Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem Magyarországon élő anyukák...

Nem Magyarországon élő anyukák, mennyire tartjátok fontosnak, hogy gyereketek magyar iskolába járjon?

Figyelt kérdés
Ha van rá lehetőség, hogy magyar iskolába járjon, ahol kötelező az adott állam nyelvének tanítása is, melyiket választanátok a magyar tagozatot vagy az állam nyelvűt?
2011. nov. 13. 15:05
1 2
 11/15 Alinaaa ***** válasza:

Szlovákia, Csallóköz- nagyon nehéz dolgunk van, de alap iskola csak magyar jöhet szóba, magyar óvoda után. Középiskolát-ahogy a szakot a nyelvet is ő dönti el.

Rengeteg példa van körülöttem, hogy magyar iskolából is remekül boldogultak itt nálunk.

2011. nov. 18. 20:37
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ.

Kérlek ha tudtok konkrét eseteket arról, hogy magyar iskola után valaki nem tudott érvényesülni vagy esetleg amiatt marasztalták el, hogy magyar iskolába jár/járt, írjátok meg. Érdekelne, hogy milyen területen történt az elmarasztalás, milyen területen nem tudott érvényesülni.

2011. nov. 19. 09:42
 13/15 anonim ***** válasza:
Érdekes a véleményem. Romániai vagyok, pedagógus végzettséggel. A gyermekeim tuti magyar iskolába fognak járni, elemi és középiskolába egyaránt. Viszont a magyar felsőoktatás itt nálunk (Nagyvárad, Partium) lókakát sem ér, a székelyek jönnek ide, mert ők nem tudnak annyira románul, hogy románul végezzenek egyetemet. Viszont a szakoktatás (pl. informatika, közgáz) szerintem fontos, hogy az állam nyelvén legyen tanítva, mert a szakkifejezéseket muszáj románul megtanulnia, ha úgyis itt fog praktizálni, és ha magyarul tanul, utána maga alatt vágja ki a fát, mert hiteltelen lesz, ha nem fogja helyesen beszélni románul a szaknyelvet. A férjem pl. a középsulit is románul végezte, de csak azért, mert a kínálatból válogatva úgy látta, hogy ebben az X román nyelvű szaklíceumban magasabb a színvonal, mint a magyar középiskolákban. Ez is fontos. Abban viszont nem értek egyet pl. a barátnőmmel, hogy román oviba iratta a gyereket.
2011. nov. 25. 14:09
 14/15 anonim ***** válasza:
utolsó vok. Ugyanez a véleményem a jogról és az építészetről is. Orvosiról nem tudok véleményt alkotni, mert a MOGYE elég nagy presztizzsel bír, pedig magyar egyetem. De az is igaz, hogy az orvosok kevesebbet kommunikálnak egymás közt (mint pl. az egyéb általam felsorolt szakmákban), hanem inkább a páciensekkel, akik magyarok és románok egyaránt lehetnek. A magyar páciens is jobban szeret magyar orvoshoz járni. Nekem a nődokim és a háziorvosom is magyar, nem véletlenül. Szeretem érteni, hogy mit mondanak.
2011. nov. 25. 14:12
 15/15 Alinaaa ***** válasza:

akkor írjunk egy kis pozitívumot:

én és a nővérem teljes magyar családból származunk(Szlovákia), a nagymamám nem tud pl egyáltalán szlovákul a másik meg siralmasan ragoz.(konyhanyelv)

Én magyar óvodába, alap és középiskolába jártam(nővérem szintúgy), de szlovák zeneiskolai tanárom volt(sikeresen elvégeztem), gyerekorvosom és még nőgyógyászom is.Probléma nélkül nézem a szlovák adásokat, másnap nem tudom megmondani milyen nyelven volt, annyira mindegy.

Nővérem sikeresen diplomázott a legnehezebb fővárosi egyetemen(szlovák).

És a gyerekeim is magyarul fognak tanulni.

aki meg nem tanul meg rendesen suliba, rászorul, megtanul.

Erre meg a férjem a példa: magyar sulik, nem tudott megszólalni szlovákul. Elkezdett dolgozni, szlovák munkatárs(kőműves). Most pár évire rá ott tart, hogy ő intézi a munkákat szlovák cégekkel, minden probléma nélkül:)

2011. nov. 25. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!