Miket kérhet egy óvoda, hogy bevigyen a szülő és mik azok, amiket az óvoda köteles biztosítani?
Van-e erre valamilyen törvény, rendelet stb...??
Csak azért kérdezem, mert igen "húzós" listát kaptunk az ovitól, hogy miket kell beszerezni és egy másik egy új család, aki most került a faluba és a legkisebbik gyerekük kezdi az ovit, azt mondta, hogy nálunk, ahol eddig lakot, nem kértek ilyeneket : pl wc papír, zsepi, fogkefe, fogkrém, írólap, szalvéta.... az ovi biztosított mindent.
Messziről jött meber azt mond, amit akar:)
Nálunkis mindent vinni kell, még ágyneműt is. Ma már nincs pénzük az óvodáknak, ezért kell mindent beadni. Nálunk a bölcsibe is mindent vinni kellett, annyi pelenka meg popsikrém fogyott, hogy szerintem az egész csoport a mienket használta(: De ki tudja ezt ellenőrizni? Ja és nekünk még havi 1000 t-ot is be kellett adni, sosem tudtam meg, mire is.
Nincs semmilyen előírás szerintem(!), de őszintén: ha nem viszel wc papírt, mivel törlik ki a gyereked fenekét?
Nálunk vinni kell wc papír, pzs, szalvéta, szappan. Ők adják az összes többit.
Változó. Mi több ovit is megjártunk, volt ahol adtak mindent, csak pzs-t vittünk. A másikban meg nem is tudok olyat mondani, amit nem mi vittünk... na jó: ágy, evőeszköz.
Csórók az ovik, egyre kevesebb pénz jut mindenre, ezért terhelik a szülőkre. Régebben nem így volt... De egyre kevesebb helyen tudják megoldani a gyerekek teljes ellátását csak az önkormányzati pénzből :(
Az ismerősöd valószínűleg egy baromian gazdag településről érkezhetett, máshogyan nem tudom elképzelni, hogy tudta volna megvenni az összes dolgot az óvoda az ellátmányból... hogy ennek mennyi az összege havonta az a polgármester és az óvoda vezetője közti komoly számításokon alapuló megegyezésének eredménye. Ugye, ha az önkormányzat szegény, az intézményeknek is kevés jut.. Nálunk pl. havonta 1 csomag wc-papír, 1 szappan, 1 csomag pzs. és még néhány apróság jön ki ebből a pénzből csoportonként. Ugye ez 20-28 gyereknek édes kevés. Ha az mber azt akarja, hogy jusson elég zsepi, szalvéta, wc-papír, kénytelen kérni a szülők segítségét. Ilyenkor vagy magát a megvásárolt dolgokat vagy készpénzt szoktak az óvodák/óvónők kérni. Még így is spórolunk pl. a zsepivel, szalvétával, mert kettévágjuk, hogy ne dobódjon el annyi. de csak képzeld el, mennyi zsepi fogy 1-2 gyerek mellett egy családban náthás időszakban! Akkor több mint 20-nál?
Persze, mikor én 22 éve dolgozni kezdtem, nem kértünk szinte semmit. De az akkor volt!
Az ágyneműt mindig is a szülők biztosították, hisz az a gyereké. Azon rajta van a jele, így mindig ő alszik benne... Szóval az lenne a fura, ha nem így lenne. Így van a párnával is: van, aki visz, a máik nem, mert a gyereke nem alszik párnán.
Az 1000 Ft szerintem meg írószerre, papírra, színes papírra, gyurmára, tehát fogyóeszközökre kellhet, ami nélkül bár meg lehet lenni, de a gyerekek szívesen tevékenykednek velük, az ellátmányból meg kevés jut rá. Pl. volt olyan, hogy a csoportom kapott 10 ezer Ft-ot szeptemberben, hogy jól osszuk be, mert ennyi a pénz december végéig, ebből kell a csoport számára megvenni majd a karácsonyi ajándékokat is (amit az oviban kap a csoport, benti játékokat)... Hogy jutott volna ebből ilyenekre, amit előzőleg írtam? óvónő anyuka
Nálunk (falun) kérnek:
zsepi, wc papír, szalvéta, írólap, fogkrém, saját fogkefe +pohár.
De nem havi rendszerességgel. Szerintem nincs ebben semmi. Nem kell a legdrágábbat venni semmiből, és így nem veri földhöz az embert.
De létezik ma olyan óvoda- ráadásul falun - ahol megtehetik azt, hogy nem kérnek semmit, mindent ők állnak??? Ezt azért kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!