Magyaroketol eltero, kulfoldi gyermeknevelesi szokasok, tapasztalatok?
Én Portugáliában élek és idevalósi a férjem, hát ami a legszembetűnőbb, hogy az itteni anyukák nem féltik annyira a gyerekeiket, mint én. Pedig "magyar viszonylatban" én sem vagyok paramami, de itt én vagyok, aki túlaggódja a dolgokat mikor a gyerek kiszalad a villamossínre én meg nézek, hogy az anyja nem megy utána. :)
Szerencsére a párommal ki tudtunk alakítani egy olyan nevelési elvrendszert ami mindkettőnknek tetszik (hisz az fontos, hogy egyformán neveljük őket), de ismerek olyan "nemzetközi" párokat, ahol a kapcsolat ráment a kulturális különbségekből adódó konfliktusokra, pl. gyereknevelés.
Sok angol anyukát ismerek, ők külön fogalom lehetnének a rendszeres fürdés nélkülözésével, hogy akkor se adnak zoknit télen a gyerek lábára ha taknya-nyála egybefolyik (inkább most legyen beteg, mint felnőttkorában címszóval), az 5-6 éves gyerekeik már kívülről fújják a Harry Potter és a Narnia-könyveket, mert nekik ez az esti mese.
Angliaban elek es eleg sok nemzetisegu emberrel talakozom babaklubban jatsoteren.
Pl az indiaiak es pakisztaniak eleg erdekesek.
kb 2 hete lattam ajatszoteren, hogy a nagymama a fejkendojebe torolte az orrat a szajjat es a kb 3-4 honapos unoka arcat is :S
spanyol ismeroseim is nagyon lazan veszik az anyasagot de nagyon tisztak es iganyesek
angolok kozott vannak teljesen normalisak es igen csak igenytelenek is
pl abban a szobaban szivjak a fuvescigit ahol a gyerek jatszik/alszik....alkohollat kenik be az inyet, hogy ne kelljen ejjel
cumisuvegbol lighet colat iszik a gyerek mar 6-8 honaposan is es a mekis arlistat kb 2 evesen kivulrol fujja.....
minden nemzetnek meg vannak a furcsasagai
ami itt fura az a terhesgondozas, maga a szules, a korhazi idoszak, hogy nem nez meg orvos sem a terhesseg alatt sem a szules utan es ha "mazlid" van szules kozben sem, mert az azt jelenti, hogy minden rendben van.
ami fura, hogy 1.5 eves a gyerekem es csak 1szer mertek meg, hogy milyen hosszu....
a hozzataplalas is maskent mukodik...
amit meg furcsalok, hogy ujszulotteket is siman bele tesznek sportkocsiba meg akkor is ha nem teljesen dontheto a hattamlaja....
a csecsemok kb 70% sosem fekszik olyan babakocsiban ami vizszintesig dontheto lenne.
egeszsegtelenul etkeznek es elnek, de persze itt sem mindenki, akr csak otthon :)
mindehol vannak jo es rossz peldak is :)
igen a zokni :)...de sapkat sem adnak a gyerekekre :)
na ami viszont gusztustalan ha mar megfazott az a szerencsetlen gyerek, legalabb az orrat meg kellene torolgetni, hogy ne azt nyalogassa egesz nap....es el is viszik, igy kisgyerekes kozossegbe.....
jartunk nem egyszer ugy babaklubban, hogy eljottunk, mert beteg gyerek a szajaba vett minden jatekot es csupa takony volt az osszes....a tobbi anyukat nem zavarta, hogy az O gyereke mas gyerek taknyat eszi eppen...nekem gusztustalan volt...
mar jo ideje nem is jarunk inkabb
En Belgiumban elek, hat a zokni itt sem divat. A kislanyok mar februarban balerinacipot viselnek mezitlab, egy terdig ero cicanadraggal. A kisfiuk meg bermudaban.
De ami nagyon erdekes, hogy itt szinte alig van beteg gyerek az ovodakban, nem ugy mint otthon. Valoszinu pont emiatt, hogy megedzodnek.
Dél-Olaszország:
A gyereket a születését követően azonnal viszik társaságba. Sokszor este 10-11kor étterembe. Soha senki nem foglalkozik vele, hogy a gyerek alszik, hangosan dumálnak mellette, ha nem kiabálnak, és simán felébresztik a rokonok, még akkor is, ha csak 2 percet van kedvük dajkálgatni. Szólni nem lehet érte, mert akkor megy a sértődés. Otthon meg lábujjhegyen közlekedik mindenki :)
A dadus elfogadott dolog a kezdetektől, legtöbbször ez az a takarító néni, aki a családnál van már 30 éve és a család többi tagját is pesztrálta, amikor még baba volt.
A magyar találmányokat és bevett szokásokat lenézik, és elmebeteg dolognak tartják. Pl: orszívó-porszívó, kamilla tea, vizes borogatás, tengervizes orrspray stb.
És a kedves mamának mindig igaza van, akár mekkora baromságot is mond :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!