Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A fiam 3oszt. Nagyon nem megy...

A fiam 3oszt. Nagyon nem megy a nyelvtan, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Hetente többször tollba mondunk a hibás szavakat többször leíratom vele. Sokat olvas, másoltatni is szoktam, de egyszerűen nem megy neki.

Mit tehetnénk még?

2011. okt. 6. 19:37
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

20:27-es vagyok. Ezt már 3. osztályban tudni kell?

Ez az egyik legnehezebb része.

Egy két praktika.

- a szó elején mindig j van, kivéve a Lyuk szót

- lya, lye végződés egy-két kivétellel mindig Ly (boglya, gereblye, hülye :), ... hivéve : héja

- aj, ej végződés az pedig j (olaj, talaj, zörej ...) kivéve tavaly

- névmásokat Ly-al írjuk (milyen, olyan , ilyen ...)

Ennyi jutott eszembe.

Ezt tényleg gyakorolni kell, sok a kivétel.

2011. okt. 6. 21:01
 12/26 A kérdező kommentje:

Ezek is nagyon jók köszönöm!

Megpróbálok valahol rákeresni a neten biztos vannak még ilyen szabályok.

2011. okt. 6. 21:06
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nem tudom ragozni tanulnak-e már ebben az osztályban, de ha már a j/ly-nél tartunk.... múltkor láttam szörnyű hibát itt.... valaki azt írta, hogy ajtalya, meg idelye.... nekem úgy rémlik, hogy ebben az esetben -ja, -je.... ezek csak ragok.... ajtaja, ideje.

Nem tudom rendesen elmagyarázni, ezer éve tanultam, hogy ez rag vagy mi.... sorry, hogy nem vagyok toppon, de ez csúnya vétek volt.

2011. okt. 6. 22:04
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha a j/ly a gyengéje, akkor azt leginkább tényleg csak gyakorlással fogja megtanuli. Nagyon sokszor le kell írni, idővel rögződik. Sajnos erre nincs más módszer.

De ha a gépen szívesebben végezné a feladatokat, keress a neten!

(Segítek, ha gondolod!) :)

2011. okt. 6. 22:35
 15/26 A kérdező kommentje:

Nem csak J/Ly, de ez a legjobban.

Sokszor nem kettőzi a betűt amikor kell, nem jól rakja ki az ékezeteket....

Más minden jól megy neki csak ez a fránya nyelvtan, erre nagyon gyúrnunk kell.

Minden segítséget szívesen fogadok.

Köszönöm!

2011. okt. 6. 23:06
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Már tegnap este is olvastam a kérdésed, és éjjel elrágódtam a problémátokon.

A J/Ly azért az egyik legnehezebben megtanulható része a nyelvtannak, mert sosem volt és sosem lesz nyelvtani szabályokkal teljes mértékig körülhatárolható, a gyereknek inkább megérzésből kell rájönnie, hogy mikor melyik alakot kell használni.

Korrepetáltam anno egy kislányt, nála nagyon szép eredményeket értünk el ezzel: írsz neki három rövid, néhány mondatos fogalmazást, vagy, például másold le ezt neki:

1. feladat

Találd meg és javítsd ki a szövegben található J/Ly hibákat!

"Rozi és Jani nagyon várták, hogy szüleikkel együtt elindullyanak a halyótúrára, amejet apukályuk szervezett nekik. Remélték, hogy láthatnak majd cápákat, rályákat, de talán még sellőket is!

Szombaton kora reggel indultak, a kocsilyuk egészen a tengerpartig vitte őket, ahol aztán szüleik felvezették a gyerekeket a legpompásabb hajóra, amit valaha láttak. A kapitány, Bumfordi Béla nagyon mókás embernek tűnt, és volt egy papagálya, akit Palinak hívtak.

Pali egész nap a gyerekek körül repkedett, miközben ők a vizet figyelték, és hangosan kurlyongattak:

- Ott egy bálna! Nézd, mijen szép kék!

- Az meg ott egy igazi rája! Milyen szépen siklik a vízben!

- Nézd, a delfinek a halyó oldalához úsznak!

- Van egy kicsinyük is!

- Milyen aranyos!

A gyerekek aznap nagyon sok úly élményt szereztek, és este úgy tértek nyugovóra, hogy a felyük tele volt a tenger élővilágának szépségeivel. Hálásak voltak apukájuknak ezért a napért, és remélték, hogy hamarosan újra elviszi őket kirándulni."

(Direkt nincs a szöveg túlterhelve J/Ly párokkal, mert így nehezebb kiszúrni a hibákat. Amikor végzett a kicsi a feladattal, nézzétek át együtt. Azokat a szavakat, amelyek hibásak, de nem húzta alá, írd egy papírlap egyik oldalára, és másolja le a kisfiad 20-szor - mármint minden szót külön-külön 20-szor. Azokat a szavakat, amelyekben érzékelte a hibát, írd a papírlap másik oldalára, és másolja le a kicsi 5-ször.)

Még 2 ugyanilyen feladattal megpróbálkozhatsz: írj egy pár soros fogalmazást, és minden egyes szót J-vel írj le, azt is, amit Ly-nal kellene. Egyszerű a dolog: húzza alá azokat a szavakat a szövegben, amiket nem J-vel, hanem Ly-nal kellene írni. A feladat vége ugyanaz legyen: amit elrontott, azt 20-szor, amit eltalált, azt 5-ször másolja le.

A második feladat ugyanez, csak írj egy másik fogalmazást, ahol viszont minden szót Ly-nal írsz, azt is, amit J-vel kellene.

