Tetszenek-e a kettős nevek, mint mondjuk Éva Anna, János Attila, stb?
Én utálom már 36 éve, hogy két nevem van. Dobtak már vissza emiatt hivatalos iratot. Eszembe sem jut kiírni, soha nem használtam és senki, mégis ki kell írni. Még jó, hogy aláírásnál nem.
Én nem szúrtam így ki a gyerekeimmel, így ők egyet kaptak.
köszönöm a válaszokat. volt itt a utóbbi napokban egy kérdés a nevekről és ott sok anyuka említette meg a kettős nevű gyermekét. Azok hol vannak most?
Azért jó lenne még több pozitív oldal is.
nekem két keresztnevem van, és a 2. csak púp a hátamon, soha nem használtam, de a személyimben benne van, így minden hivatalos helyen le kell írnom
én éppen ezért nem adtam a kisfiamnak két nevet
Nálunk nekem és a férjemnek is 1 keresztnevünk van, viszont mi a gyerekeinknek (3 van) 2 keresztnevet adtunk. A vezetéknév rövid, ill. a keresztnevek sem hosszúak, viszont elég ritka első keresztneveket választottunk.
De ettől függetlenül mindegyik gyereket az 1. keresztnevén szólítjuk, és pl. bölcsiben vagy az orvosnál is csak azt tudják, használják.
Annyi hivatalos ügy azért szerencsére nincs az életünkben, ahol ez folyton problémát jelentene.
Viszont később, ha nagyobbak vagy már felnőttek lesznek, eldönthetik, melyik nevüket akarják használni.
Velem előfordult már, hogy jó lett volna, ha van 2. keresztnevem is, mert többször találkoztam már azonos nevű lánnyal (pl. munkahelyen, egyetemen), és ott így könnyebben meg tudtak volna különböztetni bennünket (pl. e-mailes levelek összekeveredtek, stb.).
De amiket konkrét példaként írtál, hogy Éva Anna vagy János Attila, ezek nekem nem igazán tetszenek.
Ahol még el tudom képzelni a dupla keresznevet: vannak családok, ahol hagyomány továbbvinni a nevet, és ha mondjuk csak 2. névnek adják, akkor így elkerülhető, hogy a családban legyen egy 6. Janika.
A szüleimnek két keresztneve van, mi 3-an vagyunk testvérek a két idősnek csak egy keresztneve van, a harmadiknak kettő, mert akkor nem tudtak dönteni. Én hiányolom hogy legyen egy második keresztnevem.
A gyermekeimnek két keresztnevet szeretnék adni.
1. ritka első nevet választottam és adnék hozzá egy gyakoribbat,
2. az első keresztnév magyar eredetű, ezért adok egy másodikat amely a világ sok részén használt ismert, ha külföldre megy, tudja ezt használni, ha szeretné.
3. a pároméknál hagyomány a név tovább adása, ezért a kisfiunknak adunk egy második keresztnevet, hogy meg legyen különböztetve az apjától. Így ha lány lesz akkor pedig az én nevem kapja másodiknak.
4. legyen a gyermeknek lehetősége választani, melyiket szereti jobban.
Viszont a hétköznapokban csak az első keresztnevét fogjuk használni, de már kicsiként megtanítjuk, hogy van neki második, ne akkor tudja meg, amikor már a személyiét kell csináltatnia.
Két keresztnevem van és gyűlöltem, amikor írni tanultam. Bár a szüleim ragaszkodtak ahhoz, hogy minden füzetemen, könyvemen szerepeljen a két név, másodikos korom óta nem használom, csak az egyiket, már akkor leragasztottam a füzeten a duplaneves vignettákat, és ráírattam a nővéremmel a rövid nevet. Sosem mutatkozom be két névvel, csak a hivatalos papírokon szerepel. Csak azért nem szüntettem meg a kettős névhasználatot, mert fizetni nem fogok érte. A gyerekeknek természetesen egy nevük van, bár anyámék próbáltak harcolni a dupla névért, de nagyon gyorsan lezártam a vitát.
A nővérem töröltette hivatalosan is a másikat.
És mindez azért, mert előkelő családunkban "kötelező" volt bizonyos nevek továbbvitele.
Hát, mi megtörtük 400 éves hagyományt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!