Ha 8hetes terhes vagyok el lehet jönni távpénzre? Vagy még korai?
Ha a nőgyógyász ad szakvéleményt rá, akkor igen. Az én orvosom már a 6. héten azt mondta, hogy szóljak, amikor úgy gondolom, mert minden tobábbi nélkül elmehetek.
Hogy korai-e? Mindenki maga tudja. Lehet, hogy éppen nincsenek rosszullétek, de attól még lehet stresszes a munkahely, vagy körülményes a bejárás, és akkor mérlegelni kell, hogy mi a jobb választás.
Szia!
Akkor mész el táppénzre, amikor jónak látod, ha a terhességedet és a munkádat nem tudod összeegyeztetni, ha valami eü. oka van stb.
Nőgyógyászi ajánlás alapján a háziorvos tarthat táppénzen. Nekem havonta kellett vinnem papírt a nőgyógyásztól, hogy még mindig terhes vagyok.
Ha megvan a két év folyamatos munkaviszonyod, akkor a tavalyi fizetésed 70%-át fogod kapni táppénzként, ez majdnem ugyanannyi, mintha dolgoznál, ugyanis a táppénz jár hétvégére is. Nekem a nettó 120 helyett 114-116 körül utaltak táppénzt, nem olyan sok az eltérés, hogy megérje állandóan idegeskedni, túlórázni vagy nehéz dolgokat cipelni.
Én a 8. héttől voltam itthon, egy pillanatot sem unatkoztam. Megtanultam kötni, horgolni, rengeteg dolgot kötöttem a babának. Varrni korábban is tudtam, varrtam pár dolgot is. Rengeteg könyvet olvastam a nevelésről, szoptatásról, a szülésről, amire szerintem nem lett volna időm.
én a 6. héttől táppénzen vagyok, de soha nem kellett a nőgyógyászomtól szakvélemény vagy akármi... a háziorvos végig minden különösebb igazolás nélkül táppénzen tud tartani.
34 hetes pocis
még annyi hogy ne feledd a szülés dátuma előtt 28 nappal megigényelheted a TGYÁS-t és hogy növeld ennek összegét vedd ki előtte a benntmaradt szabijaidat és a betegszabidat,és ugy kezdődjön a TGYÁS. boldog babavárást.
Elmehetsz, de hidd el, ha nem tudod magad lekötni, nagyon unalmas lesz. Én vendéglátóztam éjszaka ezért a 12. héten kelett abbahagynom a munkát, ha jól tudom, büntethető lettem volna, ha történik valami.
Amúgy nem írtad, mit dolgozol, de vannak törvények, a munkáltatód köteles megteremteni Neked a megfelelő körülményeket. (kevesebb óraszám, más helyiség, más munkakör)
Számolj utána, nekem pl a táppénzem sokkal több, mint a fizetésem. Ilyen eset is van.
Ja, és sosem unatkozom!!
Picit pontosítom magam:
A táppénz összegét két dolog határozza meg:
1. rendszere jövedelem
2. nem rendszeres jövedelem (értsd: 13. havi illetmény, prémium, törzsgárda jutalom, egyéb év végi részesedés, minden olyan egyéb kifizetés ami után eü. biztosítási járulék be lett fizetve).
Vagyis, ha te tavaly nem rendszeres jövedelmet is kaptál, akkor akár több is lehet a táppénzed, mint a havi rendszeres fizetésed.
Üdv: 12:55-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!