Ha szeretnéd kicsit játékosabbá tenni számára a dolgot, akkor a fogalmazásokat írhatod a saját családi élményeitekről, egy mókás hétvégéről, vagy egy kirándulásról, vagy amikor az állatkertben jártatok, apa autót szerelt, vagy ilyesmi. A lényeg, hogy ezt sokszor csináljátok - ha lehet, akkor minden nap, és így a kisfiad memorizálni fogja a szavakat (főleg a hibás szavak másolásánál).

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy a hibás szavakat természetesen helyesen másolja le! Így rögzül majd neki.

Remélem, tudtam segíteni. Kitartónak kell lenni, és meglesz az eredménye, hidd el.

A mai oktatási rendszerben az a legnagyobb hiba, hogy a tanárok mereven ragaszkodnak A Könyvben leírt tanítási módszerekhez, és képtelenek belátni, hogy a gyerekek legtöbbjének bizony sok esetben egyénre szabott módszerre lenne szüksége ahhoz, hogy egy-egy anyagrészt kellően elsajátítson.

24 éves, 36 hetes kismama, egykori korrepetitor

2011. okt. 7. 07:50
 17/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Boldog Babavárást Neked!!!!

Egy kérdés, min 20 írja le akkor amit most csinálunk, hogy min 10 írja le a hibás szót az kevés?

2011. okt. 7. 08:26
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm szépen! :)

Nos, amennyiben úgy látod, hogy nem igazán, vagy nem megfelelő tempóban fejlődik, akkor szerintem kevés.

Azért fontos leírnia a szavakat a feladat után, mert az emberi memória fotografikus állománya jobban és könnyebben elraktározza a sokat ismétlődő képeket.

Ami még fontos: figyelj rá, hogy amikor egy-egy feladatot már ügyesen megold, ne dőlj hátra, és gondold azt, hogy oké, akkor ezt megtanulta: adj neki nehezebb fogalmazást! Legyen hosszabb, még több J/Ly párral teletömve. A fogalmazás hosszát azért növeld, mert egy nagyobb volumenű írásnál könnyebben lankad a kicsik figyelme, nagyobb rá az esély, hogy hibázik.

Ugyanezt a feladatot eljátszhatod a kettő betűknél (ty, gy, ny), és az ékezeteknél is. Próbáld egyedivé tenni a számára.

Ha úgy látod, megfelelően halad, akkor kezdj el vele olvastatni is - de lehetőleg ne a tankönyveiből, vagy a mesekönyveiből, mert azok sokszor túl szájbarágósak, és a gyerek hamar elunja. Például kérd meg egy szombat délelőtt, hogy olvassa fel neked a piskóta receptjét, vagy az aznapi TV-műsort, vagy az újság vezércikkét. Szakítsd ki egy kicsit a számára tankönyvileg kialakított "gyerekbeszédből", ezzel is segíthetsz neki.

A másik, hogy napközben egy-egy alkalommal, amikor olyan szót mond, vagy épp te használsz olyan kifejezést, ami J/Ly, vagy kettős mássalhangzó, vagy bármi, amivel alapból problémája van, kérdezz rá, hogy "és ebben a szóban milyen J-t is használunk?". De ezt tényleg csak néha-néha, elvétve, hogy ne érezze úgy a gyerek, hogy anya lesben áll és figyeli minden szavát, mert akkor könnyen belefásulhat.

Itt tényleg meg kell találni az aranyközéputat, szükséges, hogy a kicsi önmaga érezzen rá, hogy mikor mi a helyes vagy helytelen.

Még annyit: ha úgy látod/érzed, megfelelően haladtok, adhatsz neki oda például egy mesekönyvet is (olyat, amit alapból szeret), és kérd meg, hogy olvasson el belőle egy oldalt, és írja le szépen, hogy azon az oldalon milyen J/Ly szavak szerepelnek. Ezeket elég egyszer leírnia, vagy az is jó, ha csak aláhúzza őket ceruzával, így te is láthatod, mennyire figyel oda, mikor kezd el lankadni a figyelme a kicsinek.

Ha ezzel is szépen haladtok, később - amikor ezek már tényleg jól mennek -, megkérheted, hogy a mesében aláhúzott szavakból ő alkosson fogalmazást. Ez is hatásos módszer, de csak akkor, ha nem rákényszeríted, hanem ő is hajlik afelé, hogy megpróbálja. :)

Tényleg remélem, hogy tudtam segíteni, sajnos tudom milyen nehéz ez a gyerekeknek. De hidd el, kitartó munkával sikert fogtok elérni, de mindig azt mondtam, hogy a legfontosabb dolog, hogy ne hagyjuk a gyerek figyelmét lankadni, mindig új megközelítéseket kell keresni, hogy ne fásuljon bele, mert ha eljuttok odáig, hogy beleun a kicsi az állandó gyakorlásba, akkor onnan veszett fejsze nyele az egész.

Sok sikert nektek! Ha van még kérdésed, írj nyugodtan, igyekszem válaszolni!

2011. okt. 7. 09:25
 19/26 A kérdező kommentje:

Kedves Kismama!!!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsaidat, nagy segítség ez most nekem!

2011. okt. 7. 18:28
 20/26 anonim ***** válasza:
Igazán nagyon szívesen! Ha lesz kedved, írj majd pár sort, hogyan haladtok, fejlődik-e, hatásos-e a módszer, mert ha nem, akkor megpróbálok segíteni más típusú feladatokkal!
2011. okt. 7. 19:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!