Az USA-ban tényleg nincs szülési szabadság?
Azért ez nem teljesen így van. Csak mint annyi minden, ez is nagyon két véglet felé megy az USA-ban. Természetesen szülés után azonnal nem kell vissza menni, bár akadnak olyan anyukák - egyre többen -, akik már a kórházban munkaügyekben telefonálgatnak. De a lényeg az, hogy nem kötelező azonnal vissza menni dolgozni, akár az anya, akár az apa igénybe veheti az ún. maternity leave-et, amit tekinthetünk az ottani szülési szabadságnak is akár. Csak hát ez nem annyi mint nálunk, ez ott maximum 6 hét.
Ez magyar szemmel furcsa, sőt, még európai szemmel is, mert a legtöbb országban ennél azért többet lehet otthon maradni. Erre mondom, hogy nagyon végletes a dolog, mert ahogy látom, két lehetőség van: vagy vissza megy a nő dolgozni 6 hét után, ami nagyon kevés idő. Vagy pedig otthagyja a munkahelyét és nem dolgozik többet, legalább is addig nem, amíg a gyerekei az iskolát is ki nem járták, ami viszont szerintem rengeteg kihagyás és fölöslegesnek is tartom.
De amint láthatjuk, ott kint ez így a megszokott, nem csinálnak belőle ügyet, hiszen erre szocializálódtak. Én nem gondolom, hogy jó dolog egy hat hetes babát másra bízni, viszont azért azt sem mondom, hogy ez olyan borzasztóan hat a gyerekre. Szerintem azért van ez a korai időpont, mert ha 6 hetesen egy baba megismer egy dadust/bébiszittert/au pair-t, ahogy tetszik, azt még sokkal könnyebben elfogadja, mint ha később kerül be az életébe, egyszerűbben szokik hozzá és válik számára természetessé a jelenléte. És azt viszont nem tartom reálisnak, hogy némely szülő azt mondja "az én gyerekem ne szeressen valami bébiszittert, engem szeressen!", hiszen attól még, hogy egy gyerek szeret egy személyt, nem zárja ki, hogy az anyját ugyan úgy szeresse, mint más gyerekek.
Nekem van olyan barátnőm, aki Amerikában született, 10 éves koráig ott lakott, de az ő anyukája is vissza ment dolgozni 6 hét után, rá is bébiszitter vigyázott, de mégis úgy szereti az anyukáját, mint én a sajátomat, ugyan olyan jó a viszonyuk, mindent elmesélnek egymásnak.
Szóval én nem érzem úgy, hogy ez mindenképpen olyan borzalmas, mint ahogy ez nekünk tűnik, hiszen vegyük figyelembe, hogy sehol máshol nem lehet ilyen sokáig otthon maradni. Mondjuk szerintem jó ez így, hogy ennyit lehet maradni, de inkább támogatnám azt, hogy aki akar menni (mert muszáj, vagy mert ilyen típus), az mehessen, a munkahelyek vegyék vissza az anyákat részidőben is, váltópárral is, stb., legyen kire hagyni a gyereket, legyenek nálunk is céges bölcsik, mint amerikában, mert ott viszont adott ez a lehetőség a nagyobb munkahelyeknél, a gyerekek ott lehetnek a szülők közelében. Szóval szerintem meg kéne tartani a jót, és át kéne venni ami más országokban jó. Bocs, ha kicsit elkalandoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!