Nálatok, ismeretségben melyik a gyakoribb, hogy a fiú az apja nevét kapja, vagy hogy a lány az anyjáét? Mi az arány nagyjából a név öröklésben?
Én egyáltalán nem vagyok híve a keresztnevek továbbhagyományozásának, de én is a te tapasztalatodat tudom megerősíteni: általában az apa neve öröklődik.
De ismerek egy olyan négytagú családot, ahol a lánygyerek az anya, a fiúgyerek az apa nevét kapta.
Én ismerek pár családot ahol a fiú az apa nevét kapta a lány pedig az anyjáét.
De egyébként a legtöbb helyen a férfiak ragaszkodnak ehhez a név tovább vivős dologhoz.
Férjem is ilyen:((
De én mondtam neki, hogy ha lányunk lesz akkor második névként én is tovább adom a nevem, ami nem is olyan borzasztó(Anikó) mint az övé, én úgy érzem, ha neki jár nekem is...
Köszi eddig, de szívesen hallanám mások véleményét is!
3. én is hasonlóan gondolkodom. az én szüleim direkt adtak más neveket, én is így terveztem, amíg nem volt meg az apa jelölt. Ő viszont ragaszkodik a nevéhez már ő a 4. generációs névviselő a családban, mondjuk szép neve van ( Gábor) így úgy gondolom, hogy akkor vigye tovább. viszont akkor már 2 keresztnevet szeretnék ha fiunk lesz és másodikat én választok neki, és ha lányunk lesz, akkor neki pedig második névként az enyémet adnám, pont azért, ha az apa nevét örökli a gyerek akkor az anyáét is.
Viszont érdekelne, miért ilyen erős ez a név tovább adós ösztön a férfiakban? Talán azért, mert még a bika szellem bennük él, és örökíteni akarják magukat névvel is.
Én inkább azt tapasztalom, hogy az apa nevét megkapja másodiknak a kisfiú. Nálunk szerencsére nem ragaszkodik hozzá apa, pedig most téma a névválasztás, mert 20 hetes vagyok.
Én annak idején megkaptam anyukám nevét másodiknak, az öcsém meg apunk nevét másodiknak.
Én összesen egyetlen olyan családot ismerek, ahol továbbadták a szülők a neveiket, de ott nagyon sok gyerek van, és az összes gyerek valamilyen rokon nevét kapta (a fiatalabbaknak elég öreges neveik vannak, nem nagyon szeretik, de nekik már csak "ilyenek jutottak"). Ott a legidősebb lány az anya nevét viseli, a legidősebb fiú az apáét. De ott már mindenki felnőtt, szóval nem mostanában történt a névadás.
Az összes többi családnál, akiket ismerek, nem adták tovább sem a szülők, sem más rokon nevét, maximum második keresztnév formájában.
Apukáknak szerintem az a szoros kapocs, hogy saját magát tudja látni a fiában, ezért kérik sokan hogy öröklődjön a név, anyáknál ez a bensőséges kötődés alapból meg van. Családunk több ágán is öröklődik a férfiak neve, szép hagyománynak tartom (nyilván, mivel ebbe születtem), női név is öröklődik, bár anyám ezt megtörte nálam, én tiszteletem és szeretetem jeléül az ő nevének rövidülését adtam a lányunknak, de a döntő érv az volt, hogy tetszett a név.
Unokatesóméknál a kisfiú kapott egy 3.nevet is, de az 1. keresztneve ugyanaz mint az apjának, nagyapjának.
Ugyanakkor megértem azt is, ha valaki teljesen más nevet, jövőt szán a gyerekének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!