Ma a baj velük? Többször olvastam már, hogy valaki/k utálják a magyar/ősmagyar neveket. Aki így érez, az miért nem szereti ezeket a neveket?
előz
Mi mind a két gyereknek olya neveket adtunk,a mi tetszik, nem érdekelt, hogy nem ősmagyar, attől mi még magyarok vagyunk
És az sem érdekelt, hogy sok van belőle.
Sokakban azért váltanak ki ellenérzést az ősmagyar nevek, mert mostanában az ilyen nevek adásához sokszor politikai felhang is tartozik. Ez a fajta szélsőséges magyarkodás sokakban kelt visszatetszést.
Az én személyes véleményem a következő:
A régi magyar nevek nagy része jó hangzású, remekül használható név. De sok olyan is van, ami idegenebbül hangzik, mint egy "nemzetközi" név.
Én nem attól érzem magam magyarnak, hogy magyar nevet adok. A szívem, a lelkem magyar, magyarul gondolkodom és álmodok. Magyar földön élek, és nem is akarok innen elmenni, itt akarom felnevelni a gyerekeimet is, mégha máshol talán könnyebb is lenne.
Minden ember másként választ nevet. Hangzás, jelentés, eredet, gyakoriság alapján, és ezt a szabadságot meg is kell hagyni nekik. Én szinte mindig az irodalmi élményeimből merítettem. Az első gyerekem germán, a második fríz, a harmadik arábiai, a negyedik latin, az ötödik ősmagyar nevet kapott. Mindannyian magyarok, mert annak neveljük Őket.
Én nem is foglalkoztam vele, hogy milyen eredetű az a név, ami gyerekkorom óta tetszett, egyértelműen azt kapta a lányom.
Az ősmagyar nevek sokszor furcsák, szerintem némelyik idétlen is, de hát ízlések és pofonok...
Azért nem adnám most, amiért a Kevint vagy Bennett-et (azt sem tudom, hogy kell leírni :DDD) sem: mert túlságosan divat lett. Ezért nem lenne Bencém sem, se Zsomborom vagy Kristófom.
De ha egy édes kisfiú a játszón Sólyom, akkor semmi bajom vele :)
Osztom az előttem szólók véleményét:
- mert szélsőjobboldaliságra utal, amolyan fél téglával verem a mellem, hogy magyar vagyok-típus
- mert divatnevek lettek (lásd Nimród, Koppány)
- mert szerintem a hagyományos nevek legalább ugyanolyan szépek és nem ettől lesz valaki magyar (ettől függetlenül a mi gyermekeinknek hagyományos magyar vagy bibliai nevük lesz)
Amúgy semmi bajom velük, csak amikor meghallom, hirtelen se köpni, se nyelni nem tudok. Mikor magamhoz térek, mindegyiket megdícsérem, nem pocskondiázom. A nyugatmajmoló nevek jobban idegesítenek.
Már írtam,h a mi gyerekeinknek is régi magyar neve van.Nem azért,mert otthon náci cuccban tervezzük,hogyan lőjük a Dunába aki nem tetszik,hanem azért,mert tetszenek ezek a nevek,és úgy gondoljuk,érdemes ápolni a hagyományainkat,érdemes megőrizni a múlt emlékeit a jövőnek.A régi magyar neveket kik adhatnák,ha nem magyarok?(Sőt,csak a további elborzasztás miatt elárulom,ismerem a rovásírást,és a gyerekeimnek is meg fogom tanítani.:))
Szomorú,h már egy szimpla névadásról is azt gondolják sokan,ez kizárólag erősen elvakult politikai indíttatásból történhet.
Én se zsidózom le azt,aki Rebekának vagy Hannának nevezi a gyerekét...bármennyire nem tetszik.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!