Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » TGYÁS és GYED összege?

TGYÁS és GYED összege?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Azt tudom hogy 70% a nettó fizunak, de azt csak most olvastam hogy a szülést megelőző egy teljes naptári évet néznek.

Tehát ha pl. én jövőre szeretnék szülni mondjuk májusban, akkor a 2009-es keresetet veszik alapul vagy a 2009máj-2010máj.-ig? Miért van akkor, hogy amikor megtudja az ember hogy terhes, megpróbálják a főnökkel megbeszélni hogy több legyen a bejelentett bére? Most akkor teljes naptári év, vagy a szülést megelőző egy év?

Nekem nem igazán sok a nettóm, 73 ezer Ft, és eddig úgy terveztük hogy megbeszéljük, hátha felemelné a bruttót, a különbözetet meg fizetném...de akkor sok értelme nincs, mert ha idén összejönne, akkor kb. decemberben kérnék emelést...az meg ezen az éven nem sokat változtat.

most melyik számítás az igaz?

köszönöm

2009. ápr. 22. 15:27
 1/4 anonim ***** válasza:

Tgyás:A szülést megelőző naptári év.

pl.Ha ebben az évben szülsz bármikor,akkor a 2008.-as évkeresetéből számolják.

Gyed:Az igénylést! megelőző naptári év.

pl.Ha 2010.márc. szülsz és kapod a Tgyást(168 nap)akkor az kb.2010 szeptemberében jár le akkor azt is a 2009 évből számolják.

Viszont ha 2009.októberében szülsz akkor a Tgyás kitart 2010.áprilisig akkor viszont a 2009.-es év keresete lesz a Gyed alapja,de ez az összeg maximalizált,a Tgyás nem.

Remélem érthető ahogy leírtam.

2009. ápr. 22. 15:46
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm :-)

Tehát ha én 2010 májusában szülnék, akkor mindkét esetben 2009 lenne az alap...mégcsak most tervezgetünk, ezért kérdek ilyen "butaságokat"....

A gyerek két éves koráig nem a GYED jár? vagyis eddig, mert ki tudja mi lesz jövőre? Mert akkor az érdekel engem!

ajaj, bocsi a tudatlanságomért. :-)

2009. ápr. 22. 15:50
 3/4 anonim ***** válasza:

igen,neked mind a kettőt a 2009-es évből számolnák.

Jelen pill.-ban az születéstől 168 napig Tgyás,utánna a gyerkőc 2 éves koráig Gyed és a gyerkőc 2 éves korától Gyes 3 éves koráig.A Tgyást meg lehet kezdeni a szülés előtt 28 nappal,de szerintem nem érdemes,pláne ha az utolsó 1-2 hónapban mondjuk otthon vagy táppénzen.

Azt,hogy mi lesz azt szerintem még nem tudni,csak elképzelések vannak,konkrétum még nincs,tudtommal.

2009. ápr. 22. 16:30
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm...kicsit elkeseredtem, mert azt hittem az előtte lévő 365 nap számít, nem a teljes év!
2009. ápr. 22. 17:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!