Ha holnap munkába állok, melyik az a leghamarabbi időpont, amikortól jogosult leszek gyedre?
A nappali tagozatos suli is beleszámít, ha 2 évnél többet jártál, akkor 180 napnak elszámolják. Dolgoznod minimum 365 napot kell a gyedhez, de ebbe lehet már táppénz is. De így csak 1 évig jár a gyed. Ha a babaád két éves koráig szeretnél gyedet (ez a max amíg kaphatsz), akkor kb másfél évet kell dolgoznod.
Ebből lejön a táppénz, meg a suli, ha van, így nem sok időt kell ténylegesen melóval töltened.
Beleszámít a táppénz.
Akkor leszel jogosult a gyedre, ha a szüléskor megvan a 365 napod.
Ne centizd ki ennyire, hogy 3 hónap - mert ha bármi közbejön, akkor bukod a gyedet.
Dolgozz pár hónapot, mert ha táppénzre mégy csak annyi ideig kaphatod a táppénzt, amennyi időt előtte biztosításban töltöttél - vagyis ha pl. 4 hónap munka után mégy táppénzre, akkor 4 hónapig kaphatod a táppénzt.
Én javaslom, hogy 180 napot dolgozz, mielőtt elmégy táppénzre, vagyis kb. 4-5 hónap múlva ha teherbe esel, az nagyjából jó is lesz.
Így a táppénz és a gyed alapja is a fizetésed lesz, nem csak a minimálbér (bár ha minimálbért keresel, akkor mindenképp az lesz az alap).
Úgy tudom hogy két dolog kell hozzá, amit sokan kevernek:
- egyrészt, amit többen írtak, 365 nap biztosításban eltöltött idő (ennél a szülést megelőző 2 évet nézik, nem kell hogy folyamatos legyen) - táppénz is beleszámít
- ahhoz hogy a béred legyen a TGYÁS, GYED alapja (amennyiben magasabb a minimálbérnél), ahhoz kell 180 bérezett nap - ebbe viszont nem számít bele a táppénz (hétvégék, szabadság viszont igen) ha nincs 180 nap, akkor azt hiszem TGYÁS-nál a minimálbér kétszrese az alap (és ennek a 70%-a bruttó TGYÁS), GYED-nél pedig a minimálbér)
Most fejből írtam, emlékezetből, de itt minden le van írva részletesen, az is hogy mi számít bele a biztosítási időbe:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!