Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Apa mehet GYEDRE, neki van,...

Apa mehet GYEDRE, neki van, nekem nincs nem volt munkahelyem?

Figyelt kérdés
2011. nov. 28. 14:14
 1/5 anonim ***** válasza:
gyesre mehet csak
2011. nov. 28. 14:18
 2/5 A kérdező kommentje:
Pedig neki 15éves munkaviszonya van
2011. nov. 28. 14:30
 3/5 A kérdező kommentje:

Gyed: az apa is kaphatja

Akik Magyarországon dolgoznak, de a TB-járulékokat nem itt fizetik, mert nincsenek a magyarországi cég bérszámfejtésén, azok abban az országban vehetik igénybe a gyedet, illetve az ottani ellátásokat ahol a járulékot fizetik. Gyed tehát csak akkor jár, ha a szüléskor munkaviszonya volt a szül? n?nek és Magyarországon fizette a TB-járulékot. Ha az anyának nem volt munkaviszonya, akkor az eltartó apa is igényelheti ezt az ellátást. Feltétel még, hogy az elmúlt két évben rendelkezzen legalább 180 nap munkaviszonnyal. A munkaviszony számításába európai uniós állampolgárok esetében az is beleszámít, ha más Európai Uniós országban munkaviszonyban álltak, azonban a gyed összegét a magyarországi bére alapján kalkulálják.

2011. nov. 28. 14:32
 4/5 anonim ***** válasza:
és ez mire lenne jó? ha te nem dolgozol, apuka meg kevesebb pénzt kap, mint eddig, az miért jó nektek?
2011. nov. 28. 14:36
 5/5 anonim ***** válasza:

Apa mehet GYEDre, nem feltétlenül jár kevesebb pénzzel, hiszen a bruttó 70%-a és nem vonnak csak nyugdíjjárulékot, nem tudom pontosan, de sokkal nem lesz kevesebb, hacsak nem keres apuka a minimálbér kétszeresénél többet. mert a GYED maximalizálva van.

És ebben az esetben apukának kell fizetés nélküli szabadságra mennie. és meggondolandó, ha neked nincs, nem is volt munkahelyed, hogy érdemes e kockáztatni, ha esetleg elbocsájtják majd később. Mondjuk feketén dolgozhat, de ebben az esetben is érdemes mérlegelni a kockázatokat.

Nem tudom mennyit keres apa, de érdemes utána számolni, mert te GYESt mindenképp kapsz, hogy mennyi különbség van a GYES és az esetleges GYED között. Mennyit veszít, ha több a keresete mint a minimálbér kétszerese, illetve ha mondjuk minimálbért keres, akkor mennyivel több a GYED mint a GYES.

Tudom tízezer forint is sokat számít, de én nem adnám fel az egyetlen munnkahelyet a családban ennyiért.

2011. nov. 28. 23:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!