 éves koráig. Azaz én úgy látom, hogy érdemesebb előbb elmennem TGYÁS-ra, hiszen akkor kevesebb táppénzes hónapom lesz, ami alacsonyabb, mint a GYED, és GYEDES hónapból lesz több.

Remélem jól gondolkodom, és érthető voltam. Tudom, hogy a napok száma is bekavarhat, és ez miatt is bizonytalan vagyok, hogy így van e.

Értem amit leírtál, de én pont a Max határnál mozgok, és sok volt a 2 év közti bérkülönbség, így egy kicsit elgondolkodtam a dolgon.

Ha tudsz, kérlek segítség nekem

2012. jún. 7. 11:11
 3/6 A kérdező kommentje:

Szia, igen, neked mindenképpen érdemes hamarabb kezdeni a tgyást, mert a gyed magasabb lesz, mint a táppénzed.

Ami még fontos: 2012-ben lesz 180 bérezett napod? Mert a gyed alapja csak akkor lesz a béred, ha volt, ha nem volt (mert mondjuk már most táppénzen vagy), akkor a gyed alapja a tgyás alapja lesz, vagyis ha megállapítják, hogy a tgyás alapod 178500, akkor a gyed alapod is ennyi lesz, függetlenül attól, hogy a béred magasabb.

Vagyis két lehetőség van:

1. nem lesz 180 bérezett nap idén: ekkor a táppénz 107100, a gyed 124950 bruttóban, nettóban meg 112500 nagyjából.

2. lesz 180 bérezett nap: ekkor táppénz marad 107ezer, azonban a gyed bruttóban több lesz, kb. 129 ezer - értelemszerűen a nettója is több:)

Vagyis a lényeg: kérd hamarabb a tgyást, így mindkét esetben többet kapsz, még ha csak pár ezer forinttal is.

2012. jún. 7. 13:27
 4/6 anonim ***** válasza:

2. vagyok

Köszönöm szépen a választ!

Reményeim szerint meglesz a 180 nap, remélem nem jön semmi közbe, szeptember-októberig mindenképpen szeretnék dolgozni.

Eddig még csak 3 napot voltam gyerekápolási táppénzen, szóval, ha minden igaz jövő hónapban elérem a 180. napot.

2012. jún. 7. 14:48
 5/6 anonim válasza:

Kérhetek egy kis segítséget, hátha látogatjátok még ezt az oldalt. 2013. június 17-re várom első gyermekem. Bruttó bérem 152.000 Ft már öt éve. Mi éri meg jobban, tgyás-ra menni, már a szülés előtt, vagy táppénzre menni, míg meg nem szülök. Mennyi tgyás-ra és gyed-re számíthatok.

köszönöm a segítséget

2013. máj. 13. 20:56
 6/6 A kérdező kommentje:
Szia, ne haragudj, nem dobta előre a kérdést, ezért csak most láttam hogy kérdeztél! 152 ezerre a táppénzed kézbe kb. 77 ezer lesz (adókedvezmény nélkül), a gyeded 90. Tehát menj tgyásra, az neked jobban megéri. Remélem még időben jött az info :)
2013. máj. 22. 06:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!