TGYÁS és GYED összege?
Sziasztok!
Azt tudom hogy 70% a nettó fizunak, de azt csak most olvastam hogy a szülést megelőző egy teljes naptári évet néznek.
Tehát ha pl. én jövőre szeretnék szülni mondjuk májusban, akkor a 2009-es keresetet veszik alapul vagy a 2009máj-2010máj.-ig? Miért van akkor, hogy amikor megtudja az ember hogy terhes, megpróbálják a főnökkel megbeszélni hogy több legyen a bejelentett bére? Most akkor teljes naptári év, vagy a szülést megelőző egy év?
Nekem nem igazán sok a nettóm, 73 ezer Ft, és eddig úgy terveztük hogy megbeszéljük, hátha felemelné a bruttót, a különbözetet meg fizetném...de akkor sok értelme nincs, mert ha idén összejönne, akkor kb. decemberben kérnék emelést...az meg ezen az éven nem sokat változtat.
most melyik számítás az igaz?
köszönöm
Tgyás:A szülést megelőző naptári év.
pl.Ha ebben az évben szülsz bármikor,akkor a 2008.-as évkeresetéből számolják.
Gyed:Az igénylést! megelőző naptári év.
pl.Ha 2010.márc. szülsz és kapod a Tgyást(168 nap)akkor az kb.2010 szeptemberében jár le akkor azt is a 2009 évből számolják.
Viszont ha 2009.októberében szülsz akkor a Tgyás kitart 2010.áprilisig akkor viszont a 2009.-es év keresete lesz a Gyed alapja,de ez az összeg maximalizált,a Tgyás nem.
Remélem érthető ahogy leírtam.
Köszönöm :-)
Tehát ha én 2010 májusában szülnék, akkor mindkét esetben 2009 lenne az alap...mégcsak most tervezgetünk, ezért kérdek ilyen "butaságokat"....
A gyerek két éves koráig nem a GYED jár? vagyis eddig, mert ki tudja mi lesz jövőre? Mert akkor az érdekel engem!
ajaj, bocsi a tudatlanságomért. :-)
igen,neked mind a kettőt a 2009-es évből számolnák.
Jelen pill.-ban az születéstől 168 napig Tgyás,utánna a gyerkőc 2 éves koráig Gyed és a gyerkőc 2 éves korától Gyes 3 éves koráig.A Tgyást meg lehet kezdeni a szülés előtt 28 nappal,de szerintem nem érdemes,pláne ha az utolsó 1-2 hónapban mondjuk otthon vagy táppénzen.
Azt,hogy mi lesz azt szerintem még nem tudni,csak elképzelések vannak,konkrétum még nincs,tudtommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!