Mi lesz a gyedem alapja? (Többi lent. )
2011-ben csak két hónapot dolgoztam, január és február, azután a szülésig táppénzen voltam, ami augusztus 3-án volt. Visszamenőleg a szülés napjától igényeltem a tgyást, így a gyedet már csak 2012. január 18-tól tudnám igényelni, de viszont néhány oldalon azt olvastam, hogy az igénylés előtti(!) évet veszik alapul a kiszámításnál, van ahol meg azt írják, hogy a szülés előtti évet. nekem az utóbbi lenne jobb, mert 2010-ben egész évben dolgoztam. Ha valaki tudja, hogy számítanak ilyenkor és elmondaná, azt nagyon szépen megköszönném, mert most kétségbe vagyok esve, hogy alig fogunk így kapni vmit.. :-((
Köszönöm!
Szia! Ha nem dolgoztál 180 napot, akkor a gyed összege a minimálbér lesz. Én ezt találtam az OEP oldalán, mert hasonló a helyzetem.
De belinkelem neked!
Ha pl.:veszélyesztetett terhesség miatt az egész terhességet otthon töltöd akkor kevesebb a gyed-NEM...
két éven belül(a SZÜLÉS ELSŐ NAPJA elött) megvan a 180 napod akkor jár a gyed.- A bruttó béredből számolják.Jár ezen kívül a thgys is, gyedtől függetlenül és nem fogsz kevesebbet kapni.
Az utolsó válasz kicsit "félrevezető". Nem 180 napnak kell lennie. A tévedés ott van, hogy sokan összekeverik a jogosultságot megalapozó bizosítási időszakot, a kiszámítás alapjául szolgálató irányadó időszakkal.
Jogosult GYED-re az, aki a szülést megelőző 2 éven belül 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Tehát nem 180 nap! Ha ez megvan, akkor vizsgálják azt az időszakot, amelyből a GYED összegét fogják kiszámolni. Ehhez kell a jogosultságot megelőző évben, vagy a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző időszakban 180 bérezett nap. Ha nincs, az sem baj, csak akkor nem abból az időszakból számítják a GYED alapját, hanem vagy a minimálbérből, vagy a szerződés szerinti bérből.
Ugyanez vonatkozik a thgy-ra is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!